Homemade groentenspreads

Ik ben dol op zelf groentenspreads maken. Zeker in deze heerlijke oogstmaand waar de moestuin nog op volle toeren draait en de courgettes en pompoenen strijden om een plek in de najaarszon. Ik ben niet een enorme fan van vleeswaren op brood, maar alleen kaas of zoet wordt ook wat saai. Bovendien vind ik het ontzettend fijne manier om restjes groenten op te maken. Lekker duurzaam ook! Het enige dat je nodig hebt zijn wat (restjes) groenten, kruiden, eventueel peulvruchten, noten en een blender. Je mixt alles in no time tot een smeerbare groentenspread. Ik heb drie lekkere, makkelijke groentenspread-recepten met nazomerse groente voor je bedacht. 

Groentenspreads nu ook populair in de supermarkt !

Ook de fabrikanten hebben ook de markt van de groentenspreads ontdekt. Was er eerst alleen maar de pot Heinz sandwich spread, sinds kort zijn er ook nieuwe merken die zeggen geen mayonaise te gebruiken en daarom in een vegan lifestyle passen. Ik heb heel veel reviews op zeer uiteenlopende blogs bekeken en de belangrijkste conclusies zet ik hier kort voor je op een rij:

AH huismerk spreads 150 gr €1,99 hebben weinig toegevoegde zout en suiker en geen conserveermiddelen. Dat is goed nieuws, maar de smaak lijkt niet heel bijzonder. Maar smaken verschillen, nietwaar!

Zonnatura groentenspreads 135 gr €2,49. Ook weinig toegevoegde middelen. Maar wel wat suiker in de vorm van agavesiroop. De smaak valt wel goed bij de bloggers. Misschien door dat beetje zoet?

Mr Kitchen 270 gr €2,99 heeft sinds een jaartje drie soorten spreads met veel groenten en kruiden, maar ook wat toegevoegde conserveermiddelen en olie. De smaak bevalt de proefpanels goed.

Blueband 170 gr €2,59 heeft drie soorten groenten-fruit spreads. Dat is weer eens wat anders. Volgens de reviews overheerst de fruitsmaak, maar is de smaak lang niet zo zoet als die van jam. En dat wordt door velen als lekkerder ervaren. Er zit wel wat conserveermiddelen in. Ook chemische, maar niet veel.

Conclusie, de nieuwe groentenspreads worden best gewaardeerd. Ze hebben ook allemaal heel weinig conserveermiddelen. Dat maakt ze dus ook niet langer houdbaar dan zelfgemaakte. Wel zijn ze redelijk aan de prijs. En behalve die van Mr Kitchen zijn de porties vrij klein.

Waarom je ze beter zelf kunt maken!

Zelf maken is super makkelijk en ook nog eens veel goedkoper. Maar ook nog eens helemaal naar je eigen smaak aan te passen. Wil je eens voorzichtig beginnen met een makkelijke spread? Dan heb ik hier drie lekkere ‘instap’ recepten om snel te maken. En daarna ga je gewoon zelf verder experimenteren met verse groenten en dat wat er in je keukenkastje staat aan peulvruchten, kruiden en specerijen. Hop, in de blender en binnen een paar minuten heb je je eigen potje groentenspread.

Als ik het in het recept heb over gesteriliseerde potten, dan zijn dat glazen conservenpotten die minstens 10 minuten gekookt hebben (ook de deksel) in ruim water en daarna op hun kop op een schone theedoek zijn gezet om af te koelen.

Drie easy groentenspreads

Homemade groentenspreads

Baba ganoush van pompoen

Ingrediënten

  • ¼ pompoen
  • 2 tenen gerookte knoflook, doormidden gesneden
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • citroenschil van 1 cm breed, alleen het geel
  • 1 tl komijnzaad
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie, extra vierge van goede kwaliteit.

Bereiding

Schil de pompoen en snijd die in blokjes.

Zet een pannetje op een matig vuur en doe daar de blokjes pompoen in. Breng aan de kook en laat daarna 5 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat afkoelen. 

Doe de blokjes pompoen samen met de gerookte knoflook, tahin, citroenschil, het komijnzaad en een scheut olijfolie in je blender. Mix tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Als het nog te dik is voeg je wat extra olijflie toe. Breng tenslotte op smaak met zout en peper. Schep je spread in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast. 

Gerookte paprika spread

Ingrediënten

  • 3 rode paprika’s
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el pijnboompitten
  • olijfolie, extra vierge van goede kwaliteit
  • peper en zout naar smaak
  • plastic boterhamzakje

Bereiding

paprika roosteren

Er zijn 2 manieren om je paprika’s te roosteren. De makkelijkste is door een paprika op een vlamverdeler op je gasfornuis te leggen. Zet je vuur hoog. Zodra de onderkant van de paprika zwartgeblakerd is draai je hem een kwartslag om. Ga zo door tot de hele paprika zwart is. Doe hem in een plastic boterhamzakje. Laat hierin afkoelen. Doe dit met alle drie de paprika’s.

Heb je geen gasfornuis, zet dan je oven op 225 graden en leg de paprika’s op een bakplaat. Als ze helemaal zwartgeblakerd zijn haal je ze eruit en doe je ze in een boterhamzakje en laat je ze afkoelen. 

Rooster dan de pijnboompitten eventjes in een bakpan. Laat niet zwart worden, maar lichtbruin. Zet het vuur uit en laat de pijnboompitten afkoelen. 

geroosterde paprika’s, pijnboompitten en olijfolie in de blender

Haal de paprika’s uit het plastic en schraap met een keukenmesje de zwarte schil van de paprika. Dit gaat heel makkelijk maar je krijgt er wel vieze handen van! Doe de stukken paprika in de blender samen met de pijnboompitten, het gerookt paprikapoeder en een scheut olijfolie. Proef en breng verder op smaak met zout en peper en eventueel wat extra olie. Doe deze in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast.

Bieten-balsamico spread

Ingrediënten

  • 2 grote bieten
  • 1 el kikkererwten uit blik
  • balsamico azijn, liefst goede van minstens 3 jaar oud (vecchiato)
  • olijfolie, extra vierge van goede kwaliteit
  • handjevol walnoten

Bereiding

Schil de bietjes en snijd die in blokjes. Let op je krijgt rode handen!!

Zet een pannetje op een matig vuur en doe daar de blokjes biet in samen met wat water. Breng aan de kook en laat daarna 5 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat afkoelen. 

Hak de walnoten fijn in een hakmolen en als je die niet hebt breek je ze met de hand in kleine stukjes.

Aceto balsamico di Modena La Vedetta
Aceto balsamico di Modena La Vedetta

Doe de gekookte bietjes samen met de kikkererwten, 2 el balsamico azijn, olijfolie en walnoten in de keukenblender. Pureer tot een gladde saus. Doe deze in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast.

Al je eigen gemaakte groentespreads zijn na opening een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Je kunt je spread ook gebruiken als smaakmaker in een saus of aangelengd met olie als dressing!

Heb je de smaak te pakken gekregen? Maak dan ook eens deze heksenkaas. Die is ook goedkoper en lekkerder dan uit de winkel!

TG Facebook Comments

11.09.2019
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.