-
Kookworkshops 2023
-
-
Ben je op zoek naar een leuke kookworkshop, die net even anders is dan je gewend bent? Dan zit je hier op het goede adres! Leer, geniet, luister, lach, verwonder en proef alles wat er in de workshop aan bod komt. Samen maken we er een leuke, leerzame middag of avond van.
-
9 december workshop Koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
In Mijn Hollandse Keuken koken we met verse groenten en fruit van eigen bodem, met Hollandse kazen, met vis uit de Noordzee en met Hollands wild. Want, waarom zou je producten van ver halen als we zo veel lekkers van eigen bodem hebben? Kijk verder dan de supermarkt en ga naar een lokale versmarkt, een boerderijwinkel, of een gespecialiseerde online winkel! Zo koop jij de lekkerste producten en steun je onze eigen economie! En met die hoge prijzen van de supermarkten ben je niet eens duurder uit!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Koken met Annemieke
-
Koken met Annemieke 2
Wat is er nou fijner dan snoepjes te kunnen eten waarvan je weet dat er geen geraffineerde suikers in zitten? Die daarnaast ook nog eens gluten-vrij, foute E-nummers-vrij én lactose-vrij zijn! Maar die wel lekker zoet zijn en vol vitaminen zitten. Top idee toch? Ja, en het kan echt. Gisteren lichtte ik al een tipje van de sluier met de suikervrije hartensnoepjes in de vrolijke lunchbox. Deze snoepjes vallen namelijk niet onder de verboden snoepjes van de school! Ik beloofde je dat ik vandaag zou vertellen hoe ik die hartensnoepjes maak. Nou, dat doe ik bij deze. En weet je wat zo fijn is? Het enige dat je nodig hebt is fruit, een oven, een deegroller en eventueel een uitsteekvormpje. O ja, en een beetje geduld. Dit is wel slow cooking van de bovenste plank!
Snoepjes zonder suiker maken
De snoepjes die ik je hier leer maken zijn gemaakt op basis van fruitleer. Een beetje een rare naam natuurlijk. Het is een letterlijke vertaling van het Engelse Fruit Leather. Waarschijnlijk wordt het leer genoemd omdat het een beetje een dunne, taaie substantie is.
Fruitleer maken.
Fruitleer kun je heel makkelijk zelf maken. Het is een kwestie van fruit fijnprakken of malen en de fruitpap dan heel dun uitspreiden op een vel bakpapier of zo’n siliconen bakmat. Dit goedje laat je vervolgens een paar uur (4-6 uur) op zo’n 45-50 graden in de oven drogen.
Overigens droogde ik mijn fruitleer afgelopen zomer in mijn auto!
In de zon was het binnen in mijn auto zeker wel 45 graden, genoeg om het fruit een middagje te laten drogen. Zie voor meer informatie over hoe je je auto als oven gebruikt dit blogbericht:
www.mijnhollandsekeuken.nl/drogen/hoe-ik-mijn-auto-omtoverde-tot-mobiele-keuken/
Eenmaal gedroogd ziet het er best raar uit, maar het smaakt echt heel erg lekker. Door het drogen is de zoete fruitsmaak namelijk veel intenser geworden en smaakt het dus echt naar snoep. De meeste mensen die zelf fruitleer maken, rollen het lapje op tussen een vel bakpapier en snijden er wat repen af om te eten. Maar ik wilde er wat bijzonderders mee doen en bedacht het volgende.
Van fruitleer een hartensnoepje maken.
Ik vouwde het fruitleer dubbel en legde dat tussen een bakpapiertje. Toen ging ik er met een deegroller overheen zodat de lagen op elkaar plakten. Dat deed ik dan nog een keer (en eventueel nog een keer) totdat ik de gewenste dikte van een snoepje had. Zoiets als een winegum zeg maar. Daarna heb ik er met een uitstekertje de hartjes en sterren van gemaakt.
Welk fruit kun je drogen als fruitleer?
Aardbeien
Abrikozen
*Ananas
Appels
Kersen
Bosbessen
*Bananen
*Nectarines
Peren
*Perziken
*Kiwi
*Mango
Pruimen
*Dit fruit komt niet uit Nederland!
Als je wilt kun je ook lekkere fruitcombinaties maken, of je fruit nog een extra smaakje geven met kruiden of specerijen.
Zo is mijn donkere hartensnoepje gemaakt van banaan, gedroogde kokos en kaneelpoeder.
De rode snoepjes zijn gemaakt van aardbeien en appel.
Maar denk ook eens aan aardbei met munt, peren met vanille, appel en citroen. Of experimenteer lekker zelf.
Je kunt trouwens ook fruitleer van groenten maken. Bijvoorbeeld tomaten, courgettes, paprika’s.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.