Ik heb vandaag een heerlijke Italiaanse specialiteit voor je en wel de pizza bianca. De meeste pizza’s die we eten zijn zogenaamde pizza’s rossa. Ofwel een pizza met tomatensaus als basis. Bij de witte pizza ontbreekt de tomatensaus. In Italië besteden ze daarom nog meer aandacht aan de bodem van de pizza bianca, want dat is waar het vooral om draait bij deze pizza. Zo moet de pizzabodem wat langer rijzen en gaat er wat meer olijfolie door het deeg heen. Vervolgens bedek je hem meestal met een witte kaas en verse ingrediënten. Zoals rucola en rauwe ham, mijn favoriete combinatie.

Recept Pizza bianca

Ingrediënten

  • 500 gr meel
  • 1/2 zakje droge gist
  • 5 gr suiker
  • 300 gr lauw water
  • 8 gr zout
  • olijfolie extra vierge
  • bol mozzarella
  • zakje van 250 gr rucola
  • 100 gr rauwe ham
  • 1 el rozemarijn
  • peper en zout

Bereiding

Doe de bloem, de gist, suiker bij elkaar in een keukenmachine met deeghaak.

Voeg het water er in scheutjes bij en zorg dat het goed opgenomen wordt.

Doe er dan 20 gr olie bij en het zout. Kneed zo’n 10-15 minuten door.

Haal het deeg uit mixer en bestrooi met wat meel. Leg het in een kom met doek erover en laat het minstens 3 uur rusten. Het deeg moet verdubbelen in volume.

Rol het deeg dan uit en laat het nog een uurtje staan.

Bedek de pizza dan met wat olijfolie. Doe daar wat mozzarella over met de tijm, rozemarijn, peper en zout.

Verwarm je oven ondertussen voor op 220 graden.

Schuif de pizza in de oven en haal hem er 20 minuten later weer uit. Bedek hem dan meteen met de verse rucola en de rauwe ham

Pizzasteen

Voor een extra krokant resultaat kun je ook een pizzasteen gebruiken. Je vindt hem in de beter kookwinkels, of zoals ik, bij de kringloop. Leg de steen wel in de oven als je de oven aanzet. Hij moet mee opwarmen.

TG Facebook Comments

29.06.2020
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.