pittige zuurkool

Ik heb vandaag een super lekkere pittige zuurkool voor je. Eigenlijk zijn zuurkool en ik een tijdje geen vrienden geweest. Dat kwam, heel lang geleden, door een skivakantie in Oostenrijk. Ik voelde me niet lekker, maar liet me overhalen mee te gaan lunchen in het kader van: ‘je moet gewoon even goed eten’. Bij binnenkomst rook het hele restaurant naar gebakken vet en zuurkool. Een hele slechte combi voor een beginnende buikgriep. Lange tijd was de lucht van zuurkool voor mij dan ook synoniem aan ziek zijn. Maar ja, zuurkool is heel goed voor je. Dus, jaren later waagde ik toch weer de stap tot het eten van zuurkool. Maar ik blijf enorm de neiging houden om de zure smaak te beteugelen. Dus dit leek me de uitgelezen kans om te kijken hoe ik de smaak van zuurkool kon beïnvloeden met pittige kruiden. Omdat zuur en peper niet de meest voor de hand liggende combinatie is, besloot ik die twee uitersten te overbruggen met wat zoet van honing en balsamico azijn. Het resultaat was echt lekkerder dan ik had kunnen bedenken. Dus ik zou zeggen, probeer het ook eens!

Recept

Pittige zuurkool

4 personen – 45 minuten -makkelijk

bevat vlees-lactosevrij-glutenvrijpittige zuurkool

Wat heb je nodig voor de pittige zuurkool :

1 kg aardappelen kruimig zoals Doré en Eigenheimer, geschild

750 gr zuurkool naturel

2 el honing

olijfolie

4 saucijzen

250 gr spekblokjes

2 grote uien, in ringen gesneden

1 teen knoflook, uitgeperst

2 el paprikapoeder zoet

1 tl cayennepeper

1 tl gedroogde pepertjes

1 el gedroogde oregano

1 el gedroogde tijm

balsamico azijn

Aceto balsamico di Modena La Vedetta

Aceto balsamico di Modena La Vedetta

Zo bereid je de pittige zuurkool

Doe de geschilde aardappelen in een ruime pan met water en breng die aan de kook. Laat de aardappelen zo’n 15 minuten doorkoken.

Doe de zuurkool in een pannetje en leng die aan met een half kopje water. Voeg de honing toe en verwarm een half uur. Laat het niet koken, maar gewoon zachtjes pruttelen.

Verwarm een grote bakpan en doe daar wat olijfolie in. Bak hierin de spekjes rondom bruin. Zet het vuur dan lager.

Knijp aan een kant van de worstjes zodat er wat worstvlees uitkomt. Laat steeds kleine hompjes vlees in de pan vallen. Doe dit met alle worsten. Gooi de overgebleven velletjes gewoon weg.

Roer de spek en worst goed door. Voeg dan de uien en knoflook toe en roer weer goed door. Laat het vuur zacht. Voeg dan alle alle kruiden toe en roer weer goed door. Laat dit lekker zachtjes pruttelen zodat de uien lekker zacht worden.

Voeg de zuurkool bij het vlees en roer weer goed door zodat het vlees en de zuurkool zich goed vermengen.

Giet de aardappels af, pureer ze met een stamper of knijper en breng op smaak met zout, peper en een scheut balsamico azijn en een scheut olijfolie.

Doe wat aardappelpuree op een bord en drapeer daar de zuurkool overheen. Eet smakelijk!

pittige zuurkool

Wil je weten hoe je zelf zuurkool kunt maken? Kijk dan naar deze post!

TG Facebook Comments

01.12.2016
Geplaatst in Groenten
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.