woksaus

Het is Woktober! Dus we gaan heerlijk wokken. En dan natuurlijk niet met saus uit een pakje, maar met heerlijke slechte E-nummer-vrije, eigengemaakte woksaus. Daarvoor maak ik, voor deze keer, een uitstapje naar verse ingrediënten van ver weg. Zoals gember en chilipeper. Maar ik maak er graag een uitzondering voor, want met name gember is ontzettend goed voor je. Een kop verse gemberthee is immers het beste anti-griepmiddel dat er is. Dus waarom geen verse gember in je eten? Dan heb je alvast wat antigriep-vaccin binnen. Ook peper heeft een anti-griep stofje in zich dat heet capsicum. Dat zit ook in medicijnen tegen verkoudheid en zelfs in de Fisherman’s Friend snoepjes. Het is dat stofje waar je neus zo heerlijk van open gaat. Verder zit er in peper veel vitamine C en dat kun je nu ook prima gebruiken. Dus maak een lekkere voorraad woksaus, bewaar die in een schone pot of fles in de koelkast en je kunt 2-3 weken van je zelfgemaakte woksaus eten. 

mosselen in de wok

Foto Mosselbureau

Wat gaat er allemaal in de zelfgemaakte woksaus? 

1 stukje verse gember ter grootte van je duimtop

1 teentje knoflook

1 rode chilipeper

1/2 limoen

25 ml sojasaus

1 el sesamolie

1/2 tl kurkuma

1 tl  honing

woksaus

Zo bereid je de woksaus:

Plet de knoflook

Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd deze in kleine stukjes.

Schil en rasp de gember.

Doe al deze ingrediënten samen met de kurkuma in de vijzel en stamp tot een fijne maar vezelige pasta.

Doe dit in een bakje samen met de sojasaus, de sesamolie, het limoensap en de honing. Doe de deksel er op en schud goed door elkaar.

Laat het geheel zo lang mogelijk trekken, liefst een nacht.

Neem een fijne zeef en giet de saus erdoor. Druk de vezelige restjes stevig aan, dan pers je alle aroma’s er uit!

Giet de saus in een fles en bewaar in de koelkast. Je kunt de saus aan elk type wokgerecht toevoegen. Vegetarisch met vis, maar ook met vlees. Eet smakelijk.

TG Facebook Comments

20.10.2015
Geplaatst in Saus
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.