-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
De ingelegde citroen is een ingrediënt dat je in steeds meer recepten tegenkomt. En ik leer je vandaag hoe je deze heerlijke smaakmaker uit de Oosterse keuken zelf kunt maken. Dat is kinderlijk eenvoudig. Je hebt er alleen een maandje geduld voor nodig, maar dan heb je deze zomer een heerlijk ingrediënt gemaakt dat menig zomermaaltijd een smaakboost zal geven.
Wat zijn ingelegde citroenen?
Eigenlijk zijn het ingelegde citroenschillen, want de schil is waar het om gaat. En die schil is een enorme smaakmaker in talloze gerechten. Hij geeft ze een friszure en tegelijk zoutige smaak. Dat komt omdat je de citroen inlegt in zout. Het zout onttrekt vocht aan de citroen en conserveert samen met het sap de schil. Eigenlijk is inleggen in zout een ouderwetse manier om citroenen langer te bewaren. In kooktaal heet dat ook wel droog pekelen. Het is een conserveertechniek die als bijkomend voordeel heeft dat de schil een speciale smaak krijgt. Je hoeft echt maar een klein stukje citroen toe te voegen om een smaakexplosie aan je gerecht te geven.

Wat kun je ermee op smaak maken?W
- Vinaigrettes
- sauzen
- couscous gerechten
- tajines
- ovenschotels
- pastagerechten
Tip
Gebruik altijd biologische citroenen omdat de schil hiervan geen schadelijke chemicaliën bevat. En je eet tenslotte alleen de schil van de citroen.
Wist je dat…
Wetenschappers hebben ontdekt dat juist de schil van een citroen krachtige antioxidanten bevat: de zogenaamde ‘limonoiden’.
Zo maak je ingelegde citroen

Benodigdheden
Biologische citroenen
Een pak grof zeezout
Een glazen (weck)pot
Mes en lepel
Pan met water

Werkwijze
Kook je (weck)pot 10 minuten in kokend water inclusief de deksel of de rubberen ring.
Haal de pot uit het water en zet hem omgekeerd op een schone theedoek en laat hem afkoelen.
Meet hoeveel citroenen er in je pot passen en was die hoeveelheid citroenen. Droog ze goed af.
Snijd de citroenen in kwarten. Leg 2 kwarten in de pot en schep daar nu grof zeezout overheen. Stapel dan steeds verder met de andere kwarten en bedek ze telkens met zout.
Neem nog een citroen en snijd die doormidden. Pers de citroen helemaal uit en verdeel het vocht over de citroenen in de pot.
Schep eventueel nog wat zout over de citroenen en sluit de pot dan goed af.
Zet de pot 1 dag op kamertemperatuur weg en plaats hem op dag 2 in de koelkast. Na 3 maanden in de koelkast zijn de citroenen goed.
Je kunt als je wilt op het laatst een laag olijfolie over de citroenen doen en dan de pot afsluiten. De olie zorgt voor extra afsluiting van zuurstof. Daardoor kan het proces ook nog wat sneller gaan.

Als je wilt kun je ook kruiden en specerijen tussen het zout leggen. Lekker zijn laurier, rode peper, peperkorrels, korianderkorrels, kruidnagels, steranijs en tijm.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.