-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Op deze regenachtige dinsdag heb ik een verrassend eenvoudig recept voor preisoep. Ik heb het niet zelf bedacht, maar ik zag het staan in een kookboek uit 1891. Het heet: De Wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten. Het is niet zo maar een kookboek wat mij betreft, maar een heel bijzondere. Niet zozeer vanwege de recepten, maar vanwege de schrijver, Pellegrino Artusi, en zijn ontzettend eigenwijze idee, in een tijd dat men de neus ophaalde voor gewoon eten, om juist de gewone boerengerechten van Italië in kaart te brengen. Er was geen uitgever voor te porren. Het was vechten tegen de bierkaai voor hem, maar hij zette door. Inmiddels zijn er ruim 130 miljoen exemplaren verkocht en wordt het boek beschouwd als hét standaardwerk van de Italiaanse keuken. Vandaar dat ik er hier in mijn blog graag over vertel. Uiteraard krijg je ook het recept van de heerlijke simpele preisoep!
Het kookboek van Artusi
Ik kan me zo voorstellen dat je je afvraagt hoe het boek dan toch ineens bekend werd en zelfs wereldberoemd. Nou dat kwam door een beroemde Italiaanse professor in de antropologie. Hij zag het nut van het boek wel in en schreef aan auteur Pellegrino: “Door het schrijven van dit boek heeft u een goede daad gedaan, en daarom wens ik u wel honderd edities toe.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, begon hij het boek te promoten onder zijn vrienden en collega’s en beetje bij beetje begon de omslag. Steeds meer mensen gingen om het boek vragen en bleven er om vragen. En nu, 104 jaar na de dood van de schrijver, is het dus nog steeds verkrijgbaar. Petje af.
Wat ik zo goed vind aan het boek? De schrijver vertelt openhartig over zijn strijd om het boek aan de man te brengen. Daarnaast haalt hij zijn neus op voor dikdoenerij in de keuken en eert hij juist de eenvoudige, smakelijke recepten met verse producten. Een feest van herkenning voor mij.
Wees niet bang dat ik voortaan hier op mijn blog reviews ga geven over nieuwe kookboeken. Dat laat ik graag aan andere foodblogs over. Maar dit boek vind ik wel heel speciaal en ik zou zeggen; als je het een keer tegenkomt in de bibliotheek, kijk er eens in. Het is echt leuk en niet voor te stellen dat het al meer dan 100 jaar oud is.
Recept Preisoep
2 personen-bevat gluten-vegetarisch
Ingrediënten
1 ltr bouillon (vers of water met 2 bouillonblokjes)
1 kopje broodkruim van gedroogd en verkruimeld brood.
2 eieren
1/2 prei, alleen het witte deel.
2 el geraspte Parmezaanse (of oude) kaas.
Bereiding
Was de prei en snijd het witte deel van de prei in dunne ringen
Breng de bouillon aan de kook. Doe de prei en broodkruim bij de bouillon en kook even door. Niet te lang, de prei moet wel een bite houden.
Klop 2 eieren los in een grote kom. Voeg de kaas toe, meng door elkaar.
Giet de kokende bouillon er geleidelijk op en roer tegelijk goed door.
Verdeel de soep over 2 kommen en je hebt een heerlijk simpel voorafje of lunchgerecht.
De soepkom op de afbeelding is van Rosti Mepal. Er zit ook een heel handige deksel bij. De kom kan in de magnetron en de rode houder zorgt ervoor dat je hem daarna vast kunt houden zonder je handen te verbranden. Door de deksel en de witte kom kun je het eten in de koelkast bewaren. Voor meer informatie klik hier.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.