risottoballetjes

Deze heerlijke risottoballetjes heten in Italië: Arancini. Risottoballetjes zijn een typisch Siciliaans hapje. Best grappig als je bedenkt dat risotto uit het noorden van Italië komt en een typische Noord-Italiaanse specialiteit is. Maar goed, wat maakt het uit. Vaak worden ze in het midden gevuld met een stukje mozzarella. De grootte kan erg verschillen. Zo kun je ze ter grootte van een mandarijn maken of van een bitterbal, en alles daartussenin. Je kunt ze serveren als snack, als voorgerechtje of als bijgerechtje. Ik maak ze meestal als anti pasta, ofwel hapje vooraf. Ik maak het liefst kleine balletjes, die vind ik veel smakelijker eten dan grote ballen. Nou maak ik ze vooral als ik risotto over heb en ik moet zeggen, dat gebeurt niet zo vaak in huize Geerts-Chillé, want ze zijn hier verzot op risotto. Maar, soms lukt het gewoon en dan ben ik er de volgende dag als de kippen bij om deze risottoballetjes te maken. Want ze zijn echt megalekker!

Recept

risottoballetjes

risottoballetjes

Ingrediënten

Mozarella, koop wat duurdere die is echt beter dan die goedkope kauwgom.

risotto die je over hebt

eieren

bloem

broodkruim/paneermeel

olie om in te frituren

risottoballetjes

Bereiding

Snijd de mozzarella in kleine blokjes.

Maak je handen vochtig onder de koude kraan en pak een klein beetje risotto in je hand. Draai er met je handen een rond balletje van ter grootte van een flinke walnoot en druk er een klein stukje mozzarella in. Draai nog even verder zodat de mozzarella goed bedekt is met risotto. Leg het balletje op een bord en ga zo verder totdat alle risotto op is. Maak regelmatig je handen even vochtig met koud water om te voorkomen dat de rijst blijft plakken.

Zet drie diepe borden klaar met bloem, losgeklopt ei en broodkruim.

Wentel de balletjes eerst door de bloem, dan het ei en daarna door het broodkruim.

Frituur de arancini in plantaardige olie op 180 graden, ongeveer 6-8 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Controleer bij bevroren balletjes eerst één balletje om te zien of de mozzarella wel gesmolten is.

Je kunt de balletjes ook tevoren klaar maken en dan voor het frituren in een bak in de diepvries doen.

De balletjes zijn dan makkelijker om te frituren, maar je moet ze dan wel iets langer frituren.

risottoballetjes

TG Facebook Comments

20.09.2016
Geplaatst in snack
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.