Zuurkool met kaassausVandaag is het guur weer en verlangen we weer naar stamppot en ander comfortfood zoals deze zuurkool met kaassaus. Het is zeg maar de ouderwetse zuurkoolschotel maar dan met een lekkere kaassaus erover. Vitaminen gecombineerd met calorieën, maar we hebben ze allebei even nodig in koudere tijden. Dus neem lekker wat zuurkool uit het vat bij je groenteboer of volg een workshop zuurkool maken, want dan is het nog veel lekkerder.. Afijn smakelijk eten alvast!

Recept zuurkool met kaassaus

bevat lactose en vlees

Zuurkool met kaassaus

Ingrediënten

1/2 kg aardappelen kruimig zoals Doré en Eigenheimer, geschild

500 gr zuurkool naturel

olijfolie

250 gr spekblokjes

2 el paprikapoeder zoet

1 tl cayennepeper

roomboter

25 gr bloem

250 ml melk

100 gr oude kaas, geraspt

Hoe maak je zuurkool?

Home made zuurkool

 

Bereiding

Doe eerst de geschilde aardappelen in een ruime pan met water en breng die aan de kook. Laat de aardappelen dan zo’n 15 minuten doorkoken.

Doe vervolgens de zuurkool in een andere pan en verwarm die een half uur. Laat het niet koken, maar gewoon zachtjes pruttelen.

Verwarm een grote bakpan en doe daar wat olijfolie in. Bak hierin de spekjes rondom bruin. Zet het vuur dan lager.

Roer de spek goed door de zuurkool samen met het bakvet. Voeg dan alle alle kruiden toe en roer weer goed door. Laat dit nog even lekker zachtjes pruttelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

Maak een bechamelsaus door 25 gram boter zachtjes te smelten in een pan en daar dan 25 gram bloem aan toe te voegen. Bak dit zo’n 5 minuten door en voeg dan 250 ml melk aan toe. Roer goed door zodat je een gladde saus krijgt. Doe er dan de helft van de geraspte kaas doorheen en roer wel goed door.

Giet de aardappels af, pureer ze met een stamper of knijper en breng op smaak met zout, peper en een scheut olijfolie.

Doe de aardappelpuree in een ovenschaal, doe daar de zuurkool met spek overheen. Giet dan de béchamelsaus erover. Strooi er de rest van de kaas over en zet de schaal 5-10 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Hoe maak je zuurkool?

Zuurkool in de maak

Wil jij leren om je overheerlijke zuurkool zelf te maken? Kom dan een keer naar de workshop zuurkool en kimchi maken bij de Smaak van Echt in Baarn.

De workshop is van 20:00 tot 21:30 uur en kost €19,95 p.p.
Inclusief verse producten, potjes, gebruik van materiaal en koffie en thee.

Adres: de smaak van Echt Nieuw Baarnstraat 49 3743 BP Baarn   

Geef je op in de winkel of stuur een e-mail 

Je kunt na afloop in de winkel je eigen startpakket aanschaffen om daarna thuis aan de slag te gaan met het fermenteren van groente! Parkeren bij de winkel is gratis!

De data van deze workshop zijn:

8 oktober

12 november

10 december

smaak van echt

 

TG Facebook Comments

02.10.2018
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.