-
Kookworkshops 2023
-
-
9 december workshop koken met de seizoenen Eemdijk(vol)
-
9 september Inmaken en fermenteren in Zeist (vol)
-
Lekker duurzaam koken van dichtbij!
-
-
Tags
aardbeientaart Andijvie stamppot met mosselen appel bloemkool boerenkool bokbier cake bospeen citroenmelisse cottage pie courgette Gevulde pompoen glutenvrij gnocchi Goede start salade in a bowl hangop Hoeve Ravenstein Hollandse garnalen hutspot kantoor snack kip knolselderij koekjes kruiden kruidkoek muffins ovenschotel met Chinese kool Pasta pastinaak Pastinaaksoep met tomaat Piccalilly pompoen prei in spek rolletjes ravioli salade salade van schorseneren met spinazie salie schorseneer Schorseneren in kaassaus scones soep spinazie spruitjessoep suikervrij tomaten wortel
Volg mij
Archief
Deze heerlijke pasta maakte ik gisteren voor de eerste zondagse ‘Pranzo’ van dit jaar. Wat dat is? Dat is eigenlijk gewoon Italiaans voor lunch. Maar de zondagse lunch is niet zomaar een lunch in Italië. Dat is een heerlijk 4 tot 5 gangen diner met hapjes, pasta, een hoofdgerecht en een toetje, waarbij je rustig een paar uur aan tafel zit. Ik vind het ideaal voor een regenachtige, of zoals gisteren sneeuwachtige, lome zondagmiddag. De kinderen eten van elke gang wat mee en gaan tussendoor gewoon hun eigen gang. De ouders zitten heerlijk relaxed aan tafel en kletsen gezellig bij. Om een uurtje of 5 rolt iedereen van tafel. ’s Avonds hoef je alleen nog maar een boterham te eten. Een super gezellige en lekkere Italiaanse gewoonte dus die ik graag met onze vrienden deel. Jammer dat wij dat in Nederland voor de rest niet kennen. We hebben zo’n slechte lunch-cultuur dat je zelfs op zondagmiddag in een betaalbaar Nederlands restaurant bijna nooit verder komt dan een broodje, uitsmijter of soepje. Ik zeg, we moeten in Nederland allemaal aan de uitgebreide zondagse lunch met een lekkere pasta uit de oven!
Recept pasta uit de oven
4 personen – 1 uur – makkelijk
Ingrediënten
1 forse prei
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
300 gr pasta
250 gr oude kaas, geraspt
100 gr zachte schimmelkaas
50 gr boter
35 gr bloem
500 ml melk
1 tl nootmuskaat
zout en peper

Voorafjes bij de Italiaanse lunch.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Breng een pan water aan de kook voor de pasta.
Snijd de prei in ringen van 0,5 cm dik.
Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui, knoflook, prei 10 min. op laag vuur. Schep regelmatig om.
Doe de pasta in het kokende water.
Smelt de 50 gr boter in een ruime steelpan. Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter. Laat al roerend op laag vuur garen tot de bloem licht begint te kleuren (roux). Dit duurt ca. 5 min. Voeg al roerend de melk toe en breng aan de kook. Je hebt nu een béchamelsaus gemaakt.
Voeg de nootmuskaat toe en laat 5 min. koken. Neem de steelpan van het vuur. Roer de schimmelkaas en de helft van de oude kaas erdoor.
Giet de gekookte pasta af. Doe dit in een grote ovenschaal. Doe daar de prei-ui saus bij en hussel goed door elkaar. Doe de helft van de béchamelsaus erbij en roer goed om. Giet de rest van de saus over de pasta en bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas.
Bak in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin.
TG Facebook Comments
2 reacties
You must be logged in to post a comment.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik het hier helemaal mee eens ben! En zelfs die boterham ’s avonds blijkt in de praktijk niet altijd nodig ;-)
Haha Casa Pranzo blijft open hoor!