IMG_2468

Tada, de zomerkoningen zijn weer in het land! Gisteren kwam koning Willem Alexander het nieuwe gebouw van mijn zoon’s school openen. Willem Alexander zat hier vroeger namelijk zelf op school. Dat was natuurlijk een hele happening. Maar ik wil het vandaag vooral over andere koningen hebben en wel de zomerkoningen. Heerlijke Hollandse aardbeien. Vanaf nu beginnen ze een beetje van het Hollandse land te komen, al is het meeste wat nu verkocht wordt nog afkomstig uit de kas. Maar lekker zijn ze al wel! Ik maakte dit hele simpele tussendoortje/nagerechtje voor mijn zoon toen hij uit school kwam.

 

IMG_2476

         Recept zomerkoningen met koekjes en aardbeienmousse

Dit heb je nodig voor 4 personen

400 gr zeer rijpe aardbeien
1/2 eetl citroensap
1.5 eetl vloeibare honing
1 eiwit van 1 groot ei
250 ml stijfgeklopte slagroom

Pak Mariabiscuitjes

 

Zo maak je het:

Houd een paar aardbeien apart voor de garnering.

Snijd de rest van de aardbeien in stukjes en prak ze fijn.

Voeg citroensap en de honing toe.

Klop in een ruime kom het eiwit stijf en klop beetje bij beetje de aardbeienmousse erdoor.

Spatel 150 ml van de stijfgeklopte slagroom er door.

Doe wat mousse tussen 2 koekjes en leg die op een bord. Garneer de koekjes met een toefje van de overgebleven slagroom en wat aardbei.

 

Hoe zit dat nou met aardbeien en het seizoen?

Van oudsher begint het aardbeienseizen pas halverwege mei en is het in juli alweer afgelopen. Tegenwoordig kun je aardbeien het hele jaar door krijgen. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn er door veredeling veel meer soorten bij gekomen. Daardoor zijn er nu vroege aardbeien in april, gewone vanaf mei tot juli en late en doordragende van juli tot september. Vanaf oktober is het wel echt helemaal gedaan met de Hollandse aardbei en kun je alleen nog maar aardbeien uit het buitenland kopen. Ze komen dan veelal uit Spanje en Israël. Dit zijn vaak die keiharde, smakeloze waterbommen.

IMG_2479

Hoe zit dat met aardbeien en de houdbaarheid?

Voor alle aardbeien geldt dat ze niet lang houdbaar zijn, in de koelkast hooguit een paar dagen.

Aardbeien wassen doe je het beste door ze voorzichtig te bewegen in een bak met koud water.

Het kroontje verwijder je het beste pas vlak voor het opdienen, want de aardbei verliest er wat aroma door.

 

Wist je dat

Er honderden soorten aardbeienrassen zijn?

Elsanta het meest geteelde aardbeienras is?

Elsanta door kenners als de lekkerste wordt uitgeroepen?

Een portie van 125 gr aardbeien 80 mg vitamine C bevat?

Niet iedereen tegen aardbeien kan, je kunt er echt allergisch voor zijn?

In het Hollands Maandkookboek een heerlijke salade staat met aardbeien. Dat kan dus ook!

 

IMG_2469

 

TG Facebook Comments

22.05.2015
Geplaatst in fruit, zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.