-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Ik ga je eens iets geks vertellen. Zondag vieren ze in het Friese Grou een feest dat minstens net zo groot is als ons Sinterklaasfeest. Het festijn heet Sint Piter. Volgens een van de vele legendes over hem was Sint Piter een collega van Sinterklaas. Toen Sinterklaas een keer vergat Grou te bezoeken, keerde Sint Piter met zijn boot terug om alsnog de pakjes te brengen. Hij kwam pas in februari in het dorp aan, vandaar deze datum. Maar er gaan meer verhalen over de oorsprong van deze mysterieuze figuur en hoe hij met Sinterklaas in verband werd gebracht. Sint Piter is namelijk ook de beschermheilige van het Friese dorp en van oudsher ook beschermer van alle vissers. Ik vind Sint Piter vooral een mooie, lokale traditie die we moeten koesteren. Vandaar dat ik er je hier graag meer over vertel. Maar ik heb natuurlijk ook een lekker recept. Suikervrije bladerdeegkoek die je in een handomdraai maakt. Leuk als je iets te vieren hebt dit weekeinde!
Over Sint Piter
Deze goedheiligman heeft door de eeuwen heen heel wat transformaties ondergaan. Zo was hij in de 19e eeuw een man met kettingen om de voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd. Zo ging hij van deur tot deur waarbij de kinderen steeds wat snoep van zijn jas mochten pakken. In de loop van de 18e eeuw verwaterde overal in Friesland het feest. Alleen in Grou bleef het bestaan. Rond 1900 zat de Sint Piterviering in een enorme dip. Een kleuterjuffrouw uit het dorp bedacht toen de huidige Sint Piterfiguur, die opvallende gelijkenissen met Sinterklaas vertoont. Sinds die tijd is het uitgegroeid tot het feest zoals dat tot op de dag van vandaag wordt gevierd.
Hij komt sinds 1900 dus jaarlijks ergens half februari met de boot in het dorp aan en heeft een zwarte piet en een zwart paard bij zich. Zelf draagt hij alleen een wit gewaad en geen mantel. Hij wordt verwelkomd door de kinderen en rijdt dan door het dorp. Traditiegetrouw wordt door het personeel van de plaatselijke basisschool een toneelstuk ofwel ‘Sint Pitermearke’ opgevoerd. Ook worden verhalen verteld aan de kinderen. Net als bij Sinterklaas wordt door de kinderen van Grou de schoen gezet en is er bij velen een zak met cadeautjes voor de deur te vinden. Op 21 februari keert Sint Piter weer terug naar huis. In tegenstelling tot Sinterklaas wordt hij wel uitgezwaaid en door de dorpelingen naar de boot gebracht. Dat is toch een stuk aardiger dan hoe we Sinterklaas behandelen, niet waar? Heb je zin gekregen in lekkers na dit verhaal. Wat denk je van deze suikervrije bladerdeegkoek?
Foto’s: Met dank aan Sint Piter komitee & Harold Kramer
Meer informatie op: www.sintpiter.nl
Recept suikervrije bladerdeeg-koek
Ingrediënten
6 plakken bladerdeeg
1 pot suikervrije jam naar keuze (biowinkel)
1 handvol walnoten
2 el cacao
1 el kaneelpoeder
2 el gedroogde cranberries
1 losgeklopt ei
Bereiding
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de plakken bladerdeeg 2 aan 2 bij elkaar en ga er met een deegroller overheen zodat ze aan elkaar gaan plakken. Maak zo een rijtje van 2 plakken naast elkaar en 3 boven elkaar. Je hebt nu 1 grote lap deeg.
Bestrijk het deeg helemaal met de suikervrije jam.
Strooi daar de stukjes walnoot, cranberrys, kaneel en de cacao overheen.
Rol de linker en de rechterkant van het deeg rustig naar elkaar toe zodat je 2 rondjes naast elkaar hebt.
Leg de lange rol op een vetvrij bakpapier, bestrijk hem met wat losgeklopt ei, bestrooi met nog wat kaneelpoeder en leg hem in de oven.
Bak 15-20 minuten en dien dan warm of koud op.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.