Hollandse zomergroentenVandaag heb ik een lijstje met de gezondste zomergroenten voor je. Want, hoewel de winkels vol liggen met de lekkerste groenten, hebben we vaak geen idee wat er precies in de groente zit dat zo goed voor ons is. We slikken heel makkelijk allerlei dure vitaminepreparaten om wat extra vitaminen binnen te krijgen. Maar, we vergeten wat voor rijkdom aan vitaminen en mineralen er in onze groenten en fruit zit. Wat mij betreft mag je die pillen dus laten staan en eet je meer groenten. Om je te laten zien wat er in je groente zit, zette ik de gezondste zomergroenten voor je op een rij.

Zo gezond zijn zomergroenten!

Courgette

courgetteplant in mijn tuin

 

De courgette is een langwerpige vrucht groeit in de Nederlandse kassen en is zacht en neutraal van smaak.  Je kunt de courgette bakken, koken, grillen en ook rauw eten. Courgette is trouwens een broertje van de komkommer.

Wat zit er in: Vitamine A, B1,B2,B3, C, K

Vitaminen A. Ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Vitamine A is goed voor kinderen omdat het helpt bij de groei, het is goed voor ons gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

Ook zitten er veel  B-vitamines in: B1, B2 en B3. Deze vitamines beschermen je tegen complicaties aan zenuwen en bloedvaten.

Foliumzuur is ook rijk aanwezig. En dat is belangrijk, want de meeste mensen krijgen hier te weinig van binnen. Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.Dit is niet alleen goed voor zwangere vrouwen, maar voor ons allemaal.

Vitamine C hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten

Ook zijn mineralen en antioxidanten ruimschoots aanwezig in de courgette.

Voor een lekker courgetterecept klik je op de foto!

gevulde courgette

Wortel

De eerste wortels kwamen in de 17e eeuw in ons land aan via een VOC-schip. In Nederland zijn we verder gaan telen met deze groenten en hebben we zelfs bedacht om de oorspronkelijk witte, rode en paarse wortel oranje te kleuren. Sindsdien eten we bijna niet anders dan oranje wortels.

Wat zit er in: Vitamine A, B1, B2,B6, kalium en vezels.

Wortelen zitten bomvol bètacaroteen, een stofje dat ons lichaam omzet in vitamine A, die weer erg goed is voor je ogen. Sterker nog een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid.

Maar wortel zorgt ook voor een mooie, stralende huid. Daarnaast bevordert de wortel, door zijn vele vezels, de darmwerking. Hij werkt ook nog eens cholesterolverlagend én is het goed voor je hart.

In een portie wortelen van 100 gram zitten maar liefst 3 gram vezels, dat is 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Voor een lekker wortelrecept klik je op de foto!

 

Paprika

Paprika’s komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De Spanjaarden namen ze omstreeks 1500 naar Europa. Daar konden de Italianen deze groente ook waarderen. De Hongaren adopteerden de paprika en maken er talloze gerechten mee. Toch werd de groente daar pas in het begin van de 20e eeuw populair. Bij ons nog later. Maar nu is hij niet meer weg te denken uit onze groentelade. Alhoewel je paprika beter buiten de koelkast kunt bewaren…..

paprika's

Wat zit er in: Veel vitamine A en C. B6, K, bètacaroteen, lycopeen en foliumzuur

De combinatie van al deze vitaminen en mineralen maakt dat paprika’s het immuunsysteem stimuleren, beschadiging van cellen voorkomen en de kans op ontstekingen verminderen.

Eén paprika geeft je 100 procent van je dagelijkse hoeveelheid vitamine A en C!

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling en reguleert de werking van bepaalde hormonen. Het is belangrijk  voor je immuunsysteem en zenuwstelsel.

Paprika behoort tot de vruchtgroenten, net als aubergines en tomaten. Van origine komt deze groente uit Midden- en Zuid-Amerika, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in kassen in Nederland.

De rode paprika is de rijpe groene paprika en tevens ook de gezondste van alle kleuren. Wat mij betreft trouwens ook de lekkerste door zijn zoetheid.

Voor een heerlijk zomers paprikarecept klik je op de foto!

gevulde paprika's

Tomaat

Ook de tomaat hebben we aan de Spanjaarden te danken die hem meenamen uit Mexico. Veel mensen beweren dat het een fruitsoort is, maar dat is niet zo. Het is een groente. Tomaten willen bij ons alleen in kassen groeien, want ons landje is niet warm genoeg voor een grootschalige buitenteelt. Maar we zijn gelukkig wel in staat om ook in de kas lekkere tomaten te kweken.

Wat zit er in: Vitamine A, B1, B3, B6, C, E en vitamine K.

Daarnaast is deze groente rijk aan de mineralen

Kalium: Dit is nodig voor een goede werking van de hersenen. Wanneer je veel lichamelijke inspanning doet is het goed voor de spieren en het geestelijk welzijn om kaliumrijk voedsel tot je te nemen.

Koper: Deze helpt net als vitamine C om ijzer in je bloed op te nemen.

Magnesium: Magnesium speelt een vitale rol in vele chemische processen in het menselijk lichaam. Wetenschappers vermoeden dat zeer veel ziekten te maken hebben met een tekort aan magnesium.

Mangaan: Ook deze helpt net als vitamine C om ijzer in je bloed op te nemen.

De tomaat biedt bescherming aan je botten en zou preventief tegen kanker kunnen werken. Niet mis dus!

Voor een lekker zomers tomaat recept klik je op de foto!

spaghetti met verse tomaten

 

Ook zin in gezond leesvoer tijdens je vakantie?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

Of ">schrijf je in voor de workshop Conserveertechnieken die ik zaterdag 30 september weer op Hoeve Ravenstein in Baarn geef.

Voor meer info zie de pagina: workshops

TG Facebook Comments

22.08.2017
Geplaatst in gezondheid
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.