huisgemaakte paté

Ooit deed ik een leuke workshop Paté maken bij slagerij Vonk in Baarn. En laatst vond ik in mijn telefoonnotities zowaar de beschrijving van de avond. En ik maar denken dat ik ze kwijt was. Afijn, paté maken is een leuke bezigheid. Natuurlijk is het resultaat niet te vergelijken met de paté uit de winkel. Wel kwam mijn paté in de buurt van de heerlijke verse die mijn slager met kerst altijd van een geheim adresje uit de Ardennen haalt. Dat doet overigens ook restaurant Le Canard in Utrecht. Een heerlijk klein tentje met eten uit de Ardennen. Hopelijk kunnen ze straks weer open. Maar goed, wil je thuis ook een poging wagen om paté te maken dan moet je je slager lief aankijken en onderstaande spelregels in acht nemen.

Recept zelf paté maken

huisgemaakte paté

Ingrediënten

  • 1 deel varkenslever
  • 1 deel vet, het beste is kinnebak
  • 1 deel mager varkensvlees zoals varkensschouder
  • repen spek
  • nitrietzout
  • kruiden naar keuze
Worstmachine bij de slager

Bereiding

Eerst moet je de galgangen uit de lever halen. Dit zijn een soort dikke, witte spieren. maar je kunt uiteraard ook je slager vragen of hij ze er uit wil halen.

Snijd al het vlees in blokjes en voeg ze dan samen in een bak. Doe die in een keukenmachine of worstmachine. Ik heb ooit een handmatige worstmachine op de kop getikt bij de kringloop. Online zijn ze ook te koop.

Voor het volgende ingrediënt moet je vrienden worden met je slager. Vraag hem of je wat nitrietzout, ook wel kleurzout genoemd, van hem mag kopen voor je eigen paté. Denk nou niet, ik wil geen nitriet eten. Je moet dit uiteraard niet teveel eten, maar het is voor je eigen veiligheid om het wel te gebruiken. Bovendien houdt het je vlees mooi op kleur.

Houd qua gebruik altijd de volgende verhouding aan: 15 gr nitrietzout per kilogram vlees.

Doe er dan 5 gram gemengde kruiden naar keus bij het vlees. Peper, laurier en jeneverbes zijn een goede combi. Voeg ze gedroogd en in poedervorm toe. 

Meng alles goed door elkaar. Vet een aardewerken schaal in en bekleed die met repen spek. Schep het vervolgens het vlees er in. Dek het geheel af met de spekrepen.

Bekleed de schaal helemaal met aluminiumfolie. Zet die in een andere ovenschaal (om het vet op te vangen) Zet die schaal in een voorverwarmde oven van slechts 120 graden. Laat hem daar twee uur in staan. Haal de folie van de schalen en bak je paté dan nog een half uurtje na.

Heb je een vleesthermometer? Voel dan of de kerntemperatuur 70 graden is. Zo ja, dan zit je goed.

Je paté is nu 4 dagen houdbaar in de koeling. Je kunt hem ook invriezen.

huisgemaakte paté

Wil je straks weer uit eten en lekkere paté uit de Ardennen eten? Ga dan naar restaurant Le Canard in Utrecht

TG Facebook Comments

10.05.2020
Geplaatst in Conserveertechniek
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.