Schorseneren met kaassausIk heb vandaag een recept met een heel bijzondere groente: schorseneren. Ik maakte ze met eenn kaassaus, naar een recept dat ik vond in een jaren ’70 moestuinboek. Het is lekker makkelijk te maken en een prima manier om kennis te maken met deze zeer gezonden groente. Leg ik je meteen uit hoe je hem het makkelijkst kunt bewerken. O, ja en je weet het nog he? Een kilozak Schorseneren koop je al voor maar € 1,50.

Recept 

Schorseneren in kaassaus

4 personen-20 minuten-makkelijk

schorseneren

Ingrediënten

500 gr schorseneren

azijn

1 sjalotje

roomboter

bloem

oude kaas

peper en zout

extra: keuken handschoenen

schorseneer

Jaren ’70 recept schorseneren

Bereiding

Was eerst de stengels. Kijk wel uit, want er zit een heleboel zand aan, dus voor je het weet ligt je aanrecht vol met zand.

Trek vervolgens een paar plastic handschoenen aan en houd je dunschiller in de aanslag. Schil de schorseneren. Volgens sommigen is dat lastig, maar ik vond het super easy. Er kwam ook geen sap uit zoals voorspeld was, maar plakken doen ze wel en dat gaat echt aan je handen zitten. Wees dus gewaarschuwd.

Ik legde de schorseneren even in een bak water. Die kleurde al gauw oranje. Waarschijnlijk door de grote hoeveelheid ijzer in de groente. Daarna sneed ik de stengels in stukjes, deed ze in een pan water waar ik een scheutje azijn aan toevoegde.

Laat dit alles zo’n 10 minuten koken.

Snipper ondertussen het sjalotje.

Zet het vuur uit en bewaar de hele pan.

Zet dan een kleine pan op een laag vuur en smelt daar 25 gram roomboter in. Voeg de sjalot-snippers toe en bak even zachtjes mee. Voeg dan 20 gram bloem toe en roer goed door elkaar. Laat dit goedje even bakken. Voeg na een paar minuten wat van het kookvocht toe, roer goed en voeg nog wat toe. Net zo lang tot je de gewenst dikte voor je saus hebt.

Pak tenslotte een stuk oude kaas en rasp die boven de pan. Roer goed door en proef of er genoeg kaas in zit. En dan ben je klaar. Je kunt het eten met een stukje vlees en piepers.

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

Of wil je iemand een kookboek cadeau doen 

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. En een vegetarisch kerstmenu!

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 Of schrijf je in voor de workshop Conserveren op 24 maart!

TG Facebook Comments

20.02.2019
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.