-
Kookworkshops 2023
-
-
15 april: Kook je Slank en Fit (vol)
-
22 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (bijna vol)
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardbeientaart (2) Andijvie stamppot met mosselen (1) appel (2) bloemkool (2) boerenkool (2) bokbier cake (1) bospeen (2) citroenmelisse (2) cottage pie (1) courgette (5) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kantoor snack (1) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) muffins (3) ovenschotel met Chinese kool (1) Pasta (6) pastinaak (2) Pastinaaksoep met tomaat (1) Piccalilly (2) pompoen (3) prei in spek rolletjes (1) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) schorseneer (1) Schorseneren in kaassaus (1) scones (2) soep (6) spinazie (2) spruitjessoep (1) suikervrij (2) tomaten (3) wortel (2)
-
Volg mij
-
-
-
-
Archief
- augustus 2023
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Hoe maak je zelf pasta? Tja, er zijn talloze recepten over te vinden op internet en in kookboeken, maar vaak zitten daar naar mijn mening aardig wat fouten in zodat het mislukt en je er nooit meer aan begint. Jammer, want zelfgemaakte pasta is echt superlekker. Wat heel veel kookboeken je ook niet vertellen is dat je 2 soorten pasta hebt. De eerste maak je met eieren en bloem en de tweede maak je met meel en water. Bij de eierpasta mag je juist geen water gebruiken, maar dat wordt dus nogal eens door elkaar gehaald. Wat ze ook nooit vertellen is dat er een reden is waarom deze twee soorten er zijn. Nou denk je misschien, ach pasta uit de winkel is toch ook prima. Is ook zo, maar zelfgemaakt is altijd lekkerder. Let maar op!
Wat is het verschil tussen pasta en eierpasta?
De Italianen in het Noorden maken vooral pasta met ei, deze pasta wordt daardoor zacht en smeuïg.
De Italianen in het zuiden maken vooral gewone pasta. Deze bestaat alleen uit: bloem, water en zout.
Volgens de overleveringen zou de eerste pasta door de Arabieren geïntroduceerd zijn op Sicilië, dat ze eeuwenlang hebben bezet. Ze moesten het mee kunnen nemen op hun tochten door de woestijn en daarom bestond het dus uit de simpele ingrediënten Meel, zout en water. Later hebben ze het recept waarschijnlijk in het noorden verrijkt met het ei, dat het zeker veel lekkerder maakt.
In het Noord-Italië gebruiken ze ook pasta zonder ei. Die wordt gemaakt voor gevulde pasta’s zoals ravioli en tortellini. Of om pasta’s te laten drogen. Vandaar dat fabriekspasta meestal zonder ei is, het gaat immers droog in het pak. Let dus op de verpakking om te zien of je gewone pasta of eierpasta koopt.
Het is trouwens nog een hele kunst om gewone pasta goed te krijgen, want deze is een stuk minder flexibel dan de eierpasta. Dat ligt dus echt niet aan jou. Het is gewoon een kwestie van oefenen. Ga je voor het eerst pasta maken? Maak dan de variant met ei.
Recept pasta zonder ei
Ingrediënten
300 gr meel
snuf zout
125 ml water
optioneel: 20 ml olijfolie
extra: pastamolen of deegroller
Bereiding
Doe het meel en het zout in een kom en meng goed door elkaar.
Stort het meel op een schoon werkvlak en maak er een berg van.
Maak een kuiltje in het bergje meel op je werkvlak. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed net zolang totdat er een soepel en glad deeg ontstaat. Mocht het je niet lukken om hem soepel te krijgen gebruik dan wat olijfolie.
Maak er een bal van. Bestuif de bal met wat bloem en pak in in plasticfolie. Laat die in de koelkast 1 uur rusten.
Haal de bal uit de koelkast, verdeel hem in vieren en druk de stukken goed plat. Bestuif ze met wat meel en haal het deeg door de breedste stand van de pastamachine of ga flink tekeer met je deegroller.
Haal het deeg dan steeds door een dunnere stand van de pastamachine of ga nog steeds flink tekeer met je deegroller.
Snijd het deeg pasta voor het doel van je gerecht. Grote plakken als je lasagne maakt, repen als je tagliatelle maakt en vierkantjes als je tortellini of ravioli maakt. Breng een pan water aan de kook. Kook de pasta in twee-drie minuten gaar. Iets langer als je wat dikkere hebt. Het deeg komt vanzelf naar boven drijven als hij gaar is.
Recept pasta met ei
Een paar gouden regels vooraf:
1) Gebruik altijd 1 ei op 100 gr bloem. Let wel gebruik een gemiddeld ei, maat M
2) Maak altijd een mix van zachte en harde bloem. Harde bloem koop je tegenwoordig ook in de supermarkt!
3) Gebruik NOOIT water als je eierpasta maakt. Als het te droog is voeg je uit nood wat olijfolie toe.
Ingrediënten
150 gr bloem (grano tenoro= zachte bloem)
150 gr semola (grano duro=harde bloem)
snuf zout
3 eieren (maat M)
extra: pastamolen of deegroller
Bereiding
Doe de twee soorten bloem en het zout in een kom en meng goed door elkaar.
Stort de bloem op een schoon werkvlak en maak er een berg van.
Maak een kuiltje in het bergje meel op je werkvlak. Breek de eieren in het midden en kneed ze langzaam door het deeg totdat er een soepel en glad deeg ontstaat.
Maak er een bal van. Bestuif de bal met wat bloem en pak in in plasticfolie. Laat die in de koelkast 1 uur rusten.
Haal de bal uit de koelkast, verdeel hem in vieren en druk de stukken goed plat. Bestuif ze met wat bloem en haal het deeg door de breedste stand van de pastamachine of ga flink tekeer met je deegroller.
Haal het deeg dan steeds door een dunnere stand van de machine of ga nog steeds flink tekeer met je deegroller.
Snijd het deeg voor het doel van je gerecht. Grote plakken als je lasagne maakt, repen als je tagliatelle maakt en vierkantjes als je tortellini of ravioli maakt. Of gebruik de hulpmiddelen op je pastamachine. Zo kan ik fettucini en spaghetti maken op mijn machine.
Breng een pan water aan de kook. Kook alles in twee-drie minuten gaar. Iets langer als je wat dikke pasta hebt. Het komt vanzelf naar boven drijven als het gaar is.
Maak dit heerlijk makkelijke recept voor de echte pasta carbonara (die zonder room dus!!)

pasta carbonara
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.