-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Ik ga hier een kleine bekentenis doen. Als ik ergens een fanclub voor op zou mogen richten dan zou ik dat voor de knolselderij doen. Ik ben dol op die knol! Niet zo heel gek dus dat ik dit weekeinde al kokkerellend deze pasta met knolselderijsaus bedacht. Ook zoonlief at de pastasaus braaf op en vond het ietwat zoetige van de knolselderij eigenlijk best wel heel lekker. Vandaar dat ik hier vandaag een klein pleidooi ga houden voor de oerhollandse en supergezonde knolselderij die wij Nederlanders eigenlijk alleen kennen als vast ingrediënt van de erwtensoep. Maar je begrijpt, ik vind dat de knolselderij veel meer aandacht verdient. Ik leg je hier dan ook graag uit wat je er allemaal nog meer mee kunt doen. En waarom hij zo goed voor je is. Dan denk jij de volgende keer in de supermarkt niet van:” ohh wat is dat voor lelijke knol”, maar: “oohh daar heb je die heerlijke Hollandse vitaminen en mineralen-bom!”
Recept pasta met knolselderijsaus
Dit heb je nodig:
500 gr pasta naar keuze
½ knolselderij
olijfolie
1 ui
1 knoflook
witte wijn
250 ml bouillon
200 gr zachte blauwschimmelkaas
oude kaas, geraspt
Zo bereid je het:
Zet een pan water op met 1 el zout en breng die aan de kook.
Schil de knolselderij, rasp hem op een grove rasp.
Pel en snipper de ui en de knoflook
Doe de pasta in de pan, zodra het water kookt en breng opnieuw aan de kook. Laat koken volgens aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm een bakpan, doe er een scheut olijfolie in.
Voeg na 1 minuut de ui en knoflook toe en roer goed door. Doe er na een minuut of drie de geraspte knolselderij bij en roer weer goed door. Voeg evt. extra olijfolie toe.
Blus dit alles na 5 minuten (als het wat droger begint te worden) af met een ½ glas witte wijn. Laat even pruttelen en voeg dan de bouillon toe. Roer goed door. Voeg de kaas toe en laat die zachtjes smelten in de saus. Als de kaas gesmolten is ben je klaar.
Dien op met de geraspte oude kaas.
Over de knolselderij……
Wat is knolselderij?
Het is de knol van de selderijplant. Boven de grond zie je groene stengels met blaadjes er aan. Deze zijn trouwens lekker in de soep. Half onder de grond zit de eetbare knol. Die ziet er best raar uit, is een beetje geelbruinig en zeker niet de knapste van het groenteschap.
Knolselderij neemt niet echt een plek in in de geschiedenisboeken. Zeker niet als groente. De Egyptenaren en Romeinen kenden hem al wel, maar dan vooral als medicinale plant. Pas in de 16e eeuw wordt de knol voorzichtig als groente gezien.
Wat maakt hem zo gezond?
Er zit aardig wat foliumzuur, natrium en kalium in de knol. Hij bevat ook nog eens heel veel vezels en dat is goed voor je darmen. Ook is hij goed voor de slanke lijn. Hij bevat namelijk negatieve calorieën. Dat zit zo: omdat de groente niet heel licht verteerbaar is heb je meer caloriën nodig om hem te verteren in je lijf, dan dat de groente zelf aan caloriën heeft.
Hoe smaakt hij?
Het fijne is de smaak. Niet zo knollerig en aards als veel ander Hollandse knollen, maar juist kruidig en ietsje zoetig. Om hem te eten moet je de knol schillen. dat gaat prima met een dunschiller. Snijd ook het donkere deel van de knol.
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Koop het liefst een knolselderij met de bladeren er aan, want dan blijft hij beter vers en de bladeren zijn weer heerlijk te gebruiken in de soep. En neem altijd een stevig aanvoelende knol.
Hoe eet je hem?
Als je zo’n hele knol koopt eet je hem waarschijnlijk niet in een keer op. Bedenk dus bij de aankoop wat je er die week allemaal mee kunt doen. Want dat is het voordeel van deze knol, je kunt er alle kanten mee op. Verwerk een restje door je aardappelpuree. Maak er frietjes van voor de kinderen. De recepten hiervoor vind je in Het Hollands Maandkookboek.
Knolselderij is het hoofdbestanddeel van de selleriesalade, je weet wel die witte sliertjes.
Knolselderij is een belangrijk ingrediënt in de erwtensoep.Het recept vind je hier.
Knolselderij vinden we verder vrij weinig in oude Hollandse recepten, maar wel in de Alkmaarse kaassoep met gort. Klik hier voor het recept.
Knolselderij prima te roosteren is in de oven samen met andere wintergroenten zoals peen en biet?
Je blokjes knolselderij kunt bakken in de pan. Lekker sausje erover en je hebt een prima groentegerecht.
Hoe bewaar je knolselderij?
In de koelkast of kelder (12-15 C) is knolselderij ongeveer 3 weken houdbaar.
Een aangesneden knol bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast.
Wil je knolselderij invriezen, blancheer hem dan eerst ca. 2-4 minuten. Hij is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) houdbaar.
TG Facebook Comments
4 reacties
You must be logged in to post a comment.
Hoi Annemieke!
Wat een origineel recept. Ik ben ook echt een fan van knolselderij en als echtgenote van een Italiaan van pasta, maar deze combinatie, daar heb ik nog nooit aan gedacht ;))!
Ga het zsm proberen, grtjs jet
Hi Jet,
Leuk en tja, mijn man is half Italiaans. Dus pastarecepten worden hier thuis ook zeer gewaardeerd. Het is trouwens ook heel lekker in combinatie met ham. Die voeg je pas op het laatst toe en verwarm je niet mee.
Wat een goed idee! Ik heb knolselderij en wortel gebruikt half half en de kaas vervangen voor kruidenroomkaas (wat ik in huis had) en walnoten toegevoegd. Spekjes leken me er ook lekker bij maar die heb ik niet meer. Ga dit zeker vaker maken! Ik maak knolselderij ook graag tot puree met wortel en kruiden en had nog over, helemaal super! Bedankt voor dit lekkere idee!
Hi Marie, Dank je wel voor je leuke bericht.