Ik heb hier een heerlijke spinaziesalade voor je. De inspiratie hiervoor kwam van de koeien en hun koeiendans. Afgelopen zaterdag mochten de Belgische witblauwen, ofwel de koeien, van Hoeve Ravenstein in Baarn naar buiten. En wat doen koeien als ze na 5 maanden op stal te hebben gestaan weer naar buiten mogen? Dan gaan ze dansen en springen, en die koeiendans is een geweldig gezicht. Vandaar dat de Hoeve van deze ogenschijnlijk simpele gebeurtenis altijd een spektakel maakt. En dat inspireerde mij weer om een lekkere Hollandse spinaziesalade te maken. Heel simpel, want de hele familie had trek na deze koeiendans ochtend!

      Recept spinaziesalade

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

200 gr verse spinazie

4 eieren

olijfolie om te bakken

4 sneetjes (oud) brood

4 tenen knoflook

stukje oude kaas

olijfolie extra vierge

balsamico azijn

P&Z

.

Zo ga je te werk

Was de spinazie grondig en droog de blaadjes in een sladroger.

Haal de lange stelen van de blaadjes en scheur de grote blaadjes doormidden.

Breng dan een pan water met de eieren er in aan de kook en kook je eitjes hard in 5 minuten.

Snijd vervolgens de sneetjes brood in blokjes

Verwarm een bakpan op een zacht vuur en leg daar de blokjes brood in zonder olie of boter. Bak ze op niet te hoog vuur krokant.

Snijd de tenen knoflook in plakjes.

Verwarm dan een kleine bakpan voor en doe er 1 el olie in. Houdt het vuur laag en bak de plakjes knoflook zachtjes in de olie. Let op ze moeten niet bruin en krokant worden, maar juist zacht en glazig. Zet het vuur uit en laat de knoflook nog even in de pan.

Zet vier borden neer en verdeel de spinazie over de borden.

Pel de eieren en snijd ze in stukjes. Verdeel de eieren over de borden.

Verdeel de blokjes gebakken brood en de plakjes knoflook over de borden.

Rasp wat oude kaas erover en druppel voorzichtig de olie en azijn over de borden

De koeiendans

Om 10.00 uur werden de gasten ontvangen en stonden er op het erf voor een zeer schappelijke prijs koffie, thee en huisgemaakte koeken klaar. Aangezien wij nog maar net wakker waren, zaten we meteen aan de koffie in de halfopen stal.Om half elf nam de boer iedereen mee naar het weiland. De koeien in de stal lieten ondertussen luid en duidelijk horen dat ze er klaar voor waren. Vijf minuten later gingen de staldeuren open en drongen de moeders met kalfjes zich naar buiten.IMG_2190

Dikke billen

Eenmaal gras onder de hoeven voelend begonnen ze inderdaad te springen, te dansen en….te schijten. Zo zeg, alsof ze de boel 5 maanden op hadden lopen houden zo gingen ze tekeer. Tot grote hilariteit van mijn zoon, want dit Belgische koeienras heeft me toch een partij dikke billen van heb ik jou daar, én als ze dan allemaal ook nog met hun konten naar het publiek gaan staan en de poep er een voor een uit gaan persen om er vervolgens met hun koppen doorheen te gaan rollen..….tja dan heb je een 9-jarige ook op de grond van het lachen.

IMG_2213

 

Dikke scheet

Helemaal toen een koe voor al dat publiek ook nog een héle dikke scheet liet!! Affijn na de moeders met kalfjes kwamen de dames zonder kinderen naar buiten. Zij gingen naar een ander weiland. Ook deze meiden waren door het dolle toen ze de buitenlucht snoven, ook al waren er wel een paar die linea recta terug naar de stal renden. Helaas had de boer het hek al dichtgegooid. Toch grappig dat zo’n koe dan blijft staan. Eén beuk tegen dat hek en zij is binnen, maar goed!. Ook deze dames poepten en ruften er lustig op los, ze dansten, verkenden al rennend het hele weiland, aten gras en….. sloegen ook nog aan het vechten.

 

IMG_2208

Robbertje vechten

Blijkbaar moest de groepsleidster ook buiten de stal maar eens bewijzen dat ze de baas was. Een concurrente deed haar kop naar beneden en zette die stevig tegen die van de groepsleidster aan en ging dan gewoon lekker een partijtje tegen haar aanduwen. Daar waren ze dan samen even druk mee tot de concurrente los liet om het een minuut later weer te proberen. En dan kwam er een ander en die dacht, oohh dat ga ik ook eens proberen.  Tja, voortaan kijk ik toch heel anders naar zo’n weiland.

 

 

 

TG Facebook Comments

01.05.2015
Geplaatst in Groenten, salade
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.