Wie lust er nou geen stamppot. Maar de een houdt van boerenkool, de ander van andijvie en weer een ander van hutspot. In de Stamppot Allegaartje heb je van alles wat, behalve vlees. Want in deze stamppot zit een lekkere gerookte makreel verwerkt. Deze vette vis is goed vanwege zijn vetten en . De zoute smaak is ook nog eens heerlijk in een stamppot!

Recept Stamppot Allegaartje

4 personen-45 minuten-makkelijk

Ingrediënten

  • 400 gr spitskool in repen gesneden
  • 400 gr prei, in ringen gesneden en die weer gehalveerd
  • 800 gr kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 250 gr kerstomaten
  • Klont roomboter
  • Scheutje lauwe melk (optioneel)
  • Zout & peper
  • 1 gerookte makreel

Bereiding

Zet een grote pan met water op het vuur en breng die aan de kook. Leg de aardappelen erin met de spitskool en prei er bovenop. Doe de deksel op de pan. Laat dit in 15 minuten koken, tot de aardappels gaar zijn.

Zet een klein pannetje op het vuur en verwarm er de olijfolie in. Doe de kerstomaten en de gesneden knoflook erbij, samen met een flinke snuf zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat de kerstomaten in 5 minuten poffen. Schud af en toe met de pan om te voorkomen dat de tomaten aan de bodem plakken. Zet het vuur uit als de tomaatjes zacht zijn.

Giet de aardappels en groente af in een vergiet. Vang daarbij wat kookvocht op. Stamp de boel daarna zo fijn of zo grof als je lekker vindt.

Maak er een romig geheel van door wat van het kookvocht toe te voegen, of ga voor een scheutje lauwe melk.

Schep de stamppot op een bord. Schep de gepofte kerstomaatjes er bovenop en verdeel er stukjes gerookte makreel overheen. Strooi er tot slot nog wat zwarte peper overheen.

Meer weten over onze Hollandse spitskool? Check dan deze site!

TG Facebook Comments

17.02.2020
Geplaatst in stamppot
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.