Friese sipelsop is een heerlijke uiensoep. En als er iets toch heerlijk is in het najaar dan is het een dampende kop uiensoep. Wij denken daarbij altijd aan de Franse uiensoep, maar in Nederland hebben we een Friese uiensoep die Sipelsop heet. Het verschil met de Franse is dat hier hardgekookt ei en Friese nagelkaas bij gaan. Ik leg je hier uit hoe je Friese sipelsop maakt, want hoewel het maken van uiensoep heel simpel lijkt, zijn er wel wat trucjes die de uien die lekkere, zachte smaak geven.

Recept Friese sipelsop

4 personen-60 minuten-makkelijk

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 800 gr sipels (uien)
  • 50 gr roomboter
  • 1 lr groentebouillon (liefst zelfgemaakte!)
  • 50 gr bloem
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • snuf nootmuskaat
  • 150 gr Friese Nagelkaas, geraspt (verkrijgbaar bij de kaasboer)
  • 12 sneetjes stokbrood (of lekker stevig zuurdesem brood)

Bereiding

Kook de eieren hard. Zet ze weg om af te koelen.

Pel daarna de uien en snijd ze in dunne ringen.

Verhit de boter in een zware braadpan op een laag vuur, het moet niet hard gaan bakken, want ook de uien moet je heel zacht smoren in de boter. Daar worden ze veel lekkerder van. Doe de uienringen in de pan en smoor ze tot ze zacht en bruin zijn en gaan karameliseren. Dit duurt wel een half uur en verschilt per ui-soort die je gebruikt.

Voeg nu al roerend de bloem toe, roer goed door en laat even bakken. Als je dat niet doet blijft de bloem een beetje een zanderige smaak in je soep geven.

Giet dan scheut voor scheut de bouillon erbij. Breng de soep al roerend aan de kook en laat hem een paar minuten zachtjes doorkoken. Breng de soep verder op smaak met peper, zout en de nootmuskaat. Laat hem daarna op zacht vuur nog zo’n 20 minuten sudderen.

Zet ondertussen de ovengrill aan op 250 graden.

Pel de eieren en prak ze fijn. Verdeel ze over 4 grote soepkommen. Giet de hete soep er over en leg in iedere kom soep 2-3 stukjes stokbrood. Strooi daar de geraspte nagelkaas over en zet de kommen nog 5 minuutjes onder de grill zodat de kaas mooi gratineert, dien de Friese sipelsop daarna meteen op.

TG Facebook Comments

30.09.2019
Geplaatst in soep
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.