pasta met zomergroenten Ohh wat konden we gisteravond weer heerlijk buiten eten. En omdat we bezoek hadden, maakte ik meteen een grote schaal pasta met Hollandse zomergroenten. Deze pasta heb ik afgeleid van een Italiaans gerecht dat ‘Pasta van de herder’ heet. Waarom dat zo heet is een raadsel. Het bijzondere er aan is dat je de groenten er los bij serveert. Dat vind ik wel een gezellige manier van pasta eten. En aangezien het vanavond weer buiten eten weer is, deel ik het recept met je. Kun jij dit straks ook lekker buiten eten. Je bent zo klaar!

 

Recept

Pasta met

 zomergroenten

Soffritto maken

Zoals bij veel Italiaanse pastasauzen maak ik hier eerst een soffritto. Dat is een basis voor vele soepen en sauzen uit de Italiaanse keuken. De Fransen kennen het ook en noemen het mirepoix. Soffritto, dat je trouwens niet moet verwarren met het Spaanse sofrito, bestaat uit 2 delen ui, 1 deel bleekselderij en 1 deel wortel. Voor dit gerecht gebruikte ik: 100 gr ui, 50 gr bleekselderij en 50 gr wortel. Snijd deze alledrie in heel kleine blokjes. Om te bakken zet je een kleine pan op het vuur, doet er een scheut olijfolie in en dan alle groenten er in een keer bij. Op zacht vuur laat je dit vervolgens zo’n 20 minuten staan. Let op: de groenten en ui mogen niet verkleuren. Roer de groenten ook af en toe om.

Het vervolg-recept

Ingrediënten

500 gr pasta naar keuze

1 Courgette,

1 Aubergine

250 gr spek , in reepjes

2 blikjes gepelde tomaten

250 gr champignons, schoongemaakt en in plakjes.

Geraspte oude kaas

30 gr zwarte olijven

 

Bereiding:

Saus stap 1

Voeg eerst het blikje gepelde tomaten toe aan de soffritto, roer goed door en laat dit zachtjes een half uurtje pruttelen.

Pasta

Breng dan een pan water met 1 el zout aan de kook. Voeg, zodra het water kookt, de pasta toe en laat dit dan koken volgens de aanwijzing op de verpakking.

Groenten

Was en snijd vervolgens de courgette, aubergine en paprika in stukjes.

Bak de groenten in 1 el olijfolie in een bakpan. Doe ze daarna aparte in een schaal.

Saus stap 2

Zet de pan terug op het vuur en voeg 2 el olijfolie toe. Bak hierin de spek. Voeg na een paar minuten de verse champignons toe en bak een paar minuten mee.

Doe de soffritto-tomatensaus er dan bij en roer weer door.

Laat dit 10 minuten pruttelen op zacht vuur.

Opdienen

Zet de schaal met gebakken groenten op tafel.

Doe de geraspte kaas en de olijven ieder  in een schaaltje en zet ook die op tafel.

Schep op ieder bord een stevige portie pasta. Lepel daar ruim de spek-tomatensaus over.

En laat de gasten aan tafel zelf hun pasta garneren met de groenten, kaas en olijven.

pasta met zomergroenten

 

TG Facebook Comments

09.07.2018
Geplaatst in pastagerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.