suikervrij snoep

Wat is er nou fijner dan snoepjes te kunnen eten waarvan je weet dat er geen geraffineerde suikers in zitten?  Die daarnaast ook nog eens gluten-vrij, foute E-nummers-vrij én lactose-vrij zijn!  Maar die wel lekker zoet zijn en vol vitaminen zitten. Top idee toch? Ja, en het kan echt. Gisteren lichtte ik al een tipje van de sluier met de suikervrije hartensnoepjes in de vrolijke lunchbox. Deze snoepjes vallen namelijk niet onder de verboden snoepjes van de school! Ik beloofde je dat ik vandaag zou vertellen hoe ik die hartensnoepjes maak. Nou, dat doe ik bij deze. En weet je wat zo fijn is? Het enige dat je nodig hebt is fruit, een oven, een deegroller en eventueel een uitsteekvormpje. O ja, en een beetje geduld. Dit is wel slow cooking van de bovenste plank!

Snoepjes zonder suiker maken

suikervrij snoep

De snoepjes die ik je hier leer maken zijn gemaakt op basis van fruitleer. Een beetje een rare naam natuurlijk. Het is een letterlijke vertaling van het Engelse Fruit Leather. Waarschijnlijk wordt het leer genoemd omdat het een beetje een dunne, taaie substantie is.

Fruitleer maken.

Fruitleer kun je heel makkelijk zelf maken. Het is een kwestie van fruit fijnprakken of malen en de fruitpap dan heel dun uitspreiden op een vel bakpapier of zo’n siliconen bakmat. Dit goedje laat je vervolgens een paar uur (4-6 uur) op zo’n 45-50 graden in de oven drogen.

Overigens droogde ik mijn fruitleer afgelopen zomer in mijn auto!

mijn auto als oven In de zon was het binnen in mijn auto zeker wel 45 graden, genoeg om het fruit een middagje te laten drogen. Zie voor meer informatie over hoe je je auto als oven gebruikt dit blogbericht:

www.mijnhollandsekeuken.nl/drogen/hoe-ik-mijn-auto-omtoverde-tot-mobiele-keuken/

Eenmaal gedroogd ziet het er best raar uit, maar het smaakt echt heel erg lekker. Door het drogen is de zoete fruitsmaak namelijk veel intenser geworden en smaakt het dus echt naar snoep. De meeste mensen die zelf fruitleer maken, rollen het lapje op tussen een vel bakpapier en snijden er wat repen af om te eten. Maar ik wilde er wat bijzonderders mee doen en bedacht het volgende.

Van fruitleer een hartensnoepje maken.

Ik vouwde het fruitleer dubbel en legde dat tussen een bakpapiertje. Toen ging ik er met een deegroller overheen zodat de lagen op elkaar plakten. Dat deed ik dan nog een keer (en eventueel nog een keer) totdat ik de gewenste dikte van een snoepje had. Zoiets als een winegum zeg maar. Daarna heb ik er met een uitstekertje de hartjes en sterren van gemaakt.

Welk fruit kun je drogen als fruitleer?

Aardbeien

Abrikozen

*Ananas

Appels

Kersen

Bosbessen

*Bananen

*Nectarines

Peren

*Perziken

*Kiwi

*Mango

Pruimen

*Dit fruit komt niet uit Nederland!

Als je wilt kun je ook lekkere fruitcombinaties maken, of je fruit nog een extra smaakje geven met kruiden of specerijen.

fruitleer snoepjes

Zo is mijn donkere hartensnoepje gemaakt van banaan, gedroogde kokos en kaneelpoeder.

De rode snoepjes zijn gemaakt van aardbeien en appel.

Maar denk ook eens aan aardbei met munt, peren met vanille, appel en citroen. Of experimenteer lekker zelf.

Je kunt trouwens ook fruitleer van groenten maken. Bijvoorbeeld tomaten, courgettes, paprika’s.

TG Facebook Comments

01.10.2015
Geplaatst in drogen, fruit, zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.