Stoofpotje met kip

Deze Makkelijke Maandag heb ik een stoofpotje met kip. Jaren geleden maakte ik eens een zoet kip stoofpotje uit een blad. Het was lekker, maar best wel heel erg zoet. Ook was er geen groente te bekennen in het recept. Maar het idee van een stoofpot die lekker snel klaar is omdat het vlees niet uren hoeft te trekken, én een beetje zoet trok me wel aan. Bovendien leek het me een uitstekende manier om kinderen aan de vitaminen te krijgen. Ik veranderde het recept door groenten toe te voegen. Namelijk knolselderij en wortel. Die doen het beiden prima in een zoetig gerecht. Dus hop, naar de slager en de groenteboer en aan de slag. Hhhmmm het rook heerlijk in huis. 

 

Recept  

Stoofpotje met kip

4 personen – 45 minuten – makkelijk

bevat vlees en gluten

Stoofpotje met kip

 

Ingrediënten:

4 kip drumsticks, liefst biologisch*

4 kippendijen, liefst biologisch*

3 el olie

2 grote uien, in ringen

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 winterpeen, in blokjes

1/2 knolselderij, geschild en in blokjes

2 el bloem

25 ml appelazijn

100 ml appelsap

400 ml kippenbouillon

100 gr rozijnen

1 kaneelstokje

laurierblaadje

Bereiding

Verwarm een grote braadpan. Doe daar 3 eetlepels olijfolie in en verwarm die. Bestrooi ondertussen de kipdelen flink met zout en met wat peper. Bak ze vervolgens rondom bruin in de hete olie.

Haal de kipdelen dan uit de pan en leg ze even weg op een bord. Zet het vuur dan lager en voeg aan het braadvocht de uien en de knoflook toe. Bak deze op matig vuur zo’n 5 minuten terwijl je ze af en toe roert. Voeg ook de blokjes wortel en knolselderij toe en bak ze even mee.

Strooi er vervolgens de bloem er overheen, schep de bloem goed om het vlees en de groenten en bak het  een minuut mee. Blus dit af met de appelazijn en de appelsap. Voeg ook de bouillon toe en roer goed door.

Voeg tenslotte de rozijnen, laurierblad en kaneelstokje toe. Doe de kip terug in de pan en laat alles nog een half uurtje pruttelen zodat de saus kan indikken.

Dit gerecht is lekker met gekookte vaste aardappelen. Maar ook met een lekker stuk stokbrood.

*NOTE: 

Je zag wellicht al dat ik een * had staan bij biologische kip op de ingrediëntenlijst. Ik weet dat het niet goedkoop is, maar weet wel dat een biologische kip een stuk gezonder voer en meer bewegingsvrijheid krijgt. Hij leeft ook langer en zijn snavel wordt niet afgekapt. Dat is een stuk diervriendelijker en dat proef je naar mijn mening ook. Wil je meer weten over hoe het zit met biologisch en niet biologisch vlees? Kijk dan in Het Hollands Maandkookboek, want daar leg ik je uit wat je als consument eigenlijk zou moeten weten over de verschillen in vlees. En lees dit kritische verhaal van mijn blog eens over kiphaasjes, de goudmijn van de vleesindustrie

 

TG Facebook Comments

30.10.2017
Geplaatst in stoofpot
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.