-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Video Koken met Annemieke van TV-Baarn -
Video Koken met Annemieke
afl. kruiden op TV Baarn -
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Ik heb vandaag een super lekkere pittige zuurkool voor je. Eigenlijk zijn zuurkool en ik een tijdje geen vrienden geweest. Dat kwam, heel lang geleden, door een skivakantie in Oostenrijk. Ik voelde me niet lekker, maar liet me overhalen mee te gaan lunchen in het kader van: ‘je moet gewoon even goed eten’. Bij binnenkomst rook het hele restaurant naar gebakken vet en zuurkool. Een hele slechte combi voor een beginnende buikgriep. Lange tijd was de lucht van zuurkool voor mij dan ook synoniem aan ziek zijn. Maar ja, zuurkool is heel goed voor je. Dus, jaren later waagde ik toch weer de stap tot het eten van zuurkool. Maar ik blijf enorm de neiging houden om de zure smaak te beteugelen. Dus dit leek me de uitgelezen kans om te kijken hoe ik de smaak van zuurkool kon beïnvloeden met pittige kruiden. Omdat zuur en peper niet de meest voor de hand liggende combinatie is, besloot ik die twee uitersten te overbruggen met wat zoet van honing en balsamico azijn. Het resultaat was echt lekkerder dan ik had kunnen bedenken. Dus ik zou zeggen, probeer het ook eens!
Recept
Pittige zuurkool
4 personen – 45 minuten -makkelijk
bevat vlees-lactosevrij-glutenvrij
Wat heb je nodig voor de pittige zuurkool :
1 kg aardappelen kruimig zoals Doré en Eigenheimer, geschild
750 gr zuurkool naturel
2 el honing
olijfolie
4 saucijzen
250 gr spekblokjes
2 grote uien, in ringen gesneden
1 teen knoflook, uitgeperst
2 el paprikapoeder zoet
1 tl cayennepeper
1 tl gedroogde pepertjes
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde tijm
balsamico azijn

Aceto balsamico di Modena La Vedetta
Zo bereid je de pittige zuurkool
Doe de geschilde aardappelen in een ruime pan met water en breng die aan de kook. Laat de aardappelen zo’n 15 minuten doorkoken.
Doe de zuurkool in een pannetje en leng die aan met een half kopje water. Voeg de honing toe en verwarm een half uur. Laat het niet koken, maar gewoon zachtjes pruttelen.
Verwarm een grote bakpan en doe daar wat olijfolie in. Bak hierin de spekjes rondom bruin. Zet het vuur dan lager.
Knijp aan een kant van de worstjes zodat er wat worstvlees uitkomt. Laat steeds kleine hompjes vlees in de pan vallen. Doe dit met alle worsten. Gooi de overgebleven velletjes gewoon weg.
Roer de spek en worst goed door. Voeg dan de uien en knoflook toe en roer weer goed door. Laat het vuur zacht. Voeg dan alle alle kruiden toe en roer weer goed door. Laat dit lekker zachtjes pruttelen zodat de uien lekker zacht worden.
Voeg de zuurkool bij het vlees en roer weer goed door zodat het vlees en de zuurkool zich goed vermengen.
Giet de aardappels af, pureer ze met een stamper of knijper en breng op smaak met zout, peper en een scheut balsamico azijn en een scheut olijfolie.
Doe wat aardappelpuree op een bord en drapeer daar de zuurkool overheen. Eet smakelijk!
Wil je weten hoe je zelf zuurkool kunt maken? Kijk dan naar deze post!
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.