Bestel Het Hollands Maandkookboek
Welkom in mijn Hollandse keuken
Makkelijk en betaalbaar koken met de lekkerste, verse Hollandse producten.
Kookworkshops 2019
De workshop Conserveren is er weer!
We gaan de hele middag aan de slag op Hoeve Ravenstein in Baarn, je krijgt een lekkere lunch, koffie en thee en je neemt je zelfgemaakte potjes mee naar huis! De data zijn zaterdag:
- 13 april
- 22 juni
- 13 juli
- 21 september
Start workshop melkzuur-fermentatie!
Deze is voortaan op de woensdagavond bij de Smaak van Echt in Baarn van 19.30-21.00 uur. Leer alles over fermenteren en zuurkool, kimchi en zachte kaas maken! De data zijn:
- 20 maart
- 17 april
- 15 mei
- 19 juni
- 17 juli
- 18 september
- 16 oktober
- 13 november
Geef je op via:
Hi, ik ben Annemieke
Auteur van Het Hollands Maandkookboek en werkzaam bij televisie. Ik heb een man en een zoon en ik kook bijna elke dag voor hen. Het liefst zo gezond mogelijk. En dus volgde ik braaf alle dure en ingewikkelde eettrends die foodgoeroes ons voorschrijven. Tot ik daar twee jaar geleden schoon genoeg van kreeg. Gezond en duurzaam eten moest makkelijker kunnen en daarom ontwikkelde ik een eigen kookmethode om zowel gezond, betaalbaar als duurzaam te koken. Daarover schrijf ik in mijn kookboek en hier op dit blog. Ik geef je niet alleen recepten, maar allerlei informatie en mijn mening over ons voedsel zodat jij elke dag een weloverwogen keuze kunt maken wat je wel en niet eet.
Gratis lekkere post!
Vind hier het recept dat je zoekt!
Facebook
Instagram
Volg Mijn Hollandse Keuken
Verskalender van deze maand
Groenten
Aardappel
Aardpeer
Boerenkool
Bosui
Broccoli
Chinese kool
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Palmkool
Peen
Pompoen
Postelein
Prei
Raapjes
Radijs
Rammenas
Rettich
Rode biet
Rode kool
Savooiekool
Schorseneren
Spitskool
Spruitjes
Witlof
Witte kool
Fruit:
Appels
PerenTags
Alkmaars ontzet Amsterdams appel bier bloemkool Blote billetjes in het gras boemboe nasi boerenkool broodje Cevapcici citroenmelisse courgette gebakken courgette Geroosterde groenten met brood Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi granola groenten in tomatensaus groentewok hangop Hoeve Ravenstein hutspot kastanjekoeken kastanjes knolselderij koekjes kruiden kruidkoek lasagne muffins nasikruidenmix Pasta Piccalilly Pizza met kaas salade salie snijbonen schotel soep spek en balsamico azijn suikervrij tomaten wecktips wortel zure bommen zuurkool met kaassausMijn favorieten
Populaire berichten & pagina’s
-
Zie hier de recenste berichten
- Peren-speculaascake februari 22, 2019
- Schorseneren in kaassaus februari 20, 2019
- Zelf visbouillon maken februari 18, 2019
Archief
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Op St Jan wordt de laatste asperge gestoken en dan is het afgelopen. Traditioneel is 24 juni, de feestdag van Sint-Jan, de laatste dag van het aspergeseizoen. En daarom heb ik een heerlijk recept van open lasagne met asperges voor je. Dat betekent dat ik de lasagnevellen niet netjes op elkaar gestapeld heb, maar dat ik ze losjes op het bord heb gedrapeerd. Daar overheen komt overheerlijke ham en dan de asperges met saus en geraspte kaas. Dus geen standaard pasta met asperges vandaag, maar freestyle lasagne. Hhhmmm hier in huis was het zo op.
Recept
Open lasagne met asperges
4 personen -30 minuten -makkelijk
Ingrediënten
1 kg witte asperges
8 lasagnevellen
100 gr roomboter
100 gr bloem
200 gr geraspte oude kaas
12 plakken goede gekookte ham
Bereiding
Schil de asperges en snijd 1 cm van de onderkant van de asperges af. Zet een pan water op het vuur en breng dat aan de kook. Voeg de asperges toe en kook ze5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges 15 minuten in de pan liggen.
Zet ondertussen een andere pan met water op en breng ook die aan de kook. Doe hier de lasagnebladen in en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zet een pan op een middelhoog vuur. Doe daar de roomboter in en laat die zachtjes smelten.De boter moet niet gaan bruisen. Voeg dan de bloem toe en roer meteen goed door. Giet er dan 1 glas van het kookvocht van de asperges bij en roer weer goed door. Voeg evt. meer van het vocht toe tot je een mooie sausdikte hebt. Doe 50 gr geraspte kaas erbij en laat die smelten in de saus. Breng verder openmaak met peper en zout.
Leg op elk bord 2 vellen lasagne. Leg hier 2 plakken ham op. Verdeel de asperges hierover. Giet er met een lepel wat van de saus overheen en strooi er nog lekker ruim geraspte kaas over. Breng op smaak met peper en zout.

Foto:aspergecentrum.nl
Sint Jan feestdag
“Op St Jan wordt de laatste gestoken en dan is het afgelopen.”
Traditioneel is de feestdag van Sint-Jan de laatste dag van het aspergeseizoen.
Dan moet de teler de teelt stopzetten om de plant tijdens de zomermaanden te laten doorgroeien. Zo kan de wortel krachten opdoen om het volgende jaar opnieuw kwaliteitsasperges af te leveren. St Jan is de katholieke feestdag die de sterfdag van Johannes den Doper herdenkt.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.