pasta ravioli
Hoe maak je zelf pasta? Tja, er zijn talloze recepten over te vinden op internet en in kookboeken, maar vaak zitten daar naar mijn mening aardig wat fouten in zodat het mislukt en je er nooit meer aan begint. Jammer, want zelfgemaakte pasta is echt superlekker. Wat heel veel kookboeken je ook niet vertellen is dat je 2 soorten pasta hebt. De eerste maak je met eieren en bloem en de tweede maak je met meel en water. Bij de eierpasta mag je juist geen water gebruiken, maar dat wordt dus nogal eens door elkaar gehaald. Wat ze ook nooit vertellen is dat er een reden is waarom deze twee soorten er zijn. Nou denk je misschien, ach pasta uit de winkel is toch ook prima. Is ook zo, maar zelfgemaakt is altijd lekkerder. Let maar op!

Wat is het verschil  tussen pasta en eierpasta?

 

pasta ravioli

De Italianen in het Noorden maken vooral pasta met ei, deze pasta wordt daardoor zacht en smeuïg.

De Italianen in het zuiden maken vooral gewone pasta. Deze bestaat alleen uit: bloem, water en zout.

Volgens de overleveringen zou de eerste pasta door de Arabieren geïntroduceerd zijn op Sicilië, dat ze eeuwenlang hebben bezet. Ze moesten het mee kunnen nemen op hun tochten door de woestijn en daarom bestond het dus uit de simpele ingrediënten Meel, zout en water. Later hebben ze het recept waarschijnlijk in het noorden verrijkt met het ei, dat het zeker veel lekkerder maakt.

In het Noord-Italië gebruiken ze ook pasta zonder ei. Die wordt gemaakt voor gevulde pasta’s zoals ravioli en tortellini. Of om pasta’s te laten drogen. Vandaar dat fabriekspasta meestal zonder ei is, het gaat immers droog in het pak. Let dus op de verpakking om te zien of je gewone pasta of eierpasta koopt.

Het is trouwens nog een hele kunst om gewone pasta goed te krijgen, want deze  is een stuk minder flexibel dan de eierpasta. Dat ligt dus echt niet aan jou. Het is gewoon een kwestie van oefenen. Ga je voor het eerst pasta maken? Maak dan de variant met ei.

Recept pasta zonder ei

 

Ingrediënten

300 gr meel

snuf zout

125 ml water

optioneel: 20 ml olijfolie

extra: pastamolen of deegroller

 

Bereiding

Doe het meel en het zout in een kom en meng goed door elkaar.

Stort het meel op een schoon werkvlak en maak er een berg van.

Maak een kuiltje in het bergje meel op je werkvlak. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed net zolang totdat er een soepel en glad deeg ontstaat. Mocht het je niet lukken om hem soepel te krijgen gebruik dan wat olijfolie.

Maak er een bal van. Bestuif de bal met wat bloem en pak in in plasticfolie. Laat die in de koelkast 1 uur rusten.

Haal de bal uit de koelkast, verdeel hem in vieren en druk de stukken goed plat. Bestuif ze met wat meel en haal het deeg door de breedste stand van de pastamachine of ga flink tekeer met je deegroller.

Haal het deeg dan steeds door een dunnere stand van de pastamachine of ga nog steeds flink tekeer met je deegroller.

Snijd het deeg pasta voor het doel van je gerecht. Grote plakken als je lasagne maakt, repen als je tagliatelle maakt en vierkantjes als je tortellini of ravioli maakt. Breng een pan water aan de kook. Kook de pasta in twee-drie minuten gaar. Iets langer als je wat dikkere hebt. Het deeg komt vanzelf naar boven drijven als hij gaar is.

Recept pasta met ei

Een paar gouden regels vooraf:

1) Gebruik altijd 1 ei op 100 gr bloem. Let wel gebruik een gemiddeld ei, maat M

2) Maak altijd een mix van zachte en harde bloem. Harde bloem koop je tegenwoordig ook in de supermarkt!

3) Gebruik NOOIT water als je eierpasta maakt. Als het te droog is voeg je uit nood wat olijfolie toe.

Ingrediënten

150 gr bloem (grano tenoro= zachte bloem)

150 gr semola (grano duro=harde bloem)

snuf zout

3 eieren (maat M)

extra: pastamolen of deegroller

Bereiding

Doe de twee soorten bloem en het zout in een kom en meng goed door elkaar.

Stort de bloem op een schoon werkvlak en maak er een berg van.

Maak een kuiltje in het bergje meel op je werkvlak. Breek de eieren in het midden en kneed ze langzaam door het deeg totdat er een soepel en glad deeg ontstaat.

Maak er een bal van. Bestuif de bal met wat bloem en pak in in plasticfolie. Laat die in de koelkast 1 uur rusten.

Haal de bal uit de koelkast, verdeel hem in vieren en druk de stukken goed plat. Bestuif ze met wat bloem en haal het deeg door de breedste stand van de pastamachine of ga flink tekeer met je deegroller.

Haal het deeg dan steeds door een dunnere stand van de machine of ga nog steeds flink tekeer met je deegroller.

Snijd het deeg voor het doel van je gerecht. Grote plakken als je lasagne maakt, repen als je tagliatelle maakt en vierkantjes als je tortellini of ravioli maakt. Of gebruik de hulpmiddelen op je pastamachine. Zo kan ik fettucini en spaghetti maken op mijn machine.

Breng een pan water aan de kook. Kook alles in twee-drie minuten gaar. Iets langer als je wat dikke pasta hebt. Het komt vanzelf naar boven drijven als het gaar is.

fettucini

Maak dit heerlijk makkelijke recept voor de echte pasta carbonara (die zonder room dus!!)

pasta carbonara

pasta carbonara

 

TG Facebook Comments

16.03.2018
Geplaatst in productinfo
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.