Sinds afgelopen week liggen de Hollandse primeur aardappelen weer volop in de winkel. Dit is best een bijzonder soort aardappel, want het is de eerste van het seizoen en komt altijd uit Zeeland. Dat komt omdat de kleigrond en het milde zeeklimaat een ideale groeibodem voor de aardappels zijn en ze daar dus het eerst vandaan komen. Deze eerste aardappelen hebben een lekker dunne en gladde schil. Je kunt ze dus met schil en al eten. Primeur aardappelen zijn heerlijk om te bakken, te koken of in een salade te verwerken zoals ik gedaan heb. Een aardappelsalade vult goed en zal thuis zeker goedkeuring krijgen omdat de primeur aardappelen zo heerlijk van smaak zijn. Dus ga naar de winkel en kijk of ze al primeur aardappelen hebben liggen en sla je slag met dit oer Hollands product.

Primeur aardappelen

Op de eerste veilingdag in Sint-Annaland, op 28 mei jl. is 54 ton aardappels aangeboden. Hoofdzakelijk Dorés en Frieslanders (beiden kruimig). Afkomstig van een vijftien telers op Tholen. Traditiegetrouw gaat de opbrengst van het eerste aardappelkistje naar een goed doel. Dit jaar was dat de stichting ALS. Het kistje bracht €1129,- op.

De Primeur aardappel is kwetsbaarder dan een reguliere aardappel. De aardappel wordt dan ook niet opgeslagen en bewaard, maar direct verpakt en naar de winkel gebracht. Op de verpakking kun je zien wanneer de aardappel gerooid is. 

Recept aardappelsalade

Ingrediënten

  • 750 gr Primeur aardappelen
  • 300 gr verse dubbelgedopte tuinbonen
  • 1 paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 4 gekookte eieren
  • 250 gr spekblokjes, gebakken
  • 2 el mayonaise
  • 2 el volle yoghurt
  • 1 el fijngeknipte dille

Bereiding

Schil eerst de aardappelen en snijd er dan met een scherp, puntig mesje de ‘ogen’ uit. Halveer ze en doe ze in een pan met een laag water van 2 cm. Kook de aardappelen in 20 min. gaar met de deksel op de pan. Giet ze dan af en laat ze met de deksel op de pan nog 5 minuten staan. 

Kook ondertussen de tuinbonen in 3 minuten beetgaar. 

Snijd vervolgens de aardappelen in plakken van 1 cm. 

Giet de tuinbonen af en laat afkoelen onder koud stromend water.

Meng de mayonaise met de yoghurt tot een dressing. Breng op smaak met peper en voeg de dille toe.

Snijd de paprika’s in reepjes, de eieren in plakjes en meng ze met de tuinbonen en spekblokjes. Voeg de dressing toe en roer goed door de aardappelen. Serveer lauw of op kamertemperatuur.

TG Facebook Comments

11.06.2019
Geplaatst in aardappelgerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.