parelgort met brie

Ik heb hier een lekker vega recept van Parelgort met brie voor je. Parelgort is echt ouderwetse Hollandse kost. Een eeuw geleden was het ons basisvoedsel. In het kader van Hollandse tradities heb ik er daarom dit gerecht mee gemaakt. Gort is eigenlijk gepelde gerst. Dat is op zijn beurt weer een graansoort. En de kunst van de parelgort is dat de gerst wat ronder geslepen is door de pelmolen dan de gewone gort. Vroeger werd er heel veel gerst verbouwd in Nederland. Vooral rond Alkmaar zaten veel pelmolens en de kwaliteit van de Alkmaarse gort werd in heel het land geroemd. Tegenwoordig is de gort verdrongen door pasta en rijst. Jammer, want ik vind het ontzettend lekker.  Parelgort is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. De voorgekookte versies zijn lekker snel klaar. De andere moet je een nachtje voorweken.

Recept

Parelgort met brie uit de oven

4 personen – 45 minuten – makkelijk – vega

parelgort met brie

 

Ingrediënten

400 g vluggort (Lassie)

4 eetl olijfolie

1 ui

250 gr gemengde paddenstoelen, fijngehakt

2 tenen knoflook in plakjes/reepjes

1/2 flespompoen, in blokjes

1/3 knolselderij, in blokjes

2-3 volle el crème fraîche

1 el gedroogde tijm

zout en versgemalen peper

200 gr brie

parelgort met brie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200° C.

Kook de gort 10 minuten voor en giet af.

Verhit de olijfolie in de pan en bak eerst de ui op laag vuur glazig.

Voeg de paddenstoelen met knoflook toe en roerbak op hoog vuur tot ze zijn geslonken. Voeg de blokjes pompoen en knolselderij toe.

Roer de crème fraîche en gort erdoor en maak pittig op smaak af met tijm, zout en peper.

Doe dit alles in ene schaal, snijd de plakken brie in repen en drapeer deze over de gort.

parelgort met brie

Zet 10 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

parelgort met brie

Heb je ook nog zin in gezond leesvoer?

In mijn kookboek vind je niet alleen meer dan 100 recepten, maar ook veel handige informatie over de lekkerste Hollandse producten. 

Bestel hier mijn kookboek: Het Hollands Maandkookboek, met handige maandkalender en meer dan 100 recepten met verse Hollandse producten.

Volg me op FacebookTwitter en Instagram

 En in mijn shop vind je het leukste servies !

TG Facebook Comments

26.10.2017
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.