-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Het is vandaag Dag van de Duurzaamheid. Er zijn talloze duurzame acties en evenementen waar jij aan deel kan nemen. Zo geef ik vanmiddag een kookworkshop waarin ik uitleg dat je door te conserveren duurzamer met voedsel om gaat. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om duurzamer te koken. En die tips deel ik hier vandaag met je op mijn blog. Zo kun jij ook heel makkelijk duurzamer leven. Ingewikkeld is het gelukkig niet, dus doe er lekker je voordeel mee. Het scheelt je namelijk ook in je portemonnee.
Zo kook je duurzaam
Tip 1: Maak een weekplanner!
Maak een weekplanner voor wat je gaat eten. Dan kun je in een keer heel gericht boodschappen doen en kun je je groenten over de week verdelen. Stel je koopt een knolselderij. Dan kun je die de ene dag in de soep doen en de andere dag met wat aardappels pureren en als puree eten. Zo blijf je niet een halve knol zitten en het is ook nog eens goedkoop en supergezond. Ooit maakte ik op mijn oude blog van deze weekplanners. Ze werden helaas niet veel gelezen, maar ik heb het idee dat er nu meer vraag naar is. Ik ben benieuwd wat jij daar van vindt. Stuur me daarom een mailtje als je graag weekplanner-menu’s op mijn blog zou willen zien!
Tip 2: Houd een kliekjesdag
Stel je hebt aan het einde van de week toch nog wat kliekjes groenten en vlees over. Maak er dan een kliekjes maaltijd van. Het makkelijkst is om de groenten en het vlees in een maaltijdsoep te doen. Maar soms kun je ze ook koud eten en er een salade van maken. Een frittata is ook ideaal om restjes groenten en vlees in te verwerken. Zoals deze muffins. Voor het recept klik je hier.
Als ik veel verschillende dingen over heb, maak ik er op vrijdagavond allemaal tapas-hapjes van en kan iedereen gewoon pakken wat hij of zij lekker vindt.
Tip 3: Check vaker je voorraadkast
Als je boodschappen gaat doen check dan eerst je voorraadkast, koelkast en vriezer op hun inhoud. Je hebt namelijk altijd veel meer in huis dan je denkt.
Bedenk een maaltijd met wat je in huis hebt in plaats van een recept uitkiezen en weer boodschappen te gaan doen. Scheelt ook in je portemonnee.
Bereid het eten dat bijna aan de TGT-datum zit. Heb je geen tijd om het op te eten, vries het dan in. Dan heb je een maaltijd klaar liggen als je eens moe thuis komt en geen zin hebt om te koken.
Tip 4: Gebruik minder energie bij het koken.


Tip 5: Ga eens de boer op
Kijk eens of er bij jou in de buurt een streekmarkt of bioboer is waar je verse producten kunt halen. Dat is niet alleen duurzaam, ik weet zeker dat je de groente en het fruit ook veel lekkerder vindt. Dat komt omdat het veel verser is dan wat er in de winkel ligt. Bovendien hebben boeren vaak wat bijzonderder groenten. Zo maakte ik vorige winter kennis met paarse spruitjes en was er meteen helemaal weg van. Een hele fijne boerderij met moestuin, pluktuin, biologische winkel en eigen vleespakketten is Hoeve Ravenstein, naast kasteel Groeneveld in Baarn. Je vindt ze hier!
Tip 6: Ga je restjes groenten inmaken
Als je iets te enthousiast groenten hebt ingekocht, kun je je extra voorraad ook heel goed verwerken tot potten groenten op zuur, zoetzuur of olie. Maar ook tot siroop, jam, chutney, relish en marmelade. Of wat denk je van een snack van heerlijk gedroogde appeltjes en peer, fruitleer of eigengemaakte thee. Het kan allemaal. Het is ook nog eens makkelijk om te doen en niet alleen leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te doen.
Op internet en in kookboeken vind je talloze recepten en ik vertel je hier op mijn blog ook wat je moet doen. Het fijne van deze potjes is dat je ook altijd iets in huis hebt voor als je onverwacht bezoek krijgt of even gene zin hebt in koken. Ter voorbereiding zou je alvast lege jampotjes en groentenpotten kunnen bewaren zodat je alvast een voorafje potjes hebt voor als je wil gaan inmaken. Je kunt nu ook bij Blokker en Xenos terecht voor weckpotten, maar die zijn behoorlijk prijzig en de conservenpotjes zijn net zo goed en wel zo duurzaam.
Tenslotte heb ik in mijn duurzame kookboek Het Hollands Maandkookboek niet alleen een overzicht van wat er maandelijks vers van het land komt en ruim 100 recepten om verse Hollandse groenten lekker en eenvoudig te bereiden, ik heb ook talloze tips staan om met restjes groenten de lekkerste dingen te maken. En ik vertel je hoe je van het loof van een bos wortels de lekkerste pesto kan maken. Mijn kookboek bestel je hier
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.