IMG_4304Ik ga je vandaag laten zien hoe makkelijk het is om zelf paardenbloemensiroop te maken. Je ziet de paardenbloemen nu immers overal in het gras staan. En wist je dat de paardenbloem een heerlijke honingachtige smaak heeft? Die smaak komt heel goed tot zijn recht in een siroop. Hoe je die maakt leg ik je hier uit. Kijk wel uit waar je de paardenbloemen plukt. In een wandelrijk gebied waar iedereen zijn hond uitlaat zou ik ze lekker laten staan, maar mijn achtertuin staat vol met paardenbloemen dus die pluk ik wel.

Waarom zelf siroop maken?

De meeste onder ons kopen siroop gewoon in de supermarkt en je denkt dat het de meest onschuldige limonade voor je kind is. Niet zo slecht als cola, fanta en fristi. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ten eerste zijn er nogal wat verschillen tussen siropen. De een bestaat voor 75% uit fruit en de ander voor 75% uit suiker. Sommige bevatten het gevreesde aspartaam. Denk jij, net als ik, dat wil ik mijn kind niet elke dag laten drinken. Dan kun je natuurlijk overgaan op water. Wil je af en toe toch limonade geven? Dan kun je siroop ook zelf maken. Het is eigenlijk te makkelijk voor woorden, prima houdbaar en je kunt zelf de smaak bepalen. Ik heb nu eens lekker gek gedaan en paardenbloemensiroop gemaakt. Ja, van dat gekke onkruid kun je een lekkere siroop maken die heel erg honingachtig smaakt. En het is nu dé tijd om de paardenbloemen te plukken en te verwerken. Kost je helemaal niks! Vinden de kinderen ook leuk om te doen. Uiteraard kun je in plaats van paardenbloemen ook fruit of bv. gember koken.

Recept

Paardenbloemensiroop

paardenbloemensiroop

Ingrediënten

soepkom vol paardenbloemen

1/2 citroen

0,75 ltr water

350 gr suiker

paardenbloemensiroopBereiding

Haal de stelen van de paardenbloemen en was de bloemen onder stromend water goed schoon.

Snijd de citroen in plakjes.

Doe de bloemkopjes en de citroenplakjes in een pannetje en voeg 3/4 liter water toe. Breng dit aan de kook. Kook 10 minuten door en zet het vuur dan uit. Laat dit mengsel nu minstens een uurtje trekken.

Zeef het geheel zodat je alleen het gele water overhoudt. Voeg de suiker toe en breng alles opnieuw aan de kook. Roer goed door tot alle suiker is opgelost. Je hebt nu waarschijnlijk een halve liter over.

Kook een glazen flesje en de dop 5 minuten in kokend water. Haal uit het water, giet leeg en voeg de siroop toe. Doe een leuk etiket op de fles en laat afkoelen. Het flesje is na opening zeker een paar weken houdbaar in de koelkast.

paardenbloemensiroop

Wil je nog meer van deze heerlijke dingen leren maken? Doe dan mee met mijn workshop conserveren! Daarin maken we ook chutney, zachte kaas, kimchi en een likeurtje.

Schrijf je ">hier in.

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

30.04.2019
Geplaatst in pekelen. inmaken
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.