knoflooksoepJa, je leest het goed Hollandse knoflooksoep. Wees niet bang dat je enorm naar knoflook gaat stinken, dat valt enorm mee. Ik gebruikte voor dit recept ook gerookte knoflook. Ik vertel je hier hoe je die makkelijk zelf warm kunt roken. Maar je kunt gerookte knoflook ook steeds vaker kopen. Die knoflook is dan koudgerookt en daardoor ook nog langer houdbaar. De smaak is nagenoeg hetzelfde! Ik zou dat echt een keer aanschaffen, want hij is heerlijk zacht van smaak en praktisch overal in te gebruiken. Vertel ik je hier ook waarom knoflook zo gezond is en dat we in Nederland een heuse biologische knoflookkwekerij hebben waar je tientallen soorten kunt kopen. Die is veel lekkerder en gezonder dan die Chinese bollen uit de supermarkt!

Recept

Hollandse Knoflooksoep

4 personen-20 minuten-super makkelijk

glutenvrij-lactosevrij-vegetarisch

knoflooksoep

Ingrediënten

rookmot

olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 grote aardappelen, geschild en in blokjes

1/2 stronk prei, in ringen gesneden

1 bol gerookte knoflook, gepeld en gesnipperd

2 tenen gewone knoflook, gepeld en gesnipperd

1 el rozemarijn

1 el tijm

1,5 ltr bouillon (of 1,5 ptr water en 3 groenten bouillonblokjes, ik gebruik die van Zonnatura)

Extra: staafmixer

netje knoflook

 

Bereiding

Knoflook roken:

Neem een oude pan met dikke bodem. Doe onderin wat rookmot (dat koop je bij de betere kookwinkels en hengelsportzaken), zet een roosteren de pan en leg daar de bol knoflook op. Doe de deksel op de pan, doe je fornuis aan en laat de bol een kwartier in de afgesloten pan roken. Zet het vuur daarbij niet te hoog, middelmatig is goed. Als het goed is zijn de tenen zacht en lekker zoet van smaak. Voor meer info over knoflook roken, zie dit recept.

gerookte knoflook

gerookte knoflook

Soep maken:

Zet ondertussen een soeppan op het vuur en doe hier een scheut olijfolie in. Fruit hierin de gesnipperde ui. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, want de ui moet niet aanbranden.

Voeg dan na een paar minuten de blokjes aardappel toe. Roer ze goed om zodat ze niet aan de pan plakken.

Doe hier vervolgens na 2 minuten  de prei en de knoflook en kruiden bij. Roer ook dit weer goed door elkaar.

Giet er de bouillon overheen en laat de soep aan de kook komen. Kook het zo’n 10-15 minuten zachtjes door. Zet tenslotte de staafmixer in de pan en maak er een gladde, gebonden soep van.

Proef of je de soep lekker vindt en breng hem evt. verder op smaak met zout en peper. Je kunt evt. ook nog wat tabasco (peper) en een paar druppels Worchestersaus toevoegen.

Eet smakelijk!

Wist je dat…..

Er meer dan 600 verschillende soorten knoflook zijn?

Gerookte knoflookKnoflook in België look heet.

Je knoflook prima in eigen tuin kunt kweken. In september een teentje in de grond doen met het puntje naar boven en dan heb je in juni-juli van het jaar er op je eigen verse knoflookbol.

We in Nederland een biologische knoflookkwekerij hebben. Je kunt er de bijzonderste soorten bestellen: Eemlook 

Knoflook antibacteriële eigenschappen heeft. Ofwel ontstekingsremmend werkt. En het ook nog eens een natuurlijke bloeddrukverlager is. Knoflook verlaagt de bloeddruk en heeft een gunstige invloed op cholesterol en aderverkalking. Mogelijk werkt het licht bloedverdunnend. Dus wie op een natuurlijke en lekkere manier zijn bloeddruk wil verlagen, doet er goed aan lekker veel knoflook in zijn eten te doen.

Dus ik zeg: Maken die heerlijke knoflooksoep.

Of je bestelt mijn kookboek voor nog meer soep- en knoflook recepten!

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 

TG Facebook Comments

21.11.2018
Geplaatst in soep
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.