mosselpizza
Een maand geleden werd het seizoen van de Zeeuwse mosselen officieel afgetrapt. Vandaar dat ik je vandaag vertel over de Zeeuwse mosselen, een typisch streekproduct waar we best een beetje trots op mogen zijn. We eten er met zijn allen zo’n 10 miljoen kilo per jaar van, maar weten eigenlijk maar heel weinig van de mossel. Bovendien leven er ook nog wat misverstanden over die nodig eens de wereld uit moeten. En dat vind ik als pleitbezorger voor Hollandse producten wel belangrijk. En je krijgt uiteraard een heerlijk recept.

Zeeuwse mosselen

Economisch belang

In Europa worden jaarlijks 500 miljoen kilo mosselen verhandeld. Zo’n 50 miljoen kilo daarvan komt uit de Nederlandse wateren. Nog eens 40 miljoen kilo komt uit niet-Nederlandse wateren, met name van het Duitse waddengebied, maar wordt ook in Nederland verhandeld. Hoewel we in Nederland aardig wat mosselen eten, zo’n 10 miljoen kilo per jaar, zijn Duitsland, België en Frankrijk toch de grootste afzetmarkten.

Alles op het gebied van de Nederlandse mossel komt uit de vier plaatsen Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen (stad). De mosselbedrijven aldaar zijn allemaal traditionele familiebedrijven. In Yerseke vind je de enige Mosselveiling ter wereld.

mosselbank

mosselbank Foto: mosselburo.nl

Hoe groeien Zeeuwse mosselen?

mosselvangst

Foto:mosselburo.nl

Mosselen groeien in speciale kweekpercelen in zee. In twee jaar gaan ze van zaad naar eetbare mossel. Het zaad wordt o duurzame manier gevangen en streng gecontroleerd. Als de mosselen groot genoeg zijn, worden ze opgevist en naar de Mosselveiling in Yerseke gebracht. Hier doen de veilingmedewerkers steekproeven. Daarmee bepalen ze de kwaliteit, grootte en gewicht van de mosselen. Het resultaat wordt voorafgaand aan de veiling bekendgemaakt aan de handelaren. Die krijgen hun aangekochte partijen mosselen niet rechtstreeks. Zij laten ze naar de zogenaamde waterpercelen, ofwel natte pakhuizen brengen. Die percelen liggen op en rond de Yerseke bank in de Oosterschelde en sinds vorig jaar ook ter hoogte van de Zeelandbrug. De mosselen hebben namelijk, omdat ze op de zeebodem gekweekt worden, zand in hun schelpen. In zo’n waterperceel spoelt de mosselen zich schoon. Dit proces heet verwateren. Daarna kunnen de mosselen zo goed als zandvrij naar het mosselbedrijf die ze ontdoen van hun baarden en verpakken. De in Yerseke verwerkte mosselen krijgen sinds 2014 het predicaat ‘Zeeuwse mosselen’ en het duurzame MSC-logo.

Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Van groot naar klein heten ze:  Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo. Per seizoen wordt het werkelijk aantal stuks per klasse vastgesteld. Voor het seizoen 2017/2018 geldt:

Goudmerk, < 45 stuks per kg
Jumbo, 45-55 stuks per kg
Imperial, 55-65 stuks per kg
Super, 65-75 stuks per kg
Extra, >75 stuks per kg

Het misverstand over het seizoen

Als de R in de maand is, is het mosselseizoen wordt er vaak nog geroepen. Nee dus, het Nederlands mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Ofwel in de seizoenen met de R: zomer-herfst-winter. Uiteraard is dat afhankelijk van het weer.

Waar komt dan toch die oude uitspraak vandaan dat de R in de maand moet zitten? Dat is heel eenvoudig te verklaren. Hoewel vroeger het seizoen ook van juli tot en met april liep was er nog geen koeltransport. Dat betekende dat ze in de zomermaanden juli en augustus niet geleverd konden worden omdat ze bedorven waren voordat ze aankwamen.

mosselvangst

Mosselen in zee Foto: mosselburo.nl

Ontwikkelingen in de mosselhandel

In maart richtten zelfstandige kwekers uit Bruinisse, Yerseke en Zierikzee de ‘Mossel Compagnie’ op. Een coöperatie die ijvert voor een ‘eerlijke prijs’. Zo’n 35 procent van alle mosselen die nu op de markt komen, wordt namelijk niet meer verhandeld via de veiling van Yerseke. Handelaren kopen steeds vaker kweekbedrijven op en brengen de mosselen zo direct aan de man. Met de coöperatie en een eigen verkoopkantoor willen de kwekers hun invloed versterken.

Sinds een paar jaar worden de Zeeuwse wateren geteisterd door een gif TTX. Vandaar dat de wateren nu zeer streng gecontroleerd worden. Het is nog niet bekend waar dit gif vandaan komt.

De eerste mosselen van dit seizoen kwamen uit het Duitse waddengebied. Volgens kenners waren ze even goed als de beroemde Zeeuwse mosselen. Toch wil men in België en Frankrijk het liefst de Zeeuwse mossel die bij hen bekend staat als de lekkerste en beste mosselen die je kunt krijgen.

Recept Mosselpizza

mosselpizza

Foto:mosselburo.nl

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 prei, in ringen
  • 120 ml witte wijn
  • 1 kg mosselen
  • 2 pizzabodems (pizzadeeg met tomatensaus, 470 g, koelvers)
  • 1 gele paprika, zonder zaadlijsten in ringen
  • 2 bollen mozzarella (à 125 g), in plakjes
  • 2 tl oregano
  • 50 g rucola
  • extra vierge olijfolie
  • Foto:mosselburo.nl

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Controleer de mosselen. Verdeel de prei over de bodem van een pan.

Schenk de wijn erbij. Leg de mosselen op de prei. Breng de mosselen in een gesloten pan aan de kook en kook ze 6-8 min., of tot alle schelpen openstaan.

Giet ze af, neem ze uit de schelp en zet apart.

Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het deeg af. Bestrijk het met de tomatensaus (pizzakit). Beleg het deeg met de paprika en mozzarella.

Bestrooi het met de oregano en peper naar smaak. Bak de pizza ± 10 min. in de voorverwarmde oven.

Haal de pizza eruit, leg de mosselen erover en bak in 5-7 min. goudbruin en gaar. Neem de pizza uit de oven.

Bestrooi de mosselpizza met de rucola en schenk er een straaltje olijfolie over.

Wil je meer mosselrecepten? Kijk dan hier!

Pasta met mosselen

bronnen: mosselen.nlmosselburo.nl

TG Facebook Comments

03.08.2018
Geplaatst in Hollandse tradities
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.