-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
In het kader van ‘ken uw klassiekers’ deel ik vandaag het recept voor een echte Quiche Lorraine! Het is eigenlijk een traditioneel Frans gerecht uit de regio Lotharingen, in het Frans Lorraine geheten. Omdat Lotharingen ook een beetje Duits is komt het woord quiche van het Duitse woord Kuchen, ofwel taart.Veel mensen maken quiche Lorraine van bladerdeeg. Niks mis mee, maar ik laat je zien hoe je het oorspronkelijke korstdeeg maakt. De vulling van kaas, spek en eieren is simpel en onwijs lekker. Alleen jammer dat er geen groenten in zitten, want daar leent de taart zich prima voor. Daarom geef ik je ook een alternatief recept met groenten zonder dat je kinderen het door hebben. Da’s ook weer mooi meegenomen toch!
Recept
Quiche Lorraine
4 personen-60 minuten-redelijk makkelijk
bevat gluten-vlees en lactose
Ingrediënten voor het deeg
200 gr bloem
100 gr koude boter in blokjes
1 ei (niet te groot)
1 tl ijskoud water
snufje zout
Ingrediënten voor de vulling
4 eieren
200 gr creme fraîche
150 ml melk
125 geraspte oude kaas
1 tl mosterd
snuf zout
100 gr spekblokjes
1 ui
1 knoflook
1/2 prei
1/4 knolselderij
1/2 wortel
nootmuskaat
zout&peper
Extra: Taartvorm van 24 cm doorsnee, mixer, foodprocessor
Bereiding van het deeg
Meng eerst de bloem, de boter, het ei, het water en het zout in een kom. Kneed dit zo snel mogelijk tot een soepel deeg of laat je (stand)mixer het werk doen. Doe het deeg dan in vershoudfolie en zet het een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Haal vervolgens het deeg uit de koelkast. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap. Zet je taartvorm op de lap en snijd de omvang uit op het deeg van ongeveer 2-3 mm dikte. Bebloem dan je bakvorm en leg de lap er in. Rol nu een rechte strook uit het deeg en bekleed daar de zijkanten van de vorm mee. Prik tenslotte met een vork gaatjes in de bodem.
Bereiding van de vulling
Bak de spekblokjes in 5 minuten in wat olie uit in een bakpan.
Meng dan voor de vulling de eieren, creme fraiche, melk en oude kaas. Maak dit op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Je hebt nu de klassieke vulling van de Quiche Lorraine.
Ik smokkel iets met het recept door er een theelepel scherpe mosterd aan toe te voegen. Dat geeft de vulling iets meer pit.
En ik vul hem als extraatje ook met groenten uit het seizoen. Dan heeft zoonlief (en wij ook) meteen zijn vitaminen binnen!
Ik maal de seizoensgroenten wel heel even in de foodprocessor. Dan eet je niet van die grote stukken groente in een zachte vulling. Het klinkt misschien raar maar de grote van je groenten en vlees zijn bepalend voor hoe lekker je iets vindt. Of om in termen van chefs te spreken, voor je mondgevoel!
Voeg de gehakte groenten bij het eimengsel. Voeg ook de spekjes toe. Giet dit alles in de vorm.
Schuif de quiche tenslotte de oven in en laat hem 30-40 minuten bakken in het midden van de oven.
Als de bovenkant mooi bruin is, is de Lorraine groente-quiche klaar!
Smakelijk eten.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.