We kennen allemaal dat gekke in folie verpakte zachte kaasje Boursin. Vroeger kwam het thuis bij elk verjaardagsfeestje op tafel. Later als student gebruikten we het vooral als basis voor een vette spaghettisaus. Daar heb ik net iets teveel van gegeten destijds dus daarna heb ik het kaasje nooit meer gegeten. Maar op feestjes zie ik de Boursin nog wel eens verschijnen en opeens vroeg ik me af wat er eigenlijk in zit, of het wel kaas is en hoe het komt dat zoveel mensen dit product nog steeds zo lekker vinden. Dus ik keek eerst eens op de verpakking, proefde het goedje en bedacht toen hoe je dit makkelijk smeerbare kaasje veel beter zelf kunt maken. Want dat is veel goedkoper en gezonder. En simpeler kan bijna niet. Maar ja, dat is vaak met succesproducten. Als ze moeilijk te maken waren begon de fabrikant er niet aan. 

Waarom je beter zelf  boursin kunt maken

Hoe wordt Boursin gemaakt?

De ingrediënten van Boursin zijn: gepasteuriseerde melk en room, zuursel, knoflook en fijne kruiden  zout, peper. Melk en room spreken voor zich. Zuursel kan zijn azijn, citroensap of karnemelk. Het scheidt de wrongel en de wei die in melk zitten van elkaar. Met de wrongel ga je normaal gesproken verder kaas maken. Platte kaas of kwark is de jongste kaasvorm. Daarvoor moet j ook stremsel gebruiken. Maar zover komt het bij boursin niet. De wrongel wordt vermengd met room. Je krijgt dan een soort crème fraîche.

netje knoflook
knoflook

Welke kruiden zitten er in Boursin?

Aan de klassieke Boursin Ail & Fine Herbes worden knoflook en kruiden toegevoegd. 1,6% kruiden wel te verstaan.Maar welke kruiden. Dat staat er niet. Op de verpakking staan wel afbeeldingen van bieslook en peterselie, maar het is vooral een knoflook dat je proeft.

Recept Boursin

Ingrediënten

200 gr roomkaas of zuivelspread (AH)

1 el knoflookpoeder

1/2 el uienpoeder

peper en zout

1 el bieslook, fijn gehakt.

1 tl gedroogde tijm

Bereiding

Mix de roomkaas met de rest van de ingrediënten.  Proef of het naar je smaak is. Voeg evt. wat extra kruiden, peper of zout toe.

Je kunt ook verse knoflook gebruiken, maar dat is best sterk ten opzichte van de roomkaas. De gedroogde uienpoeder en knoflookpoeder koop je op de markt, de betere groenteboer, de Turkse supermarkt en reform of kruidenwinkels.

Laat de mix een paar uur in de koelkast staan zodat het kan opstijven en de smaak van de knoflook en kruiden goed in kan trekken.

Wil je leren om meer eigen gezonde hapjes te maken? Kom dan naar de workshop Ouderwets Conserveren. Dan maken we o.a. chutney, zachte kaas en pickles!

flyer workshop conserveren

TG Facebook Comments

05.03.2020
Geplaatst in snack
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.