-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Een maand geleden werd het seizoen van de Zeeuwse mosselen officieel afgetrapt. Vandaar dat ik je vandaag vertel over de Zeeuwse mosselen, een typisch streekproduct waar we best een beetje trots op mogen zijn. We eten er met zijn allen zo’n 10 miljoen kilo per jaar van, maar weten eigenlijk maar heel weinig van de mossel. Bovendien leven er ook nog wat misverstanden over die nodig eens de wereld uit moeten. En dat vind ik als pleitbezorger voor Hollandse producten wel belangrijk. En je krijgt uiteraard een heerlijk recept.
Zeeuwse mosselen
Economisch belang
In Europa worden jaarlijks 500 miljoen kilo mosselen verhandeld. Zo’n 50 miljoen kilo daarvan komt uit de Nederlandse wateren. Nog eens 40 miljoen kilo komt uit niet-Nederlandse wateren, met name van het Duitse waddengebied, maar wordt ook in Nederland verhandeld. Hoewel we in Nederland aardig wat mosselen eten, zo’n 10 miljoen kilo per jaar, zijn Duitsland, België en Frankrijk toch de grootste afzetmarkten.
Alles op het gebied van de Nederlandse mossel komt uit de vier plaatsen Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen (stad). De mosselbedrijven aldaar zijn allemaal traditionele familiebedrijven. In Yerseke vind je de enige Mosselveiling ter wereld.

mosselbank Foto: mosselburo.nl
Hoe groeien Zeeuwse mosselen?

Foto:mosselburo.nl
Mosselen groeien in speciale kweekpercelen in zee. In twee jaar gaan ze van zaad naar eetbare mossel. Het zaad wordt o duurzame manier gevangen en streng gecontroleerd. Als de mosselen groot genoeg zijn, worden ze opgevist en naar de Mosselveiling in Yerseke gebracht. Hier doen de veilingmedewerkers steekproeven. Daarmee bepalen ze de kwaliteit, grootte en gewicht van de mosselen. Het resultaat wordt voorafgaand aan de veiling bekendgemaakt aan de handelaren. Die krijgen hun aangekochte partijen mosselen niet rechtstreeks. Zij laten ze naar de zogenaamde waterpercelen, ofwel natte pakhuizen brengen. Die percelen liggen op en rond de Yerseke bank in de Oosterschelde en sinds vorig jaar ook ter hoogte van de Zeelandbrug. De mosselen hebben namelijk, omdat ze op de zeebodem gekweekt worden, zand in hun schelpen. In zo’n waterperceel spoelt de mosselen zich schoon. Dit proces heet verwateren. Daarna kunnen de mosselen zo goed als zandvrij naar het mosselbedrijf die ze ontdoen van hun baarden en verpakken. De in Yerseke verwerkte mosselen krijgen sinds 2014 het predicaat ‘Zeeuwse mosselen’ en het duurzame MSC-logo.
Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Van groot naar klein heten ze: Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo. Per seizoen wordt het werkelijk aantal stuks per klasse vastgesteld. Voor het seizoen 2017/2018 geldt:
Goudmerk, < 45 stuks per kg
Jumbo, 45-55 stuks per kg
Imperial, 55-65 stuks per kg
Super, 65-75 stuks per kg
Extra, >75 stuks per kg
Het misverstand over het seizoen
Als de R in de maand is, is het mosselseizoen wordt er vaak nog geroepen. Nee dus, het Nederlands mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Ofwel in de seizoenen met de R: zomer-herfst-winter. Uiteraard is dat afhankelijk van het weer.
Waar komt dan toch die oude uitspraak vandaan dat de R in de maand moet zitten? Dat is heel eenvoudig te verklaren. Hoewel vroeger het seizoen ook van juli tot en met april liep was er nog geen koeltransport. Dat betekende dat ze in de zomermaanden juli en augustus niet geleverd konden worden omdat ze bedorven waren voordat ze aankwamen.

Mosselen in zee Foto: mosselburo.nl
Ontwikkelingen in de mosselhandel
In maart richtten zelfstandige kwekers uit Bruinisse, Yerseke en Zierikzee de ‘Mossel Compagnie’ op. Een coöperatie die ijvert voor een ‘eerlijke prijs’. Zo’n 35 procent van alle mosselen die nu op de markt komen, wordt namelijk niet meer verhandeld via de veiling van Yerseke. Handelaren kopen steeds vaker kweekbedrijven op en brengen de mosselen zo direct aan de man. Met de coöperatie en een eigen verkoopkantoor willen de kwekers hun invloed versterken.
Sinds een paar jaar worden de Zeeuwse wateren geteisterd door een gif TTX. Vandaar dat de wateren nu zeer streng gecontroleerd worden. Het is nog niet bekend waar dit gif vandaan komt.
De eerste mosselen van dit seizoen kwamen uit het Duitse waddengebied. Volgens kenners waren ze even goed als de beroemde Zeeuwse mosselen. Toch wil men in België en Frankrijk het liefst de Zeeuwse mossel die bij hen bekend staat als de lekkerste en beste mosselen die je kunt krijgen.
Recept Mosselpizza

Foto:mosselburo.nl
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 prei, in ringen
- 120 ml witte wijn
- 1 kg mosselen
- 2 pizzabodems (pizzadeeg met tomatensaus, 470 g, koelvers)
- 1 gele paprika, zonder zaadlijsten in ringen
- 2 bollen mozzarella (à 125 g), in plakjes
- 2 tl oregano
- 50 g rucola
- extra vierge olijfolie
-
Foto:mosselburo.nl
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Controleer de mosselen. Verdeel de prei over de bodem van een pan.
Schenk de wijn erbij. Leg de mosselen op de prei. Breng de mosselen in een gesloten pan aan de kook en kook ze 6-8 min., of tot alle schelpen openstaan.
Giet ze af, neem ze uit de schelp en zet apart.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het deeg af. Bestrijk het met de tomatensaus (pizzakit). Beleg het deeg met de paprika en mozzarella.
Bestrooi het met de oregano en peper naar smaak. Bak de pizza ± 10 min. in de voorverwarmde oven.
Haal de pizza eruit, leg de mosselen erover en bak in 5-7 min. goudbruin en gaar. Neem de pizza uit de oven.
Bestrooi de mosselpizza met de rucola en schenk er een straaltje olijfolie over.
Wil je meer mosselrecepten? Kijk dan hier!
bronnen: mosselen.nl, mosselburo.nl
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.