pasta met knolselderijsaus

Ik ga hier een kleine bekentenis doen. Als ik ergens een fanclub voor op zou mogen richten dan zou ik dat voor de knolselderij doen. Ik ben dol op die knol! Niet zo heel gek dus dat ik dit weekeinde al kokkerellend deze pasta met knolselderijsaus bedacht. Ook zoonlief at de pastasaus braaf op en vond het ietwat zoetige van de knolselderij eigenlijk best wel heel lekker. Vandaar dat ik hier vandaag een klein pleidooi ga houden voor de oerhollandse en supergezonde knolselderij die wij Nederlanders eigenlijk alleen kennen als vast ingrediënt van de erwtensoep. Maar je begrijpt, ik vind dat de knolselderij veel meer aandacht verdient. Ik leg je hier dan ook graag uit wat je er allemaal nog meer mee kunt doen. En waarom hij zo goed voor je is. Dan denk jij de volgende keer in de supermarkt niet van:” ohh wat is dat voor lelijke knol”, maar: “oohh daar heb je die heerlijke Hollandse vitaminen en mineralen-bom!”

Recept pasta met knolselderijsaus

Dit heb je nodig:

500 gr pasta naar keuze

½ knolselderij

olijfolie

1 ui

1 knoflook

witte wijn

250 ml bouillon

200 gr zachte blauwschimmelkaas

oude kaas, geraspt

Zo bereid je het:

Zet een pan water op met 1 el zout en breng die aan de kook.

Schil de knolselderij, rasp hem op een grove rasp.

knolselderijrasp

Pel en snipper de ui en de knoflook

Doe de pasta in de pan, zodra het water kookt en breng opnieuw aan de kook. Laat koken volgens aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm een bakpan, doe er een scheut olijfolie in.

Voeg na 1 minuut de ui en knoflook toe en roer goed door. Doe er na een minuut of drie de geraspte knolselderij bij en roer weer goed door. Voeg evt. extra olijfolie toe.

Blus dit alles na 5 minuten (als het wat droger begint te worden) af met een ½ glas witte wijn. Laat even pruttelen en voeg dan de bouillon toe. Roer goed door. Voeg de kaas toe en laat die zachtjes smelten in de saus. Als de kaas gesmolten is ben je klaar.

Dien op met de geraspte oude kaas.

Over de knolselderij……

knolselderijWat is knolselderij?

Het is de knol van de selderijplant. Boven de grond zie je groene stengels met blaadjes er aan. Deze zijn trouwens lekker in de soep. Half onder de grond zit de eetbare knol. Die ziet er best raar uit, is een beetje geelbruinig en zeker niet de knapste van het groenteschap.

Knolselderij neemt niet echt een plek in in de geschiedenisboeken. Zeker niet als groente. De Egyptenaren en Romeinen kenden hem al wel, maar dan vooral als medicinale plant. Pas in de 16e eeuw wordt de knol voorzichtig als groente gezien.

Wat maakt hem zo gezond?

Er zit aardig wat foliumzuur, natrium en kalium in de knol. Hij bevat ook nog eens heel veel vezels en dat is goed voor je darmen. Ook is hij goed voor de slanke lijn. Hij bevat namelijk negatieve calorieën. Dat zit zo: omdat de groente niet heel licht verteerbaar is heb je meer caloriën nodig om hem te verteren in je lijf, dan dat de groente zelf aan caloriën heeft.

Hoe smaakt hij?

Het fijne is de smaak. Niet zo knollerig en aards als veel ander Hollandse knollen, maar juist kruidig en ietsje zoetig. Om hem te eten moet je de knol schillen. dat gaat prima met een dunschiller. Snijd ook het donkere deel van de knol.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Koop het liefst een knolselderij met de bladeren er aan, want dan blijft hij beter vers en de bladeren zijn weer heerlijk te gebruiken in de soep. En neem altijd een stevig aanvoelende knol.

Hoe eet je hem?

Als je zo’n hele knol koopt eet je hem waarschijnlijk niet in een keer op. Bedenk dus bij de aankoop wat je er die week allemaal mee kunt doen. Want dat is het voordeel van deze knol, je kunt er alle kanten mee op. Verwerk een restje door je aardappelpuree. Maak er frietjes van voor de kinderen. De recepten hiervoor vind je in Het Hollands Maandkookboek. 

Knolselderij is het hoofdbestanddeel van de selleriesalade, je weet wel die witte sliertjes.

Knolselderij is een belangrijk ingrediënt in de erwtensoep.Het recept vind je hier.

erwtensoep

Knolselderij vinden we verder vrij weinig in oude Hollandse recepten, maar wel in de Alkmaarse kaassoep met gort. Klik hier voor het recept.

Alkmaarse kaassoep met gort

Knolselderij prima te roosteren is in de oven samen met andere wintergroenten zoals peen en biet?

geroosterde groenten

Je blokjes knolselderij kunt bakken in de pan. Lekker sausje erover en je hebt een prima groentegerecht.

Hoe bewaar je knolselderij?

In de koelkast of kelder (12-15 C) is knolselderij ongeveer 3 weken houdbaar.

Een aangesneden knol bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast.

Wil je knolselderij invriezen, blancheer hem dan eerst ca. 2-4 minuten. Hij is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) houdbaar.

 

TG Facebook Comments

10.11.2015
Geplaatst in Groente-info, pastagerecht
4 reacties


4 reacties

    Jet Vetter

    november 10, 2015


    Hoi Annemieke!
    Wat een origineel recept. Ik ben ook echt een fan van knolselderij en als echtgenote van een Italiaan van pasta, maar deze combinatie, daar heb ik nog nooit aan gedacht ;))!
    Ga het zsm proberen, grtjs jet


    november 11, 2015


    Hi Jet,
    Leuk en tja, mijn man is half Italiaans. Dus pastarecepten worden hier thuis ook zeer gewaardeerd. Het is trouwens ook heel lekker in combinatie met ham. Die voeg je pas op het laatst toe en verwarm je niet mee.


    Marie

    september 21, 2016


    Wat een goed idee! Ik heb knolselderij en wortel gebruikt half half en de kaas vervangen voor kruidenroomkaas (wat ik in huis had) en walnoten toegevoegd. Spekjes leken me er ook lekker bij maar die heb ik niet meer. Ga dit zeker vaker maken! Ik maak knolselderij ook graag tot puree met wortel en kruiden en had nog over, helemaal super! Bedankt voor dit lekkere idee!


    september 22, 2016


    Hi Marie, Dank je wel voor je leuke bericht.


You must be logged in to post a comment.