Hi, mijn Hollandse keuken is vooral een duurzame keuken. Maar wat houdt duurzaam precies voor mij in? Ik leg het je hier graag uit. Ten eerste vind je op mijn blog talloze recepten, verhalen en tips over koken met verse producten uit Nederland. Niet de standaard Hollandse recepten, maar creatieve, makkelijke snel klaar recepten voor elke dag. Uitgangspunt voor elk recept zijn verse, liefst biologische, seizoensproducten uit Nederland.

Trots

We mogen trots zijn op al die Hollandse duurzame producten. Zo telen we de beste aardappels. Doen onze kazen echt niet onder voor de Franse. Kweken we de lekkerste mosselen, aardbeien en asperges. En hebben we bijzondere lokale specialiteiten zoals Leidse kaas, Oosterscheldekreeft en Opperdoezer Ronde.

Lekker zelf maken

Koken met de seizoenen was 10 jaar geleden mijn eerste stap naar een duurzame manier van koken. Inmiddels maak ik ook veel gebruik van ouderwetse conserveer-technieken om sauzen, broodbeleg, jams en zuivel zelf te maken. Dat is veel goedkoper dan kant en klare producten kopen, milieuvriendelijker, want je koopt minder fabrieksmatig geproduceerd eten, alles is makkelijk te maken én de zelfgemaakte producten smaken veel lekkerder.

Inmiddels geef ik al 8 jaar met veel plezier kookworkshops over onder andere inmaken en fermenteren. Je leert er stap voor stap producten te maken zoals chutney, sambal, kimchi en piccalilly. Als je de spelregels van het conserveren kent zijn de mogelijkheden eindeloos en wil je alles alleen nog maar zelf maken. Al mijn kennis hierover deel ik hier graag met je via mijn recepten en kookworkshops.

Energie en geld besparen

In de keuken probeer ik zo min mogelijk energie te verspillen. Dat is niet alleen duurzaam, maar het spaart ook veel geld uit. Daarom heb ik mijn gasfornuis dit jaar ingeruild voor een inductie kookplaat, mijn oven en magnetron voor een zuinige combi-oven. En nee, ik heb geen energie vretende stoomoven, droogoven of kokend waterkraan. Wel heb ik mijn eigengemaakte wollen ovens waarmee ik veel energie bespaar. Een droogrek dat werkt op de warmte in mijn huis (en auto!) En een stoomoven van nog geen 5 euro! Hoe dat zit, lees je bij mijn tips. Natuurlijk kun jij die duurzame keukenspullen ook zelf maken. In mijn webshop vind je handleidingen en zelfmaak-pakketten om thuis aan de slag te gaan. Hartstikke leuk om te doen, goed voor het milieu en lekker goedkoop.  Kortom ik hoop dat ik je hier inspireer om ook duurzaam te gaan koken. Het is niet moeilijk of ingewikkeld. Als ik het kan, kan jij het zeker! Succes en veel kook- en leesplezier.

Annemieke

Wil je meer informatie, kan ik je ergens mee helpen of wil je samenwerken? Kijk dan op de contactpagina!

TG Facebook Comments

28.08.2023
Geplaatst in Intro
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.