-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Hhhmmm hier in huis zijn we dol op speklapjes. En deze speklapjes met witlof en appel passen prima bij het najaar. Speklapjes zijn ook nog eens relatief goedkoop. Ik kies altijd voor de iets duurdere biologische spek. Voor Het Hollands Maandkookboek heb ik veel research gedaan naar de regelgeving in de vleesindustrie, en dat was best shocking kan ik je zeggen. Het is een enorme wirwar aan regels en uitzonderingen. Voor een gewoon consument is er bijna niet aan die informatie te komen. Vandaar dat ik in mijn kookboek kort en bondig uitleg hoe het precies zit. Zodat jij in de winkel een overwogen keuze kunt maken. Maar het is natuurlijk van de zotte dat noch de supermarkt, noch (veel) slagers en marktkooplui je informatie geven over de herkomst je stukje vlees.
Recept
Speklapjes met witlof en appel
2 personen – 30 minuten – makkelijk
glutenvrij-lactosevrij
Ingrediënten
2 grote speklappen of 4 kleine
1 el honing
2 el Zaanse mosterd
1,5 el olijfolie
2 moesappel (bv Goudreinette)
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde tijm
4 stronken witlof
Bereiding
- Meng de honing, mosterd en de olie met elkaar in een schaaltje. Bestrijk de beide speklappen met deze marinade. Zet ze even weg.
- Schil de appels en snijd ze in 8 stukjes.
- Doe vervolgens een klont roomboter in een bakpan, laat dit even bruisen en bak hierin vervolgens de speklappen met de rozemarijn en tijm 5 minuten op niet te hoog vuur. Keer ze om en bak ze nog eens 2 minuten. Zorg dat de spek niet aanbrandt, want dat is niet gezond.
- Voeg dan de stukjes appel toe en bak die nog 2 minuten zachtjes mee.
- Voeg nog even een scheutje water toe en roer alles door elkaar.
- Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd de witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd de witlofhelften dan in de breedte in reepjes.
- Neem de speklappen en de appel uit de pan en verdeel ze over de borden.
- Schep het witlofmengsel door het achtergebleven bakvet, roer het er even goed doorheen en serveer dan direct bij de speklappen en de appel.
Meer weten over de regelgeving rondom vlees?
Je vindt het in Het Hollands Maandkookboek.
speklapjes met witlof en appel
En op deze blog vind je onder het kopje Leesvoer allerlei artikelen over etiketten lezen, de onzin van voedselmarketeers enz.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.