Witlof tarte tatin

Ik heb vandaag een lekkere Witlof tarte tatin  voor je. Het is een heerlijk recept, dat je in een handomdraai maakt. Je kunt het eten als groente bij een stukje vlees, maar ook als voorgerecht en zelfs als snack. De kinderen zullen de witlof niet heel snel herkennen. Dat is soms ook een voordeel, want heel populair is witlof helaas niet. Bij onze zuiderburen wel, die zijn dol op witlof en kennen vast het recept voor witlof tarte tatin. Eigenwijs als ik ben heb ik natuurlijk een eigen versie gemaakt. Zonder gekarameliseerde suiker zoals in de meeste recepten verwerkt zit. Ik heb de taart hartig gehouden door er blauwe schimmelkaas aan toe te voegen. Een klein, ietsiepietsie zoet komt van de balsamico azijn. Dat maakt het dan weer net even verrassender. Ach, weet je, Je moet het gewoon eens proberen.

Recept

Witlof tarte tatin

Witlof tarte tatin

Ingrediënten

4 plakjes bladerdeeg (diepvries)

4 stronken witlof

klontje roomboter

1 el balsamico azijn

stukje zachte blauwe schimmelkaas

zout en peper

Witlof tarte tatin

Bereiding

Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden.

Laat dan het bladerdeeg ontdooien op je aanrecht. Dat gaat het snelst als je alle plakjes even apart legt.

Maak vervolgen de witlof schoon en snijd de stronken in vieren. Snijd de kwarten daarna nog een keer door de helft en verwijder de harde stukken aan de binnenkant van de stronkjes. Gooi deze weg.

Doe de klont boter in een braadpan en laat hem rustig smelten. Voeg dan de witlof toe en bestrooi deze wat met peper en zout. Voeg na 5 minuten ook de balsamicoazijn toe.

Roer even goed door elkaar en laat nog even  slinken.

Beboter een ronde ovenschaal en doe hier de witlof in. Verdeel de lof goed over de bodem.

Bedek de witlof met stukjes blauwschimmelkaas.

Leg de plakken bladerdeeg er over en vouw de randen er van naar binnen.

Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Bak de witlof tarte tatin zo’n 30-35 minuten in de oven.

Neem de taart dan uit de oven en laat hem eerst ca. 5 minuten afkoelen.

Stort de tarte tartin ondersteboven op een groot bord of een rooster.En serveer direct!

Witlof tarte tatin

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

TG Facebook Comments

05.02.2019
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.