-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
In 2018 heb ik een nieuwe rubriek voor je: Recept getest. Vaak zie je een heerlijk recept en valt het achteraf tegen. Dan ben je geneigd te denken dat het aan jou ligt, maar meestal is dat niet zo. Recepten zijn lang niet altijd perfect of juist wel en ik vertel je in dat geval waarom. Vandaag test ik de Rodekool steak van de Allerhande kerst-editie. Het recept stond in het kerstnummer van het receptenblad van Albert Heijn en het sprak mij zeker aan. Komend jaar staat in het teken van meer vegetarische recepten en dit is daar een heel leuk voorbeeld van. Op de foto zagen de steaks er prachtig uit. Ik was benieuwd of mij dat ook ging lukken. En natuurlijk was ik ook erg nieuwsgierig naar de smaak. Rode kool gecombineerd met blauwaderkaas, truffelmayonaise en pistachenoten. Geen goedkoop recept, maar hé let’s try!
Recept
Rodekool steak
met blauwaderkaas en truffel
4 personen-50 minuten-makkelijk
vega- bevat noten en lactose
Ingrediënten
1 rode kool
1 citroen
4 el honing
50 gr ongezouten pistachenoten
100 gr blue stilton (blauwaderkaas)
4 el truffelmayonaise
2 el balsamico siroop
Extra: bakpapier en staafmixer
Bereiding
Verwarm de oven tevoren voor op 180 graden.
Snijd de kool dan in plakken van 1 cm dik. Dat is nog best een lastig klusje, dus ga rustig te werk voordat je kool uiteen valt.
Pers de helft van de citroen uit. Meng 2 el van het sap met de honing en de olie tot een dressing.
Leg de plakken kool op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besprenkel de plakken met de dressing en schuif ze in de oven. Laat ze daar vervolgens in 30 minuten gaar worden.
Crush dan de pistachenoten en verwarm ze even in een koekenpan tot ze een beetje bruin worden. Zet het vuur weer uit en bewaar ze even.
Verkruimel de blauwaderkaas, voeg daar de truffelmayonaise aan toe samen met 2 el water. Mix dit even met een staafmixer in een hoge beker.
Haal de rodekool steaks uit de oven en besprenkel ze na 5 minuten met de dressing en dan met de balsamico siroop. Strooi er dan de pistachenootjes overheen en serveer direct.

Rode kool
Bevindingen:
De bereiding:
Ten eerste is het snijden van de rodekool wel een precisiewerkje waar je een groot en scherp mes voor nodig hebt.
De presentatie:
De rode kool op de foto ziet er zo uit. Bij mij kwam hij echter zo uit de oven. De kool op de Allerhande foto is duidelijk nog zo mooi rood dat hij niet gebakken is, maar nog rauw. Dat staat mooier op de foto.

Foto uit Allerhande

Foto thuis gemaakt
De ingrediënten-lijst
Voor het recept heb je ongezouten pistachenoten nodig. Die zijn duur en lastig te vinden. Ik gebruikte uiteindelijk de gezouten noten en deed geen zout op de steaks.
Dan heb je balsamicosiroop nodig. AH beveelt Mazetti aan. Een vrij goedkoop merk. Je kunt net zo goed appelstroop gebruiken, dat is ongeveer hetzelfde maar goedkoper. Of gebruik echte balsamico azijn. Koop die bij een gespecialiseerde winkel en niet in de supermarkt. Het smaakverschil is namelijk heel groot.

Aceto balsamico
De smaak:
En nu de smaak. Ik vond de binnenkant van de kool wel lekker, want die was zacht. De buitenste bladeren waren vrij hard geworden en mijn mannen vonden dat niet te eten. De blauwaderkaas met truffel vind ik qua smaak teveel van het goede. Alleen de blauwaderkaas met aceto balsamico volstaat. Dat is al heel veel smaak. Laat de dure truffelmayonaise dus gerust achterwege.
Conclusie
Het was een leuk recept om uit te proberen en best lekker, maar ik hoef er thuis niet meer zo snel mee aan te komen omdat de rode kool te hard bleef. Kool als steak eten is wel een leuk idee, maar ik zou er een zachtere kool voor nemen. Spitskool leent zich hier uitstekend voor. Ook witte kool is zachter. Beide kolen lenen zich ook beter voor toevoegingen van smaakbommen als blauwaderkaas en balsamico azijn.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.