-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Deze Makkelijke Maandag heb ik een stoofpotje met kip. Jaren geleden maakte ik eens een zoet kip stoofpotje uit een blad. Het was lekker, maar best wel heel erg zoet. Ook was er geen groente te bekennen in het recept. Maar het idee van een stoofpot die lekker snel klaar is omdat het vlees niet uren hoeft te trekken, én een beetje zoet trok me wel aan. Bovendien leek het me een uitstekende manier om kinderen aan de vitaminen te krijgen. Ik veranderde het recept door groenten toe te voegen. Namelijk knolselderij en wortel. Die doen het beiden prima in een zoetig gerecht. Dus hop, naar de slager en de groenteboer en aan de slag. Hhhmmm het rook heerlijk in huis.
Recept
Stoofpotje met kip
4 personen – 45 minuten – makkelijk
bevat vlees en gluten
Ingrediënten:
4 kip drumsticks, liefst biologisch*
4 kippendijen, liefst biologisch*
3 el olie
2 grote uien, in ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 winterpeen, in blokjes
1/2 knolselderij, geschild en in blokjes
2 el bloem
25 ml appelazijn
100 ml appelsap
400 ml kippenbouillon
100 gr rozijnen
1 kaneelstokje
laurierblaadje
Bereiding
Verwarm een grote braadpan. Doe daar 3 eetlepels olijfolie in en verwarm die. Bestrooi ondertussen de kipdelen flink met zout en met wat peper. Bak ze vervolgens rondom bruin in de hete olie.
Haal de kipdelen dan uit de pan en leg ze even weg op een bord. Zet het vuur dan lager en voeg aan het braadvocht de uien en de knoflook toe. Bak deze op matig vuur zo’n 5 minuten terwijl je ze af en toe roert. Voeg ook de blokjes wortel en knolselderij toe en bak ze even mee.
Strooi er vervolgens de bloem er overheen, schep de bloem goed om het vlees en de groenten en bak het een minuut mee. Blus dit af met de appelazijn en de appelsap. Voeg ook de bouillon toe en roer goed door.
Voeg tenslotte de rozijnen, laurierblad en kaneelstokje toe. Doe de kip terug in de pan en laat alles nog een half uurtje pruttelen zodat de saus kan indikken.
Dit gerecht is lekker met gekookte vaste aardappelen. Maar ook met een lekker stuk stokbrood.
*NOTE:
Je zag wellicht al dat ik een * had staan bij biologische kip op de ingrediëntenlijst. Ik weet dat het niet goedkoop is, maar weet wel dat een biologische kip een stuk gezonder voer en meer bewegingsvrijheid krijgt. Hij leeft ook langer en zijn snavel wordt niet afgekapt. Dat is een stuk diervriendelijker en dat proef je naar mijn mening ook. Wil je meer weten over hoe het zit met biologisch en niet biologisch vlees? Kijk dan in Het Hollands Maandkookboek, want daar leg ik je uit wat je als consument eigenlijk zou moeten weten over de verschillen in vlees. En lees dit kritische verhaal van mijn blog eens over kiphaasjes, de goudmijn van de vleesindustrie
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.