tomatenchutney Hhhmmm als ik ergens dol op ben dan is het op chutney. Zeker deze tomatenchutney van tomaten uit blik. Het is zo verschrikkelijk lekker bij een gebakken stukje vlees of bij een kaasplankje. Ik maak altijd een grote pan chutney en zet de gevulde potjes in de kast. Omdat ik ze na het inmaken ook nog weck, kan ik ze zeker een jaar bewaren. Hhhmm zo heb ik altijd wat lekkers in mijn voorraadkast. Omdat het natuurlijk nog geen tomatenseizoen is, maak ik de chutney van tomaten uit blik. Dat is prima te doen. De appel die ik toevoeg is een goudrenette, dat is echt de lekkerste appel voor appelmoes en chutney. Dus heb je dit paasweekeinde zin in een leuk kookklusje, maak dan deze heerlijke chutney. Moet je daarna wel even geduld hebben, want chutney is na een week of drie pas echt lekker. Hij moet, net als wijn, door de tijd op smaak komen. Niet erg toch. Heb je iets om naar uit te kijken….

 

Recept tomatenchutney

 2 jampotjes – 60 minuten – redelijk makkelijk

tomatenchutney

Ingrediënten

1 grote ui, liefst witte

1 appel, liefst goudreinette

50 gr rozijnen

stukje gember zo groot als je duimtop

1 teen knoflook

1 blikje tomaten van 450 gr

2 laurierblaadjes

2 takken rozemarijn

1 el balsamico azijn

100 gr bruine basterdsuiker

100 ml appelazijn

1 tl zout

tomatenchutney

Bereiding

Pel en snipper de ui.

Schil de appel en snijd hem in partjes

Hak de knoflook fijn.

Schil en rasp de gember.

Zet een braadpan op een middelhoog vuur. Voeg 2 el olijfolie toe en doe de gesnipperde ui, de appel, de knoflook en de tomaten uit blik erbij. Roer goed door elkaar.

Voeg de azijn, suiker, laurier, balsamico en zout toe.

Breng dit aan de kook, zet dan op het kleinste pitje en laat het heel zachtjes een uur zonder deksel inkoken tot je de dikte van jam hebt.

Maak intussen twee jampotjes schoon door ze in water met soda te koken water of gebruik ze meteen dampend en wel uit de afwasmachine di jee op 70 graden hebt laten draaien.

Vis de laurier uit de chutney en vul de 2 potjes.

Zet de potjes op zijn kop en laat ze afkoelen.

Plak er eventueel een leuk zelfgemaakt etiket op en zet het potje zeker 3 weken in de kast. Na 3 weken is de smaak lekker ontwikkeld en kun je de chutney lekker serveren bij een kaasplankje.

Bewaren:
Eenmaal geopend is de chutney in de koelkast nog 1-2 weken houdbaar.

tomatenchutney

TG Facebook Comments

25.03.2016
Geplaatst in pekelen. inmaken
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.