-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Terwijl jij lekker geniet van een lang weekeinde vrij in verband met Pinksteren, vertel ik je vandaag alles over de lokale Pinkster-eettradities die we in Nederland hebben. Dat zijn er best veel en normaal werden ze uitbundig gevierd. Dat doen we dit jaar een keertje niet, maar dan is het nog steeds leuk om te weten welke lokale eet-tradities we allemaal hebben in Nederland. Zoals de luilakbollen.

zelfgemaakte broodjes
Wat is Pinksteren?
Ik betrapte mezelf er ondanks 12 jaar katholiek onderwijs op dat ik geen idee meer had waarom we Pinksteren vieren. Dus dat zocht ik maar eens even op zodat ik ook jou geheugen weer even op kan frissen. Het komt zo: Volgens de Christelijke tradtie is het nu de 50e dag na Pasen en daarmee de laatste dag van de Paastijd. Op deze dag, heel lang geleden, daalde de Heilige Geest over ons neer en zorgde ervoor dat er een grote windvlaag met vlammen opkwam boven de hoofden van de mensen. De gelovigen werden op die manier met de Heilige Geest vervuld en begonnen op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen op hen afkwam. Dit hele fenomeen is ook bekend als “vurige tongen” en staat in het Nieuwe Testament.

Druk Pinksterweekeinde in 2009
Viering van de Pinksterblom
Eigenlijk vierden de Heidenen ook altijd al feest rond deze tijd, maar dan om de goden te smeken hen dat jaar goede oogsten te leveren. Maar het was van oudsher ook de periode dat mensen weer meer buiten kwamen, elkaar ontmoette en feest konden vieren. Ofwel heel veel oude Pinkstertradities hadden niet zozeer met de kerk te maken, als wel met het voorjaar. Zo was er in het oosten en zuiden van het land het feest van de Pinksterblom. Huwbare jongens en meisjes zongen en dansten met elkaar en het mooiste meisje van het dorp of de buurt werd versierd met bloemen. In het Brabantse Luyksgestel bestaat nog steeds de traditie van het ‘pinksterblomzingen’. Op andere plekken komt het nog voor maar dan in de vorm van een braderie of vrijgezellenfeest.
Kallemooifeest
Op Schiermonnikoog wordt op pinksterzaterdag door iemand een haan ‘gejat’. Deze wordt dan rond middernacht met eten en drinken in een mand aan een 18 meter hoge paal, de Kallemooi, gehangen. Daarna duikt iedereen de kroeg in. Op Pinksterzondag en 2e Pinksterdag is het dan blijkbaar rustig op het eiland , want pas op 3e Pinksterdag, dinsdag, komt men tevoorschijn om de haan weer naar beneden te halen en terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Op www.schiermonnikoog.net kun je er meer over lezen. Overigens laat het zich raden dat dierenorganisaties niet zo blij zijn met deze traditie waar blijkbaar nog een echte haan voor wordt gebruikt.
Ringrijden
In het Zeeuwse Grijpskerke kun je zaterdag, naar het traditionele ringrijden gaan kijken. Overigens doen de Zeeuwen deze sport ook op andere data. Het gaat als volgt. Zeeuwse jongens en mannen in klederdracht gaan te paard in volle draf over de baan om met een houten lans voorzien van stompe ijzeren punt de ring te steken. De Zeeuwse trekpaarden waarop gereden wordt, zijn ongezadeld. Op www.ringrijden.nl kun je er alles over lezen.
De winnaar van alle rondrijd-wedstrijden wint een mooi beschilderde pollepel. Bij de pollepel hoort ook een fles jenever. Degene die de pollepel wint, en dus ook de jenever, giet de jenever in de grote lepel en gaat vervolgens alle deelnemers langs om ze uit de pollepel te laten drinken.

Foto:Ringrijden.nl
Tegenwoordig is de pollepel een felbegeerde ereprijs, maar vroeger was het juist een schandeprijs. Hij was toen bestemd voor de ringrijder die de hele dag geen ring had gestoken.
Dit schandeteken kwam af van de gewoonte op de meeste boerderijen om in de zomer ’s avonds karnemelksepap te eten. De jongste knecht of koewachter moest deze pap roeren met een grote houten pollepel. Dat paproeren was geen populair baantje en de ‘papkoker’, zoals hij spottend werd genoemd, werd nog niet voor vol aangezien. Zodoende stond de pollepel symbool voor onhandigheid of onbekwaamheid, ook bij het ringrijden.
Luilak

Foto:bakkersinbedrijf.nl
Een andere traditie die op de zaterdag voor Pinksteren gevierd wordt is Luilak. Dit is een feest, vooral in (West) Friesland waarbij langslapers en te laat komers werden bespot met allerlei ongein zoals heel veel herrie gaan maken op straat om de langslapers wakker te maken. Helaas zorgde die traditie in het verre verleden al voor veel onrust en ook nu zien veel jongeren kans om de boel te vernielen.
Maar het feest kent ook de Luilakbol ofwel Pinksterbol. Een lekker broodje dat alleen op de zaterdag voor Pinksteren werd gebakken. De grootste uitslaper van die dag moest ze voor straf bij de bakker gaan halen om de rest van de familie op te trakteren. Overigens lijken de bollen erg op onze krentenbollen.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.