scones

Ik ben dol op Engeland en daar hebben ze dus scones. Mini, ietwat droge broodjes, die ontzettend lekker zijn om met fruit of jam te eten. In Engeland doen ze er ook room op. Maar ja, dat doen ze overal op. Toch is het bakken van de perfecte scones nog een hele opgave. Ooit had ik een Engels boekje met de meest perfecte recepten voor Engelse zoetigheden. Helaas kan ik het nergens meer vinden en ben ik bang dat het in een zeldzame bui van opruimwoede verloren is gegaan. Affijn, ik wist nog dat er baking soda en karnemelk in moest. Iets dat je zelden in de recepten op internet tegenkomt. Met wat oefenen ben ik eindlijk bij de perfecte scones uitgekomen en kan ik het recept met je delen. Bij deze dus alvast een leuk klusje voor morgenmiddag met de kids. Scones bakken. De historie van scones gaat volgens historici trouwens terug tot 1513. Er zouden zelfs  aanwijzingen zijn dat het woord is afgeleid van het Nederlandse “schoon brood”. Ach, zo zie je maar. Al het goede komt gewoon uit de Nederlandse keuken.

Recept voor perfecte scones

10-12 stuks

scones

Ingrediënten

500 gr patentbloem

2 tl baking soda

1 ei

125 gr ongezouten boter, in blokjes

250 ml karnemelk

een snuf zout

3 el suiker

sconesBereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Weeg en meet alle droge ingrediënten af en doe ze bij elkaar.

Snijd de boter erdoorheen, het liefst met twee messen. Je snijdt de boter dan klein met 2 messen tegelijk. Het kan ook in de keukenmachine, maar je hebt kans op minder stevige scones.

Meng dan de karnemelk erdoor en vorm snel een slordig deeg. Het sconemengsel moet vochtig zijn. Hij moet loskomen van de wand van de mengkom, maar wel een beetje aan je vingers blijven plakken.

Bestuif je werkblad heel lichtjes met bloem om het deeg op uit te drukken.

Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 cm en steek rondjes uit. Dat kan heel makkelijk met een glas.

Zet de rondjes op een bakplaat, bestrijk ze met wat karnemelk. Omdat dit deeg vrij luchtig is, is het snel gaar. Zet de scones daarom boven in de oven, waar hij het heetst is, mits je een heteluchtoven hebt. Een heteluchtoven verspreidt de hitte gelijkmatig door de hele oven. Kleine scones zijn in 12 minuten klaar, grotere kunnen tot 20 minuten nodig hebben.

Eet ze met wat room en Hollandse aardbeien of jam.

scones

En voor een lekkere aardbeienjam heb ik hier het recept.

aardbeienjam

TG Facebook Comments

21.06.2016
Geplaatst in broodjes
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.