Schermafbeelding 2015-07-22 om 13.16.25

Bij stamppot denk je misschien niet meteen aan mosselen. Maar, ik heb hier toch echt een andijvie stamppot met mosselen voor je. Dat is weer even heel anders stamppot eten, niet waar. Het is weer mosselseizoen en mijn zoon en ik zijn dol op deze schelpdieren. Manlief helaas niet, maar als hij dan een keer niet mee eet, dan komen er hier meteen mosselen op tafel. En op deze manier had ik ze nog nooit gegeten. Maar dat gaan we zeker vaker doen! Het recept is gebaseerd op een recept van het Nederlands Mosselbureau. Zij gebruikten sla voor de stamppot, maar ik vind andijvie nu eenmaal veel lekkerder en die is in het seizoen. Ik ben dol op mosselen dus het recept leek me wel wat. En het is ook heerlijk, dus ik deel het hier graag met jullie.

Recept

Andijvie stamppot met mosselen

4 personen-40 minuten-makkelijk

Foto via mosselburo

Ingrediënten

1,5 kg kruimige aardappels zoals Doré en Eigenheimer

1 flinke krop andijvie

11⁄2 dl melk

2 el roomboter

400 g gekookte mosselen uit de schelp

2 eieren

bloem

250 g cherrytomaatjes uit de kas

roomboter om te bakken

Bereiding:

Schil eerst de aardappels, snijd ze dan in gelijke stukken en kook ze afgedekt in zo’n 15 tot 20 minuten gaar.

Was vervolgens de andijvie en snijd deze in reepjes.

Smelt de boter zachtjes in een kleine pan en voeg de melk toe. Verwarm die even mee, maar breng het niet aan de kook. Neem de pan van het vuur.

Giet de aardappels af. Zet de pan aardappelen even terug op het vuur om ze droog te laten stomen. Stamp ze vervolgens fijn en voeg het het warme melkmengsel toe.

Kluts de eieren goed door in een kommetje. Strooi de bloem in een tweede kom. Rol nu de mosselen eerst door het geklutste ei en dan door de bloem. Bak de mosselen daarna meteen kort in wat roomboter tot ze een beetje bruin zijn. Bestrooi ze met zout en peper en bak nog 1 minuutje door.

Was de tomaatjes en snijd ze doormidden.

Schep de andijviereepjes door de aardappels, voeg vervolgens peper en zout toe en warm het geheel nog even door. Schep de tomaat en mosselen boven op de andijvie stamppot.

Lekker met een botersaus van :
100 g roomboter, 25 g bloem, snuf zout en 2 dl water

Breng het water aan de kook. Verhit 25 gram boter in een pan, roer er de bloem en het zout door.
Giet beetje voor beetje het warme water erbij en blijf roeren tot de saus bindt. Snijd de overige boter klein. Haal de pan met de saus van het vuur en roer de klontjes boter erdoor.Goed roeren tot de boter gesmolten is en klaar is kees.

Schermafbeelding 2015-07-22 om 13.25.17

Met dank aan het Nederlands mosselbureau. Voor meer informatie over mosselen kijk op mijn eerdere blogpost van 8 juli 2015: Het Hollands mosselseizoen van 2015 is vandaag geopend. En daarom 5 feiten die je moet weten over dit schelpdier!

TG Facebook Comments

31.10.2017
Geplaatst in stamppot
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.