-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Wat is er nou fijner dan snoepjes te kunnen eten waarvan je weet dat er geen geraffineerde suikers in zitten? Die daarnaast ook nog eens gluten-vrij, foute E-nummers-vrij én lactose-vrij zijn! Maar die wel lekker zoet zijn en vol vitaminen zitten. Top idee toch? Ja, en het kan echt. Gisteren lichtte ik al een tipje van de sluier met de suikervrije hartensnoepjes in de vrolijke lunchbox. Deze snoepjes vallen namelijk niet onder de verboden snoepjes van de school! Ik beloofde je dat ik vandaag zou vertellen hoe ik die hartensnoepjes maak. Nou, dat doe ik bij deze. En weet je wat zo fijn is? Het enige dat je nodig hebt is fruit, een oven, een deegroller en eventueel een uitsteekvormpje. O ja, en een beetje geduld. Dit is wel slow cooking van de bovenste plank!
Snoepjes zonder suiker maken
De snoepjes die ik je hier leer maken zijn gemaakt op basis van fruitleer. Een beetje een rare naam natuurlijk. Het is een letterlijke vertaling van het Engelse Fruit Leather. Waarschijnlijk wordt het leer genoemd omdat het een beetje een dunne, taaie substantie is.
Fruitleer maken.
Fruitleer kun je heel makkelijk zelf maken. Het is een kwestie van fruit fijnprakken of malen en de fruitpap dan heel dun uitspreiden op een vel bakpapier of zo’n siliconen bakmat. Dit goedje laat je vervolgens een paar uur (4-6 uur) op zo’n 45-50 graden in de oven drogen.
Overigens droogde ik mijn fruitleer afgelopen zomer in mijn auto!
In de zon was het binnen in mijn auto zeker wel 45 graden, genoeg om het fruit een middagje te laten drogen. Zie voor meer informatie over hoe je je auto als oven gebruikt dit blogbericht:
www.mijnhollandsekeuken.nl/drogen/hoe-ik-mijn-auto-omtoverde-tot-mobiele-keuken/
Eenmaal gedroogd ziet het er best raar uit, maar het smaakt echt heel erg lekker. Door het drogen is de zoete fruitsmaak namelijk veel intenser geworden en smaakt het dus echt naar snoep. De meeste mensen die zelf fruitleer maken, rollen het lapje op tussen een vel bakpapier en snijden er wat repen af om te eten. Maar ik wilde er wat bijzonderders mee doen en bedacht het volgende.
Van fruitleer een hartensnoepje maken.
Ik vouwde het fruitleer dubbel en legde dat tussen een bakpapiertje. Toen ging ik er met een deegroller overheen zodat de lagen op elkaar plakten. Dat deed ik dan nog een keer (en eventueel nog een keer) totdat ik de gewenste dikte van een snoepje had. Zoiets als een winegum zeg maar. Daarna heb ik er met een uitstekertje de hartjes en sterren van gemaakt.
Welk fruit kun je drogen als fruitleer?
Aardbeien
Abrikozen
*Ananas
Appels
Kersen
Bosbessen
*Bananen
*Nectarines
Peren
*Perziken
*Kiwi
*Mango
Pruimen
*Dit fruit komt niet uit Nederland!
Als je wilt kun je ook lekkere fruitcombinaties maken, of je fruit nog een extra smaakje geven met kruiden of specerijen.
Zo is mijn donkere hartensnoepje gemaakt van banaan, gedroogde kokos en kaneelpoeder.
De rode snoepjes zijn gemaakt van aardbeien en appel.
Maar denk ook eens aan aardbei met munt, peren met vanille, appel en citroen. Of experimenteer lekker zelf.
Je kunt trouwens ook fruitleer van groenten maken. Bijvoorbeeld tomaten, courgettes, paprika’s.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.