pasta met paddenstoelensaus

Deze ‘Makkelijke Maandag’ vraagt wat mij betreft om een hele simpele, maar lekkere pasta met paddenstoelensaus. Want ja, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik geniet enorm van de prachtige paddenstoelen die ik onderweg overal tegenkom. Ze inspireerden me tot deze lekkere, vegetarische pastasaus.

Bovendien had ik zaterdag met wat mede-moestuinierders een interessant gesprek over zelf champignons kweken. Ooit bezat ik zo’n stammetje dat je vochtig moet houden en waar de champignons dan uit  komen groeien. De champignons waren heerlijk maar de geur van het stammetje en het idee dat er champignons in huis groeiden vond ik wat minder fraai. Paddenstoelen horen toch vooral buiten vind ik. Dan kun je van hun fraaie vormen en kleuren genieten én ze lekker laten staan, want aan het wildplukken van eetbare champignons ga ik me absoluut niet wagen. Voor je het weet heb je de verkeerde te pakken. Maar gelukkig vind je bij de groenteboer, op de markt en in de biowinkel tegenwoordig een diversiteit aan paddenstoelen. De meesten worden gewoon in Nederland gekweekt. Want  wist je dat Nederland een van de grootste paddenstoelen-leveranciers ter wereld is. In Het Hollands Maandkookboek leg ik je precies uit welke soorten we allemaal hebben en wat je er mee kan doen.

pasta met paddenstoelensaus

Recept supermakkelijke pasta met paddenstoelensaus

Voor 4 personen heb je nodig:

500 gr pasta naar keuze

500 gr gemengde paddenstoelen (zoals bv. kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen, anijschampignons en witte champignons)

1 grote ui

2 tenen knoflook

olijfolie

1 zakje gedroogde paddenstoelen

1 tl paprikapoeder

1 el tijm

1 el rozemarijn

1 bekertje slagroom van 250 ml

250 gr zachte blauwschimmelkaas (die van Bastiaansen zijn lekker en verkrijgbaar bij de bio-winkels)

Zo maak je de pasta met paddenstoelensaus

Zet een grote pan met water op een hoog vuur. Breng het aan de kook. Zodra het kookt schep je 2 pollepels kokend water in een kom. Doe daar de gedroogde champignons bij en laat ze wellen.

Doe de pasta in de rest van het kokende water. Kook hierin de pasta naar aanwijzingen op de verpakking.

Maak de champignons schoon met een doekje en verwijder de steeltjes. Snijd ze in vieren.

Pel en snipper de ui, pel de knoflook

Zet een grote bakpan op het vuur en doe er wat olijfolie in. Bak hierin de champignons terwijl je ze steeds omroert. Zo kan de olie zich goed verdelen. Voeg na 5 minuten de uisnippers toe en knijp de tenen knoflook er boven uit. Bak deze 5 minuten mee. Voeg dan de gedroogde paddenstoelen met water en al toe. Roer goed door en voeg de kruiden toe.

Doe dan de slagroom en 200 gr van de kaas erbij. Laat even goed smelten en voeg naar smaak zout en peper toe.

Haal de pasta van het vuur en giet die af. Doe de pasta in een schaal en de saus in een andere schaal. Zet de rest van de blauwschimmelkaas ook op tafel. Laat iedereen wat opscheppen en evt. extra kaas toevoegen. Eet smakelijk!!

pasta met paddenstoelensaus

TG Facebook Comments

05.10.2015
Geplaatst in pastagerecht, vegetarisch
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.