-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
In het kader van ‘ken uw klassiekers’ deel ik vandaag het recept voor een echte Quiche Lorraine! Het is eigenlijk een traditioneel Frans gerecht uit de regio Lotharingen, in het Frans Lorraine geheten. Omdat Lotharingen ook een beetje Duits is komt het woord quiche van het Duitse woord Kuchen, ofwel taart.Veel mensen maken quiche Lorraine van bladerdeeg. Niks mis mee, maar ik laat je zien hoe je het oorspronkelijke korstdeeg maakt. De vulling van kaas, spek en eieren is simpel en onwijs lekker. Alleen jammer dat er geen groenten in zitten, want daar leent de taart zich prima voor. Daarom geef ik je ook een alternatief recept met groenten zonder dat je kinderen het door hebben. Da’s ook weer mooi meegenomen toch!
Recept
Quiche Lorraine
4 personen-60 minuten-redelijk makkelijk
bevat gluten-vlees en lactose
Ingrediënten voor het deeg
200 gr bloem
100 gr koude boter in blokjes
1 ei (niet te groot)
1 tl ijskoud water
snufje zout
Ingrediënten voor de vulling
4 eieren
200 gr creme fraîche
150 ml melk
125 geraspte oude kaas
1 tl mosterd
snuf zout
100 gr spekblokjes
1 ui
1 knoflook
1/2 prei
1/4 knolselderij
1/2 wortel
nootmuskaat
zout&peper
Extra: Taartvorm van 24 cm doorsnee, mixer, foodprocessor
Bereiding van het deeg
Meng eerst de bloem, de boter, het ei, het water en het zout in een kom. Kneed dit zo snel mogelijk tot een soepel deeg of laat je (stand)mixer het werk doen. Doe het deeg dan in vershoudfolie en zet het een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Haal vervolgens het deeg uit de koelkast. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap. Zet je taartvorm op de lap en snijd de omvang uit op het deeg van ongeveer 2-3 mm dikte. Bebloem dan je bakvorm en leg de lap er in. Rol nu een rechte strook uit het deeg en bekleed daar de zijkanten van de vorm mee. Prik tenslotte met een vork gaatjes in de bodem.
Bereiding van de vulling
Bak de spekblokjes in 5 minuten in wat olie uit in een bakpan.
Meng dan voor de vulling de eieren, creme fraiche, melk en oude kaas. Maak dit op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Je hebt nu de klassieke vulling van de Quiche Lorraine.
Ik smokkel iets met het recept door er een theelepel scherpe mosterd aan toe te voegen. Dat geeft de vulling iets meer pit.
En ik vul hem als extraatje ook met groenten uit het seizoen. Dan heeft zoonlief (en wij ook) meteen zijn vitaminen binnen!
Ik maal de seizoensgroenten wel heel even in de foodprocessor. Dan eet je niet van die grote stukken groente in een zachte vulling. Het klinkt misschien raar maar de grote van je groenten en vlees zijn bepalend voor hoe lekker je iets vindt. Of om in termen van chefs te spreken, voor je mondgevoel!
Voeg de gehakte groenten bij het eimengsel. Voeg ook de spekjes toe. Giet dit alles in de vorm.
Schuif de quiche tenslotte de oven in en laat hem 30-40 minuten bakken in het midden van de oven.
Als de bovenkant mooi bruin is, is de Lorraine groente-quiche klaar!
Smakelijk eten.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.