-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Als er een teken van lente is, dan zijn het wel de raapstelen die nu in bosjes bij mijn groenteboer liggen. Je kunt er deze heerlijke raapstelensoep van maken. Raapstelen zien er uit als grote rucola, maar eigenlijk is het het jonge loof van de meiknol. Deze typische Hollandse lentegroente zit boordevol vitaminen A, B, C en K. Vandaar dat hij vroeger heel veel gegeten werd. Mensen hadden de hele winter voorraden uit weckpotten gegeten en de kans was groot dat de voorraad ingemaakte groente al weken op was. Raapstelen waren in het voorjaar de eerste verse groente en groeide gewoon in het gras. Lekker goedkoop en gezond tegelijk dus ook. Omdat het de eerste opkomende blaadjes van de meiknol zijn, barsten ze dus van de bovengenoemde vitaminen. Je kunt trouwens ook de steeltjes en de bloemen eten van de raapstelen eten. Meestal worden raapstelen gekookt maar het is ook een prima rauwe saladegroente. Krijg je nog meer van e vitaminen binnen!
Recept
Raapstelen soep
4 personen – 30 minuten – makkelijk
Ingrediënten
olijfolie
een ui, gepeld en gesnipperd
1 tl kerriepoeder
bosje raapstelen
100 gr spitskool, in reepjes
1/2 prei, in dunne ringen
1,5 ltr bouillon of 1,5 ptr water en 3 bouillonblokjes
100 gr gerookte kip
Bereiding
Neem een soeppan en zet die op een matig vuur. Giet er vervolgens 3 el olijfolie in en voeg na 1 minuut de gesnipperde uien toe. Roer dit heel goed door. Voeg dan wat peper en zout toe en de theelepel kerriepoeder.
Was de raapstelen goed, schud ze dan droog snijd het blad in repen. Gooi de onderkant (2 cm van de stelen) van de raapstelen weg. Mochten er wortels aarde stelen zitten dan kun je de onderkant in een glas water zetten en dan weer in de tuin planten voor een nieuwe ronde raapstelen.
Voeg de gesneden raapstelen toe aan de uien en roer weer door. Voeg dan ook de spitskool en de prei toe.
Giet de bouillon erbij en en breng alles aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken.
Snijd de gerookte kip in reepjes. Verdeel die over 4 kommen en giet de soep erover.
Geniet van je verse Raapstelen soep.
Wil je meer recepten met raapstelen?
Kijk dan eens naar mijn raapstelen cupcakes recept. Klik hier.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.