risotto all'aceto

Ik heb vandaag een vega kerst recept voor je. Risotto met balsamico azijn. Een regelrechte smaaksensatie en een plaatje op je bord. Veel mensen denken dat het lastig is om risotto te maken, maar niets is minder waar. Ik leg je in dit blog dan ook precies uit hoe je dat moet doen. Verder is het van belang dat je goede producten in huis haalt. Goede risottorijst en parmezaanse kaas zijn prima te vinden in Nederland, maar goede balsamico azijn is heel schaars. Die uit de supermarkt is vaak wat waterig en gezoet met karamel. En de kwaliteit van de azijn maakt nou net een wereld van verschil in dit gerecht. Bij mij thuis valt iedere eter spontaan in katzwijm bij deze risotto met de balsamico azijn van LaVedetta. En ik heb de flessen weer op voorraad. Je vindt hem in mijn shop. Dus doe eens gek dit weekeinde, ga aan de slag met deze risotto met echt goede balsamico azijn.

Recept

Risotto met balsamico azijn

4 personen-30 minuten-makkelijk

vegetarisch-bevat lactose

risotto all'aceto

Ingrediënten

Olijfolie van goede kaliteit

Roomboter, ongezouten

1 witte ui, fijn gesnipperd

300 gram risottorijst, arborio of carnaroli

Een glas goede, droge witte wijn

1 liter bouillon, liefst versgemaakt.

250 gram versgeraspte echte Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)

Peper en zout

Aceto Balsamico van goede kwaliteit

Aceto balsamico di Modena La Vedetta

Aceto balsamico di Modena La Vedetta

Bereiding

Stap 1

 Neem een grote pan met een dikke bodem en een flinke houten lepel waarmee je lekker goed kunt roeren, want dat is wat je vooral gaat doen bij dit gerecht!

Breng de bouillon in een pan aan de kook naast de plaat waar de risottopan staat, draai het vuur laag zodat hij nog net beweegt.

Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en zet deze op een middelhoog vuur. Zorg dat de olie warm wordt maar niet gaat walmen. Voeg na 2 minuten een klont roomboter toe en verwarm die even mee. Zodra de roomboter zacht begint te bruisen voeg je de gesnipperde ui toe. Roer deze goed door het olie-boter mengsel en laat zachtjes smoren. De uien moeten in geen geval bakken.

Na een minuut of 5 zijn de uien glazig. Dat is het moment om de risottorijst toe te voegen. Roer alle rijstkorrels meteen goed door de pan zodat ze allemaal wat van het vet van de olie en boter opnemen. Je ziet de korrels glazig worden.

Blus de risotto af met het glas witte wijn. Let op er komt een flinke stoomwalm uit de pan. Roer ook nu weer goed door de pan zodat de wijn goed opgenomen wordt.

Laat de wijn volledig verdampen.

Stap 2

Ga nu langzaam de boullion toevoegen. Gebruik daarvoor een soeplepel en zorg dat de risotto telkens net onder de bouillon staat. Blijf steeds met de houten lepel over de wand en de bodem van de pan roeren.

Voeg zodra de bouillon is opgenomen een nieuwe portie toe. Het is belangrijk om de rijst te blijven roeren, daardoor kan het zetmeel uit de korrels naar de oppervlakte van de korrels komen en opgelost worden in het kookvocht. Dit vrijkomen van zetmeel bindt de rijst en zorgt voor de kleverigheid ervan.
Blijf dus het hele kookproces bij je pan staan en laat je niet afleiden door je telefoon of andere zaken zodat je de lekkerste risotto krijgt!

Dit proces neemt 15 tot 20 minuten in beslag. De risotto is klaar als de korrels zacht, maar van binnen nog een beetje ‘al dente’ zijn.

Voeg tenslotte nog een klont roomboter toe zodat je een smeuïge massa krijgt. Doe daar ongeveer 75 gram parmezaanse kaas bij. Roer één keer door en laat de risotto met deksel op de pan nog 2 minuten heel zachtjes smoren. Zet dan het vuur uit en breng de risotto naar eigen voorkeur op smaak met peper en zout.

Schep de risotto op een mooi, groot bord en verdeel er extra parmezaanse kaas over.

Giet er dan in één vloeiende beweging een mooie zigzaggende streep van de aceto balsamico over.

Serveer de borden en zet een schaal geraspte parmezaanse kaas en de fles aceto balsamico op tafel.

 

Tips over risotto:

Het resultaat van je gerecht is altijd afhankelijk van de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt.

Aan risotto kun je tijdens het koken ook groenten of champignons toevoegen.

Het moment van toevoegen is afhankelijk van het eventuele meegaren van het ingrediënt. Ga dus voor de eerste keren uit van een recept waarin dat goed beschreven staat.

Italianen eten nooit een stuk vlees of vis bij hun risotto. Vlees of vis eten zij alleen als hoofdgerecht na de risotto.

Aceto balsamico di Modena La Vedetta

Aceto balsamico di Modena La Vedetta

Tips over aceto balsamico:

Echte Balsamico wordt geproduceerd in de omgeving van Modena of het naburige Reggio Emilia en is voornamelijk gemaakt van de Trebbiano- of Lambruscodruif uit die omgeving. Deze druif wordt pas laat in het seizoen geplukt zodat er veel suikers in de druif zitten.

Er zijn grofweg 2 soorten aceto balsamico:

  • Aceto Balsamico traditionale. Deze is minstens 12 jaar oud en goedgekeurd door het consortium. Hij wordt alleen geleverd in de speciale flesjes van het consortium. De oplage is zeer beperkt en deze aceto is dan ook zeer prijzig.
  • Aceto Balsamico di Modena. Deze is minstens 2 maanden oud. Hij hoeft niet gekeurd te worden. De goedkope varianten uit de supermarkt zijn bijna allemaal gezoet met caramel dat de azijn ook de donkere kleur geeft. De betere varianten vind je buiten de supermarkt bij speciaalzaken en komen qua kwaliteit vaak aardig richting de kostbare ‘traditionale’.

Koop je Aceto Balsamico liever niet in de supermarkt maar bij een Italiaanse (online) winkel of delicatesse shop en let goed op het etiket. Zorg dat er geen caramello op het etiket staat. Dat is toegevoegde suiker die het onnodig zoet maakt. Het wordt ook toegevoegd  om de aceto een donkerbruine kleur en extra dikte gte geven zodat het lijkt dat het om een oudere aceto gaat.

Wil jij graag deze super lekkere balsamico azijn van LaVedetta voor €32,95 per fles (250 ml) incl. verzending. Bestel ">hier

risotto all'aceto

TG Facebook Comments

16.12.2019
Geplaatst in vegetarisch
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.