speklapje met witlof en appel

Hhhmmm hier in huis zijn we dol op speklapjes. En deze speklapjes met witlof en appel passen prima bij het najaar. Speklapjes zijn ook nog eens relatief goedkoop. Ik kies altijd voor de iets duurdere biologische spek. Voor Het Hollands Maandkookboek heb ik veel research gedaan naar de regelgeving in de vleesindustrie, en dat was best shocking kan ik je zeggen. Het is een enorme wirwar aan regels en uitzonderingen. Voor een gewoon consument is er bijna niet aan die informatie te komen. Vandaar dat ik in mijn kookboek kort en bondig uitleg hoe het precies zit. Zodat jij in de winkel een overwogen keuze kunt maken. Maar het is natuurlijk van de zotte dat noch de supermarkt, noch (veel) slagers en marktkooplui je informatie geven over de herkomst je stukje vlees. 

Recept

 Speklapjes met witlof en appel

2 personen – 30 minuten – makkelijk

glutenvrij-lactosevrij

speklapjes met witlof en appel

Ingrediënten

2 grote speklappen of 4 kleine

1 el honing

2 el Zaanse mosterd

1,5 el olijfolie

2 moesappel (bv Goudreinette)

1 tl gedroogde rozemarijn

1 tl gedroogde tijm

4 stronken witlof

 

Bereiding

  1. Meng de honing, mosterd en de olie met elkaar in een schaaltje. Bestrijk de beide speklappen met deze marinade. Zet ze even weg.
  2. Schil de appels en snijd ze in 8 stukjes.
  3. Doe vervolgens een klont roomboter in een bakpan, laat dit even bruisen en bak hierin vervolgens de speklappen met de rozemarijn en tijm 5 minuten op niet te hoog vuur. Keer ze om en bak ze nog eens 2 minuten. Zorg dat de spek niet aanbrandt, want dat is niet gezond.
  4. Voeg dan de stukjes appel toe en bak die nog 2 minuten zachtjes mee.
  5. Voeg nog even een scheutje water toe en roer alles door elkaar.
  6. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd de witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd de witlofhelften dan in de breedte in reepjes.
  7. Neem de speklappen en de appel uit de pan en verdeel ze over de borden.
  8. Schep het witlofmengsel door het achtergebleven bakvet, roer het er even goed doorheen en serveer dan direct bij de speklappen en de appel.

Meer weten over de regelgeving rondom vlees?

Je vindt het in  Het Hollands Maandkookboek.

speklapjes met witlof en appel

 

En op deze blog vind je onder het kopje Leesvoer allerlei artikelen over etiketten lezen, de onzin van voedselmarketeers enz.

TG Facebook Comments

05.10.2017
Geplaatst in vleesgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.