-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik ga je eens iets geks vertellen. Zondag vieren ze in het Friese Grou een feest dat minstens net zo groot is als ons Sinterklaasfeest. Het festijn heet Sint Piter. Volgens een van de vele legendes over hem was Sint Piter een collega van Sinterklaas. Toen Sinterklaas een keer vergat Grou te bezoeken, keerde Sint Piter met zijn boot terug om alsnog de pakjes te brengen. Hij kwam pas in februari in het dorp aan, vandaar deze datum. Maar er gaan meer verhalen over de oorsprong van deze mysterieuze figuur en hoe hij met Sinterklaas in verband werd gebracht. Sint Piter is namelijk ook de beschermheilige van het Friese dorp en van oudsher ook beschermer van alle vissers. Ik vind Sint Piter vooral een mooie, lokale traditie die we moeten koesteren. Vandaar dat ik er je hier graag meer over vertel. Maar ik heb natuurlijk ook een lekker recept. Suikervrije bladerdeegkoek die je in een handomdraai maakt. Leuk als je iets te vieren hebt dit weekeinde!
Over Sint Piter
Deze goedheiligman heeft door de eeuwen heen heel wat transformaties ondergaan. Zo was hij in de 19e eeuw een man met kettingen om de voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd. Zo ging hij van deur tot deur waarbij de kinderen steeds wat snoep van zijn jas mochten pakken. In de loop van de 18e eeuw verwaterde overal in Friesland het feest. Alleen in Grou bleef het bestaan. Rond 1900 zat de Sint Piterviering in een enorme dip. Een kleuterjuffrouw uit het dorp bedacht toen de huidige Sint Piterfiguur, die opvallende gelijkenissen met Sinterklaas vertoont. Sinds die tijd is het uitgegroeid tot het feest zoals dat tot op de dag van vandaag wordt gevierd.
Hij komt sinds 1900 dus jaarlijks ergens half februari met de boot in het dorp aan en heeft een zwarte piet en een zwart paard bij zich. Zelf draagt hij alleen een wit gewaad en geen mantel. Hij wordt verwelkomd door de kinderen en rijdt dan door het dorp. Traditiegetrouw wordt door het personeel van de plaatselijke basisschool een toneelstuk ofwel ‘Sint Pitermearke’ opgevoerd. Ook worden verhalen verteld aan de kinderen. Net als bij Sinterklaas wordt door de kinderen van Grou de schoen gezet en is er bij velen een zak met cadeautjes voor de deur te vinden. Op 21 februari keert Sint Piter weer terug naar huis. In tegenstelling tot Sinterklaas wordt hij wel uitgezwaaid en door de dorpelingen naar de boot gebracht. Dat is toch een stuk aardiger dan hoe we Sinterklaas behandelen, niet waar? Heb je zin gekregen in lekkers na dit verhaal. Wat denk je van deze suikervrije bladerdeegkoek?
Foto’s: Met dank aan Sint Piter komitee & Harold Kramer
Meer informatie op: www.sintpiter.nl
Recept suikervrije bladerdeeg-koek
Ingrediënten
6 plakken bladerdeeg
1 pot suikervrije jam naar keuze (biowinkel)
1 handvol walnoten
2 el cacao
1 el kaneelpoeder
2 el gedroogde cranberries
1 losgeklopt ei
Bereiding
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de plakken bladerdeeg 2 aan 2 bij elkaar en ga er met een deegroller overheen zodat ze aan elkaar gaan plakken. Maak zo een rijtje van 2 plakken naast elkaar en 3 boven elkaar. Je hebt nu 1 grote lap deeg.
Bestrijk het deeg helemaal met de suikervrije jam.
Strooi daar de stukjes walnoot, cranberrys, kaneel en de cacao overheen.
Rol de linker en de rechterkant van het deeg rustig naar elkaar toe zodat je 2 rondjes naast elkaar hebt.
Leg de lange rol op een vetvrij bakpapier, bestrijk hem met wat losgeklopt ei, bestrooi met nog wat kaneelpoeder en leg hem in de oven.
Bak 15-20 minuten en dien dan warm of koud op.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.