groenten in Romertopf

Het is vandaag Dag van de Duurzaamheid. Er zijn talloze duurzame acties en evenementen waar jij aan deel kan nemen. Zo geef ik vanmiddag een kookworkshop waarin ik uitleg dat je door te conserveren duurzamer met voedsel om gaat. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om duurzamer te koken. En die tips deel ik hier vandaag met je op mijn blog.  Zo kun jij ook heel makkelijk duurzamer leven. Ingewikkeld is het gelukkig niet, dus doe er lekker je voordeel mee. Het scheelt je namelijk ook in je portemonnee. 

Zo kook je duurzaam

Tip 1:  Maak een weekplanner!

Maak een weekplanner voor wat je gaat eten. Dan kun je in een keer heel gericht boodschappen doen en kun je je groenten over de week verdelen. Stel je koopt een knolselderij. Dan kun je die de ene dag in de soep doen en de andere dag met wat aardappels pureren en als puree eten. Zo blijf je niet een halve knol zitten en het is ook nog eens goedkoop en supergezond. Ooit maakte ik op mijn oude blog van deze weekplanners. Ze werden helaas niet veel gelezen, maar ik heb het idee dat er nu meer vraag naar is. Ik ben benieuwd wat jij daar van vindt. Stuur me daarom een mailtje als je graag weekplanner-menu’s op mijn blog zou willen zien!

Tip 2: Houd een kliekjesdag

Stel je hebt aan het einde van de week toch nog wat kliekjes groenten en vlees over. Maak er dan een kliekjes maaltijd van. Het makkelijkst is om de groenten en het vlees in een maaltijdsoep te doen. Maar soms kun je ze ook koud eten en er een salade van maken. Een frittata is ook ideaal om restjes groenten en vlees in te verwerken. Zoals deze muffins. Voor het recept klik je hier.

frittata muffinsAls ik veel verschillende dingen over heb, maak ik er op vrijdagavond allemaal tapas-hapjes van en kan iedereen gewoon pakken wat hij of zij lekker vindt.

tapas

Tip 3: Check vaker je voorraadkast

Als je boodschappen gaat doen check dan eerst je voorraadkast, koelkast en vriezer op hun inhoud. Je hebt namelijk altijd veel meer in huis dan je denkt.

Bedenk een maaltijd met wat je in huis hebt in plaats van een recept uitkiezen en weer boodschappen te gaan doen. Scheelt ook in je portemonnee.

Bereid het eten dat bijna aan de TGT-datum zit. Heb je geen tijd om het op te eten, vries het dan in. Dan heb je een maaltijd klaar liggen als je eens moe thuis komt en geen zin hebt om te koken.

Als je gaat koken weeg dan pasta, rijst en aardappelen af en bepaal voor je ze kookt de juiste hoeveelheden per persoon.

Tip 4: Gebruik minder energie bij het koken.

Probeer als je een grote oven hebt, meerdere gerechten tegelijk in de oven te zetten zodat je maximaal profiteert van de energie die je verbruikt.
Doe niet teveel water in de pan zodat het eerder kookt en je kortere kooktijd nodig hebt.
Koop bij de Kringloop voor een prikkie deze mini-stoomoven ofwel Römertopf en bereid daar je gerecht in. Dat is zuinig, gezond en makkelijk tegelijk! Klik hier voor het gebruik van de Romertopf ofwel de mini stoomoven. Ook nog eens megahandig als je weinig tijd hebt om te koken.
romertopf
Maak gebruik van deze handige warmhoudzak genaamd Hooimadam. Je zet ’s ochtends je rijstgerecht even op het vuur en doet hem dan over naar deze warmhoud-deken die ook nog eens heel leuk in je keuken staat. ’s Avonds is je rijst perfect gaar. Ik ben echt fan van deze warmhouder. Maar er zijn nog talloze andere manieren om de hooimadam te gebruiken. Kijk op de site www.hooimadam.com
hooimadam

Tip 5: Ga eens de boer opRobin met pompoen

Kijk eens of er bij jou in de buurt een streekmarkt of bioboer is waar je verse producten kunt halen. Dat is niet alleen duurzaam, ik weet zeker dat je de groente en het fruit ook veel lekkerder vindt. Dat komt omdat het veel verser is dan wat er in de winkel ligt. Bovendien hebben boeren vaak wat bijzonderder groenten. Zo maakte ik vorige winter kennis met paarse spruitjes en was er meteen helemaal weg van. Een hele fijne boerderij met moestuin, pluktuin, biologische winkel en eigen vleespakketten is Hoeve Ravenstein, naast kasteel Groeneveld in Baarn. Je vindt ze hier!

Tip 6: Ga je restjes groenten inmakenmijn voorraad weckpotten

Als je iets te enthousiast groenten hebt ingekocht, kun je je extra voorraad ook heel goed verwerken tot potten groenten op zuur, zoetzuur of olie. Maar ook tot siroop, jam, chutney, relish en marmelade. Of wat denk je van een snack van heerlijk gedroogde appeltjes en peer, fruitleer of eigengemaakte thee. Het kan allemaal. Het is ook nog eens makkelijk om te doen en niet alleen leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te doen.

Op internet en in kookboeken vind je talloze recepten en ik vertel je hier op mijn blog ook wat je moet doen. Het fijne van deze potjes is dat je ook altijd iets in huis hebt voor als je onverwacht bezoek krijgt of even gene zin hebt in koken. Ter voorbereiding zou je alvast lege jampotjes en groentenpotten kunnen bewaren zodat je alvast een voorafje potjes hebt voor als je wil gaan inmaken. Je kunt nu ook bij Blokker en Xenos terecht voor weckpotten, maar die zijn behoorlijk prijzig en de conservenpotjes zijn net zo goed en wel zo duurzaam.

Tenslotte heb ik in mijn duurzame kookboek Het Hollands Maandkookboek niet alleen een overzicht van wat er maandelijks vers van het land komt en ruim 100 recepten om verse Hollandse groenten lekker en eenvoudig te bereiden, ik heb ook talloze tips staan om met restjes groenten de lekkerste dingen te maken. En ik vertel je hoe je van het loof van een bos wortels de lekkerste pesto kan maken. Mijn kookboek bestel je hier

TG Facebook Comments

10.10.2017
Geplaatst in Duurzaamheid
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.