Vandaag heb ik een heerlijke kip met zomergroenten schotel voor je. Het is een makkelijk eenpansgerecht met veel vitaminen. Na al het nieuws over de gif-eieren is het wel tijd om de Hollandse kip in het zonnetje te zetten. Er zijn namelijk een paar bedrijven met een eigen kip-label die heel open zijn over de manier waarop ze hun kippen fokken. Uiteraard betaal je iets meer voor deze merken, maar je krijgt ook een betere kip. Dat proef je en daar heb ik dan graag iets meer voor over. Ik vertel je verderop welke kip-labels zijn. En ik leg je uit hoe je kip het beste bewaart en bereid zonder ziek te worden. Want, in het bewaren schuilt het grootste gevaar voor de gezondheid!

Recept

Kip met zomergroenten

4 personen-30 minuten-makkelijk

bevat vlees-lactosevrij

Ingrediënten

750 gr Kippedijen

olijfolie om in te bakken

2 tenen knoflook, fijngehakt

500 gr krieltjes

250 gr boontjes, gedopt en in stukjes

2 rode paprika’s, in repen gesneden

250 gr cherrytomaten, gewassen

100 gr zwarte olijven

1 el paprikapoeder

1 tl gerookte paprikapoeder

1/2 tl oregano

1/2 glas witte wijn

zout en peper

Bereiding

Snijd de kippendijen in stukjes en bestrooi ze met zout.

Zet een grote bakpan op het vuur en doe daar een scheut olijfolie in. Bak hierin de blokjes kip rondom bruin. Voeg dan de krieltjes toe en roer de boel goed door elkaar. Bak een minuut of 5. Voeg de knoflook toe en zet het vuur lager.

Doe er dan de boontjes bij en bak ze een paar minuten mee. Voeg dan ook de paprika reepjes toe en bak die vervolgens ook een paar minuten mee. Doe er dan pas de tomaatjes en olijven bij. Deze hoeven minder lang te koken. Voeg de kruiden en de scheut wijn toe. Breng alles zachtjes aan de kook en laat een minuut of 5 heel zacht. pruttelen.

Proef het gerecht en breng verder op smaak met zout en peper. Voel even of de krieltjes lekker zacht zijn en dien het gerecht dan meteen op.

 

Welke Hollandse kip-labels zijn er?

Tante Door kip: veldhovenkipproducten.nl

Het Kemper Landhoen: kemperkip.com

Volwaard kip: volwaard.nl

 

Hoe bewaar en bewerk je kip veilig?

 

Leg je rauwe of ontdooide kip nooit op ander voedsel in je koelkast. Als het gaat lekken kunnen er schadelijke bacteriën op het andere eten komen.
Ik leg mijn gekochte kip altijd in een bak of schaal zodat het niet ergens anders op lekt.
Doe dit ook bij kip die als salmonella-vrij in de supermarkt verkocht wordt. Deze kip kan nog steeds de gevaarlijke campylobacter bevatten.

Invriezen 

Rauwe kip kun je 9 maanden in de vriezer bewaren. Kip met een smaakje, of kipfilet maar 3 maanden.

Bereiding
Of je nu verse of ingevroren kip gebruikt, je moet het vlees te allen tijde goed bakken om te zorgen dat er geen ziektverwekkers meer aanwezig zijn.
Voor meer informatie check: www.voedingscentrum.nl
Wil je meer weten over de regels rond kip en eieren? Lees dan mijn kookboek. Daarin leg ik het je haarfijn uit.

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

Of schrijf je in voor de workshop Conserveertechnieken die ik zaterdag 30 september weer op Hoeve Ravenstein in Baarn geef.

Voor meer info zie de pagina: workshops

TG Facebook Comments

02.07.2018
Geplaatst in vleesgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.