-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik ben dol op zelf groentenspreads maken. Zeker in deze heerlijke oogstmaand waar de moestuin nog op volle toeren draait en de courgettes en pompoenen strijden om een plek in de najaarszon. Ik ben niet een enorme fan van vleeswaren op brood, maar alleen kaas of zoet wordt ook wat saai. Bovendien vind ik het ontzettend fijne manier om restjes groenten op te maken. Lekker duurzaam ook! Het enige dat je nodig hebt zijn wat (restjes) groenten, kruiden, eventueel peulvruchten, noten en een blender. Je mixt alles in no time tot een smeerbare groentenspread. Ik heb drie lekkere, makkelijke groentenspread-recepten met nazomerse groente voor je bedacht.
Groentenspreads nu ook populair in de supermarkt !
Ook de fabrikanten hebben ook de markt van de groentenspreads ontdekt. Was er eerst alleen maar de pot Heinz sandwich spread, sinds kort zijn er ook nieuwe merken die zeggen geen mayonaise te gebruiken en daarom in een vegan lifestyle passen. Ik heb heel veel reviews op zeer uiteenlopende blogs bekeken en de belangrijkste conclusies zet ik hier kort voor je op een rij:

AH huismerk spreads 150 gr €1,99 hebben weinig toegevoegde zout en suiker en geen conserveermiddelen. Dat is goed nieuws, maar de smaak lijkt niet heel bijzonder. Maar smaken verschillen, nietwaar!

Zonnatura groentenspreads 135 gr €2,49. Ook weinig toegevoegde middelen. Maar wel wat suiker in de vorm van agavesiroop. De smaak valt wel goed bij de bloggers. Misschien door dat beetje zoet?

Mr Kitchen 270 gr €2,99 heeft sinds een jaartje drie soorten spreads met veel groenten en kruiden, maar ook wat toegevoegde conserveermiddelen en olie. De smaak bevalt de proefpanels goed.

Blueband 170 gr €2,59 heeft drie soorten groenten-fruit spreads. Dat is weer eens wat anders. Volgens de reviews overheerst de fruitsmaak, maar is de smaak lang niet zo zoet als die van jam. En dat wordt door velen als lekkerder ervaren. Er zit wel wat conserveermiddelen in. Ook chemische, maar niet veel.
Conclusie, de nieuwe groentenspreads worden best gewaardeerd. Ze hebben ook allemaal heel weinig conserveermiddelen. Dat maakt ze dus ook niet langer houdbaar dan zelfgemaakte. Wel zijn ze redelijk aan de prijs. En behalve die van Mr Kitchen zijn de porties vrij klein.
Waarom je ze beter zelf kunt maken!

Zelf maken is super makkelijk en ook nog eens veel goedkoper. Maar ook nog eens helemaal naar je eigen smaak aan te passen. Wil je eens voorzichtig beginnen met een makkelijke spread? Dan heb ik hier drie lekkere ‘instap’ recepten om snel te maken. En daarna ga je gewoon zelf verder experimenteren met verse groenten en dat wat er in je keukenkastje staat aan peulvruchten, kruiden en specerijen. Hop, in de blender en binnen een paar minuten heb je je eigen potje groentenspread.
Als ik het in het recept heb over gesteriliseerde potten, dan zijn dat glazen conservenpotten die minstens 10 minuten gekookt hebben (ook de deksel) in ruim water en daarna op hun kop op een schone theedoek zijn gezet om af te koelen.
Drie easy groentenspreads

Baba ganoush van pompoen
Ingrediënten
- ¼ pompoen
- 2 tenen gerookte knoflook, doormidden gesneden
- 1 el tahin (sesampasta)
- citroenschil van 1 cm breed, alleen het geel
- 1 tl komijnzaad
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie, extra vierge van goede kwaliteit.
Bereiding
Schil de pompoen en snijd die in blokjes.
Zet een pannetje op een matig vuur en doe daar de blokjes pompoen in. Breng aan de kook en laat daarna 5 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Doe de blokjes pompoen samen met de gerookte knoflook, tahin, citroenschil, het komijnzaad en een scheut olijfolie in je blender. Mix tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Als het nog te dik is voeg je wat extra olijflie toe. Breng tenslotte op smaak met zout en peper. Schep je spread in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast.
Gerookte paprika spread

Ingrediënten
- 3 rode paprika’s
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- 2 el pijnboompitten
- olijfolie, extra vierge van goede kwaliteit
- peper en zout naar smaak
- plastic boterhamzakje
Bereiding

Er zijn 2 manieren om je paprika’s te roosteren. De makkelijkste is door een paprika op een vlamverdeler op je gasfornuis te leggen. Zet je vuur hoog. Zodra de onderkant van de paprika zwartgeblakerd is draai je hem een kwartslag om. Ga zo door tot de hele paprika zwart is. Doe hem in een plastic boterhamzakje. Laat hierin afkoelen. Doe dit met alle drie de paprika’s.
Heb je geen gasfornuis, zet dan je oven op 225 graden en leg de paprika’s op een bakplaat. Als ze helemaal zwartgeblakerd zijn haal je ze eruit en doe je ze in een boterhamzakje en laat je ze afkoelen.
Rooster dan de pijnboompitten eventjes in een bakpan. Laat niet zwart worden, maar lichtbruin. Zet het vuur uit en laat de pijnboompitten afkoelen.

Haal de paprika’s uit het plastic en schraap met een keukenmesje de zwarte schil van de paprika. Dit gaat heel makkelijk maar je krijgt er wel vieze handen van! Doe de stukken paprika in de blender samen met de pijnboompitten, het gerookt paprikapoeder en een scheut olijfolie. Proef en breng verder op smaak met zout en peper en eventueel wat extra olie. Doe deze in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast.
Bieten-balsamico spread

Ingrediënten
- 2 grote bieten
- 1 el kikkererwten uit blik
- balsamico azijn, liefst goede van minstens 3 jaar oud (vecchiato)
- olijfolie, extra vierge van goede kwaliteit
- handjevol walnoten
Bereiding
Schil de bietjes en snijd die in blokjes. Let op je krijgt rode handen!!
Zet een pannetje op een matig vuur en doe daar de blokjes biet in samen met wat water. Breng aan de kook en laat daarna 5 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Hak de walnoten fijn in een hakmolen en als je die niet hebt breek je ze met de hand in kleine stukjes.

Doe de gekookte bietjes samen met de kikkererwten, 2 el balsamico azijn, olijfolie en walnoten in de keukenblender. Pureer tot een gladde saus. Doe deze in een gesteriliseerde pot en bewaar in de koelkast.
Al je eigen gemaakte groentespreads zijn na opening een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Je kunt je spread ook gebruiken als smaakmaker in een saus of aangelengd met olie als dressing!

Heb je de smaak te pakken gekregen? Maak dan ook eens deze heksenkaas. Die is ook goedkoper en lekkerder dan uit de winkel!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.