prei-ei soep

Op deze regenachtige dinsdag heb ik een verrassend eenvoudig recept voor preisoep. Ik heb het niet zelf bedacht, maar ik zag het staan in een kookboek uit 1891. Het heet: De Wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten. Het is niet zo maar een kookboek wat mij betreft, maar een heel bijzondere. Niet zozeer vanwege de recepten, maar vanwege de schrijver, Pellegrino Artusi, en zijn ontzettend eigenwijze idee, in een tijd dat men de neus ophaalde voor gewoon eten, om juist de gewone boerengerechten van Italië in kaart te brengen. Er was geen uitgever voor te porren. Het was vechten tegen de bierkaai voor hem, maar hij zette door. Inmiddels zijn er ruim 130 miljoen exemplaren verkocht en wordt het boek beschouwd als hét standaardwerk van de Italiaanse keuken. Vandaar dat ik er hier in mijn blog graag over vertel. Uiteraard krijg je ook het recept van de heerlijke simpele preisoep!

kookboek Artusi

Het kookboek van Artusi

Ik kan me zo voorstellen dat je je afvraagt hoe het boek dan toch ineens bekend werd en zelfs wereldberoemd. Nou dat kwam door een beroemde Italiaanse professor in de antropologie. Hij zag het nut van het boek wel in en schreef aan auteur Pellegrino: “Door het schrijven van dit boek heeft u een goede daad gedaan, en daarom wens ik u wel honderd edities toe.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, begon hij het boek te promoten onder zijn vrienden en collega’s en beetje bij beetje begon de omslag. Steeds meer mensen gingen om het boek vragen en bleven er om vragen. En nu, 104 jaar na de dood van de schrijver, is het dus nog steeds verkrijgbaar. Petje af.

Wat ik zo goed vind aan het boek? De schrijver vertelt openhartig over zijn strijd om het boek aan de man te brengen. Daarnaast haalt hij zijn neus op voor dikdoenerij in de keuken en eert hij juist de eenvoudige, smakelijke recepten met verse producten. Een feest van herkenning voor mij.

Wees niet bang dat ik voortaan hier op mijn blog reviews ga geven over nieuwe kookboeken. Dat laat ik graag aan andere foodblogs over. Maar dit boek vind ik wel heel speciaal en ik zou zeggen; als je het een keer tegenkomt in de bibliotheek, kijk er eens in. Het is echt leuk en niet voor te stellen dat het al meer dan 100 jaar oud is.

preisoep

Recept Preisoep

2 personen-bevat gluten-vegetarisch

Ingrediënten

1 ltr bouillon (vers of water met 2 bouillonblokjes)

1 kopje broodkruim van gedroogd en verkruimeld brood.

2 eieren

1/2 prei, alleen het witte deel.

2 el geraspte Parmezaanse (of oude) kaas.

Bereiding

Was de prei en snijd het witte deel van de prei in dunne ringen

Breng de bouillon aan de kook. Doe de prei en broodkruim bij de bouillon en kook even door. Niet te lang, de prei moet wel een bite houden.

Klop 2 eieren los in een grote kom. Voeg de kaas toe, meng door elkaar.

Giet de kokende bouillon er geleidelijk op en roer tegelijk goed door.

Verdeel de soep over 2 kommen en je hebt een heerlijk simpel voorafje of lunchgerecht.

prei-ei soep

De soepkom op de afbeelding is van Rosti Mepal. Er zit ook een heel handige deksel bij. De kom kan in de magnetron en de rode houder zorgt ervoor dat je hem daarna vast kunt houden zonder je handen te verbranden. Door de deksel en de witte kom kun je het eten in de koelkast bewaren. Voor meer informatie klik hier.

TG Facebook Comments

21.03.2017
Geplaatst in soep
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.