-
Kookworkshops 2023
-
-
15 april: Kook je Slank en Fit (vol)
-
22 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (bijna vol)
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardbeientaart (2) Andijvie stamppot met mosselen (1) appel (2) bloemkool (2) boerenkool (2) bokbier cake (1) bospeen (2) citroenmelisse (2) cottage pie (1) courgette (5) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kantoor snack (1) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) muffins (3) ovenschotel met Chinese kool (1) Pasta (6) pastinaak (2) Pastinaaksoep met tomaat (1) Piccalilly (2) pompoen (3) prei in spek rolletjes (1) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) schorseneer (1) Schorseneren in kaassaus (1) scones (2) soep (6) spinazie (2) spruitjessoep (1) suikervrij (2) tomaten (3) wortel (2)
-
Volg mij
-
-
-
-
Archief
- augustus 2023
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik heb een lekker weekeinde recept in de vorm van een pompoentaart! Want, het pompoenen-seizoen is in volle gang. In landen als Engeland en Amerika, waar ze dol zijn op pompoen, maken ze er vaak taart van. Dus dook ik in allerlei kookboeken op zoek naar het lekkerste recept. Het resultaat is een mengeling van verschillende recepten die ik dit weekeinde uitprobeerde. Mijn man vond de pompoentaart echt magisch en was in staat hem in één keer op te eten. Gelukkig kon ik nog nét een stukje achterhouden voor de foto! Afijn, wil jij ook eens een bijzonder dessert op tafel zetten? Of je gasten eens wat anders bij de koffie geven? Ga dan aan de slag met deze verrukkelijke pompoentaart! Echt, je gaat er enorm mee scoren!
Recept pompoentaart
Ingrediënten voor de bodem:
200 gr bloem, plus wat extra om te bestuiven
40 gr basterdsuiker
100 gr ongezouten, koude roomboter, in kleine blokjes
1 ei
een scheutje melk
snufje zout
boter om de springvorm mee in te vetten
Ingrediënten voor de vulling:
1 pompoen van 500 g, geschild en in blokjes van 2×2 cm
500 ml volle melk
200 g basterdsuiker
1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
1 tl kaneelpoeder
snufje zout
scheutje likeur bv. Sherry PX die ik gebruikte
100 gr ricotta
1 ei
De bereiding van de bodem:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem in een grote mengkom. Voeg de roomboter toe en kneed alles goed door elkaar met je handen. Of als je, net als ik, een keukenmachine hebt, laat je die het werk doen. Voeg daarna de basterdsuiker, melk, ei en zout toe. Meng het goed door elkaar tot je een mooi deeg hebt.
Kneed het deeg tot een gladde bal. Wikkel het in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
Vet vervolgens een springvorm van 24 cm in met boter. Bestuif dan een schoon werkvlak met bloem en rol daarop het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Leg de springvorm op het deeg en snijd met een mesje om de vorm heen. Je hebt nu de bodem van de taart! Leg die onderin de vorm.
Maak nu een lange worst van het overige deeg en rol die met de deegroller plat. Plak deze langs de randen van je vorm en druk tegen de bodem aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg en leg er een stuk bakpapier op.
Vul de bodem met ongekookte rijst, bonen of spliterwten. Dat kost niks en is net zo makkelijk als die dure bakbonen. Bak de bodem 10 minuten in de hete oven. Dat noem je blind bakken.
De bereiding van de pompoenvulling:
Doe intussen de stukjes pompoen, de melk en de suiker in een kleine diepe pan en zet die op een matig vuur. Snijd een vanillepeul doormidden en voeg die toe. Blijf roeren zodat de boel niet aanbrandt én draai het vuur laag zodra het kookt. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Blijf wel af en toe roeren.
Haal de bakvorm met het deeg uit de oven. Haal de blinde bakvulling en het stuk bakpapier eruit. De blinde vulling kun je gewoon in een pot bewaren voor een volgende keer. Zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig, zelfs bijna koekachtig is. Haal hem dan uit de oven en laat wat afkoelen.
Ga vervolgens terug naar je pompoenvulling. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en maal het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig glad. Doe dan een laag koud water in je spoelbak en zet daar de pan met de pompoenvulling er in om hem snel af te laten koelen. Laat de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op het mengsel komt.
Kluts 1 ei, doe die samen met de ricotta, kaneel en de likeur bij het pompoenmengsel en roer alles goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling van binnen nog wel een beetje lobbig. Dat kun je voelen door er met een mes zacht in te roeren. Laat de pompoentaart afkoelen voor het serveren. Eet smakelijk!
Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?
In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten.
Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.
Volg me op Facebook, Twitter en Instagram
En in mijn shop vind je het leukste servies !
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.