IMG_2919

Buiten is het niet bepaald ijstijd, maar binnen wel, want we maken vandaag zelf suikervrij ijs. Nou hebben we hier in het dorp een uitstekende ijszaak, maar ik vind het ook leuk om zelf ijs te maken. En dan vooral ijs zonder geraffineerde suiker én zonder melk. Dat laatste vanwege mijn lactose-intolerantie. Vandaar dat ik het roomijs zoveel mogelijk links liggen! Het ijs dat zonder room gemaakt wordt heet sorbetijs en is op basis van suiker, water en fruit. Maar vandaag laat ik je zien dat je ook sorbetachtig ijs kan maken zonder geraffineerde suiker.

Heb jij nu in de zomer lekker veel fruit uit de moestuin of iets te enthousiast ingekocht bij de groenteboer? Ga dan als volgt te werk. Maak het fruit schoon, schil het eventueel en doe het in een diepvriesbakje. Laat het fruit een dag in de diepvriezer. Haal 500 gr bevroren fruit uit de diepvries, meng het in een blender met het eiwit van 1 ei, 2 eetlepels honing en eventueel wat likeur (wat je zelf wil) toe. Ik voegde wat Eau de Vie toe. Meng nog even goed door. Doe alles terug in je bakje en zet nog 30 minuten in de diepvries. Haal het er daarna uit en dien direct op! De rest kun je gewoon bewaren in de diepvries voor een volgende keer.

IMG_2917
Wist je dat:
-Aardbeien & champagne een lekkere combi zijn
-of frambozen met wat rode wijn
-mango’s met een beetje rum
-en perziken met prosecco
-Sorbetijs van origine stukjes bevroren water zijn waar siroop over werd geschonken. Zoiets als het Surinaamse schaafijs zeg maar.
-De term sorbet werd (en wordt) ook wel gebruikt in restaurants en pannenkoekenhuizen voor die grote ijscoupes met veel slagroom en zo’n waaierkoekje en een paraplu bovenop.
TIP:
Heb jij ook een lactose-intolerantie? Als je dan sorbets koopt in de supermarkt of bij een ijswinkel, vraag  altijd wel even (of kijk op de verpakking in de supermarkt) of er echt geen melk of room in zit. Want soms wordt sorbet ijs gemengd met melk of room. Vaak om de structuur van het ijs te verzachten, maar ook voor de smaak. Veel mensen vinden dat romige nu eenmaal lekker. Dus kijk wel uit als je sorbetijs koopt of er echt geen melk of room in zit.

TG Facebook Comments

11.08.2015
Geplaatst in zoetigheden
2 reacties


2 reacties

  lekkerbek

  juli 10, 2016


  hallo, honing is ook suiker!!!! Het is dus geen suikervrij ijs!!! Voor lactose intolerantie gaan naar een Jumbo supermarkt want als het goed is verkopen die van het (duitse) merk MinusL lactosevrije zuivel, melk, slagroom yoghurt en noem het maar op  juli 11, 2016


  Hi Lekkerbek, Je hebt gelijk honing is ook een vorm van suiker. Maar naar mijn mening een veel betere suiker dan de witte geraffineerde korrels uit een pak. Je hebt er bovendien minder van nodig om een lekker zoete smaak te krijgen.
  Minus is inderdaad een lactosevrij zuivelmerk dat je bij de meeste Jumbo supermarkten kunt kopen. Maar niet iedereen in ons land heeft zo’n supermarkt in de buurt, dus vandaar het melkvrije alternatief. En ik ben toch nog altijd voorzichtig met lactosevrije melk omdat ik me afvraag of het echt alleen de lactose in de melk is waar ik (men) niet tegen kan.


You must be logged in to post a comment.