IMG_2726

Het belooft vandaag een warme dag te worden. Dus wil je niet al te lang in de keuken staan. Maar lekker lang in de tuin zitten. Laat ik dan vandaag een heerlijke, makkelijke maaltijd met couscous, komkommer-raita en huisgemaakte naanbroodjes voor je hebben. Je kunt dit vegetarische gerecht trouwens ook heerlijk bij een bbq eten. En heb je wat couscous over? Neem het morgen mee als lunch. En heb je naanbroodjes over? Bewaar ze in een afgesloten bakje. Die komen dit weekeinde nog lekker van pas bij een borrel. Dus breek die week vandaag doormidden met deze Hollandse couscous-salade! 

Recept

Zomerse couscous met yoghurtdip en naanbroodjes

Ik hoor je al denken… ehhh wat is komkommer-raita. Nou dat is een saus op basis van yoghurt. Het komt uit India, Pakistan, die contreien. Een afgeleide daarvan is de komkommer raita die vaak als dipsaus gegeten wordt. Ook naanbroodjes komen uit de Indiase keuken. Je kunt ze op verschillende manieren maken, maar die ik hier beschrijf vind ik de makkelijkste.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Voor de komkommer raita

100 ml volle yoghurt

1/2 komkommer

1 tl komijn

½ tl chilipoeder

peper en zout

IMG_2729

Doe de yoghurt in een kom en meng de komijnpoeder en chilipeper erdoor.

Snijd de komkommer doormidden.

Haal de binnenste zachte kern er uit en rasp de rest van de komkommer. Meng dit door de yoghurt.

Breng op smaak met zout en peper en zet even weg zodat de smaken in kunnen trekken.

Als je wil kun je nog een half teentje knoflook fijnsnijden en erdoor doen.

 

Voor 8 naanbroodjes

350 gr

1 zakje bakpoeder

250 gr volle yoghurt

50 ml melk

1 el komijnpoeder

1 teentje knoflook, fijngehakt

zout en peper

IMG_2730

Zeef de bloem en het bakpoeder.

Kneed een soepel deeg van de bloem, bakpoeder, melk, yoghurt, komijn, knoflook en 1 tl zout.

Verdeel het deeg in 8 gelijke bolletjes.

Rol ieder bolletje uit op een met bloem bestoven werkblad.

Rol het deeg zo plat mogelijk.

Laat in de tussentijd een bakpan goed heet worden. Doe er een paar druppels olie in en bak telkens 2 broodjes tegelijk. Laat ze wel even bakken tot ze goed gaar zijn.

 

Voor de couscous-salade

250 gr couscous

2 lente uien

5 tomaten

1 komkommer

1 paprika

1 handvol van een lekker kruid. Bv munt of basilicum of citroenmelisse. Net wat je zelf lekker vindt.

Olijfolie extra vierge

 

IMG_2728

Breng 1/2 liter water aan de kook. Doe de couscous in een schaal die tegen hitte kan. Voeg het kokende water toe aan de couscous en zet weg.

Was de lente uien, tomaten en paprika. Schil de komkommer en snij deze doormidden. Haal de zachte kern er uit. Snijd alle groenten in stukjes.

Roer met een vork de couscous los en voeg de groenten toe.

Hak de kruiden fijn en voeg toe. Druppel er nog wat lekkere olie over en geniet van je zomergerecht.

 

IMG_2726

TG Facebook Comments

17.06.2015
Geplaatst in vegetarisch
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.