Ik heb vandaag een lekkere winterse maaltijdsalade voor je. Ik hou enorm van maaltijdsalades. Zo’n lekker volle salade waar echt alles in zit wat je nodig hebt voor een voldaan gevoel. Maar waar je tegelijk ook niet vreselijk vol van gaat zitten. Lekker met een zelfgemaakte dressing en wat stokbrood erbij. Nou hoor ik je denken: ja leuk voor de zomer, maar niet in de winter. Toch is juist salade nu heel goed voor je. Omdat sla van zichzelf heel licht is, combineer je het meestal met andere gezonde ingrediënten zoals groenten en noten. Zonder dat je het echt in de gaten hebt, krijg je daardoor  lekker veel vitaminen en mineralen binnen. En die hebben we juist nu hard nodig om het gesnotter en de hoestbuien te verslaan!

Wat je moet weten over maaltijdsalades

Wist je dat sla de meest gekochte groente van Nederland is! Maar er zijn dan ook aardig wat soorten. Hadden we vroeger alleen de kropsla en de ijsbergsla, nu is er ook Romeinse sla, Eikenblad sla, de winterse Veld sla die ik hier gebruik, Rode sla, Postelein en Rucola. En hoewel sla heel licht is, telt het wel volledig als groente en kun je het dus optellen bij de 250 gram groente die het Voedingscentrum je adviseert dagelijks te eten. 

Vitamines en vezels

Maar er zijn nog wat voordelen aan sla. Er zitten weinig calorieën in maar wel veel voedingsvezels. Dat is goed voor je spijsvertering. Het is goed om per dag zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten. IJsbergsla is ook nog eens rijk aan calcium en vitamine C. Kropsla bevat weer veel vitamine A. En Rode sla bevat de meeste antioxidanten. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. 

Weinig calorieën

Maar hoe stel je nu je ideale wintersalade samen als je alleen met seizoensgroente wil eten zoals ik? Nou ten eerste kun je op internet kijken. Een salade recept is er eenvoudig te vinden. Je kunt het hele recept overnemen of alleen een deel zoals de sla en de kaas, vlees of vis die toegevoegd zijn. Voor de rest vul je de salade dan aan met restjes groenten die je nog in huis hebt. Of je gaat helemaal voor creatief, duikt je koelkast in en kijkt wat je kan maken met alles wat daar in ligt. Dat is meestal meer dan je denkt. En zo kwam ik op mijn Wintersalade. Hieronder lees je het recept. Een kant en klare maaltijdsalade kopen kan natuurlijk ook, elke supermarkt heeft keuze genoeg, maar onderzoek van de 

Ook in de winter is het heerlijk om salades te eten. Het houdt je vitaminepeil in stand en je hebt ook in de winter genoeg heerlijke groenten om een salade mee te maken. Zoals deze lauwwarme wintersalade.

Recept Winterse maaltijdsalade

4 personen-45 minuten-makkelijk-lunch/voor of bijgerecht

Ingrediënten

  • 1 kleine knolselderij
  • 250 gr veld sla (Hollandse wintersalade)
  • 2 handperen (Conference)
  • 1 kleine peen
  • 1 pastinaak
  • 3 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • handje walnoten
  • 150 gr Hollandse geitenbrie
  • 4 el olijfolie
  • 2 el goede balsamico azijn
  • zout en peper
knolselderij

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. 

Schil en snijd de knolselderij, de pastinaak en de peen en snijd ze in stukjes.

Schil de sjalotten en snijd ze in parten. 

Verdeel de groenten en de sjalotten in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie, bestrooi ze met zout en peper en gehakte knoflook. 

Rooster de groenten ongeveer een half uur in de oven. 

Snijd de Hollandse geitenbrie in plakjes. Schil de peren en snijd die ook in plakjes. 

Haal de geroosterde groenten uit de oven en laat ze even afkoelen. 

Verdeel de geroosterde groenten uit de oven samen met de veldsla nonchalant op de borden. Leg er de stukjes peer bij en Strooi er wat grofgehakte walnoten over. Leg bovenop een paar stukjes kaas en besprenkel de salade met olijfolie en balsamico azijn. Geniet van je winterse maaltijdsalade!

Aceto balsamico di Modena La Vedetta
Aceto balsamico di Modena La Vedetta

TG Facebook Comments

15.01.2020
Geplaatst in salade
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.