IMG_3067

Ik heb een lekker weekeinde recept in de vorm van een pompoentaart! Want, het pompoenen-seizoen is in volle gang. In landen als Engeland en Amerika, waar ze dol zijn op pompoen, maken ze er vaak taart van. Dus dook ik in allerlei kookboeken op zoek naar het lekkerste recept. Het resultaat is een mengeling van verschillende recepten die ik dit weekeinde uitprobeerde. Mijn man vond de pompoentaart echt magisch en was in staat hem in één keer op te eten. Gelukkig kon ik nog nét een stukje achterhouden voor de foto! Afijn, wil jij ook eens een bijzonder dessert op tafel zetten? Of je gasten eens wat anders bij de koffie geven? Ga dan aan de slag met deze verrukkelijke pompoentaart! Echt, je gaat er enorm mee scoren!

Recept pompoentaart

pompoentaart

 

Ingrediënten voor de bodem:

200 gr bloem, plus wat extra om te bestuiven

40 gr basterdsuiker

100 gr ongezouten, koude roomboter, in kleine blokjes

1 ei

een scheutje melk

snufje zout

boter om de springvorm mee in te vetten

Ingrediënten voor de vulling:

1 pompoen van 500 g, geschild en in blokjes van 2×2 cm

500 ml volle melk

200 g basterdsuiker

1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt

1 tl kaneelpoeder

snufje zout

scheutje likeur bv.  Sherry PX die ik gebruikte

100 gr ricotta

1 ei

De bereiding van de bodem:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem in een grote mengkom. Voeg de roomboter toe en kneed alles goed door elkaar met je handen. Of als je, net als ik,  een keukenmachine hebt, laat je die het werk doen. Voeg daarna de basterdsuiker, melk, ei en zout toe. Meng het goed door elkaar tot je een mooi deeg hebt.

Kneed het deeg tot een gladde bal. Wikkel het in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

Vet vervolgens een springvorm van 24 cm in met boter. Bestuif dan een schoon werkvlak met bloem en rol daarop het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Leg de springvorm op het deeg en snijd met een mesje om de vorm heen. Je hebt nu de bodem van de taart! Leg die onderin de vorm.

Maak nu een lange worst van het overige deeg en rol die met de deegroller plat. Plak deze langs de randen van je vorm en druk tegen de bodem aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg er een stuk bakpapier op.

Vul de bodem met ongekookte rijst, bonen of spliterwten. Dat kost niks en is net zo makkelijk als die dure bakbonen. Bak de bodem 10 minuten in de hete oven. Dat noem je blind bakken.

spliterwten als bakbonen

De bereiding van de pompoenvulling:

Doe intussen de stukjes pompoen, de melk en de suiker in een kleine diepe pan en zet die op een matig vuur. Snijd een vanillepeul doormidden en voeg die toe. Blijf roeren zodat de boel niet aanbrandt én draai het vuur laag zodra het kookt. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Blijf wel af en toe roeren.

Haal de bakvorm met het deeg uit de oven. Haal de blinde bakvulling en het stuk bakpapier eruit. De blinde vulling kun je gewoon in een pot bewaren voor een volgende keer.  Zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig, zelfs bijna koekachtig is. Haal hem dan uit de oven en laat wat afkoelen.

Ga vervolgens terug naar je pompoenvulling. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en maal het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig  glad. Doe dan een laag koud water in je spoelbak en zet daar de pan met de pompoenvulling er in om hem snel af te laten koelen. Laat de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op het mengsel komt.

Kluts 1 ei, doe die samen met de ricotta, kaneel en de likeur bij het pompoenmengsel en roer alles goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling van binnen nog wel een beetje lobbig. Dat kun je voelen door er met een mes zacht in te roeren. Laat de pompoentaart afkoelen voor het serveren. Eet smakelijk!

pompoentaart

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

TG Facebook Comments

06.10.2017
Geplaatst in zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.