pannenkoek
Tada, morgen is het Nationale Pannenkoekendag. Dan gaan meer dan 700 basisscholen pannenkoeken bakken voor de ouderen in de buurt. De lokale oudjes komen op de scholen om te genieten van een pannenkoekenlunch. Dit evenement is een paar jaar geleden in het leven geroepen door de pannenfabrikant Tefal en bakmixen-gigant Koopmans. Nou hebben deze fabrikanten dat niet zelf bedacht hoor. In andere landen om ons heen bestaat pannenkoekendag al veel langer. En zelfs in Noord-Holland hebben ze een eigen pannenkoekendag-traditie. Hoe dat zit, leg ik je kort uit. En ehh.. en gek idee met een pannenkoek als recept.

Pannenkoeken en de Vastentijd.

Bij de Engelsen heet pannenkoekendag  Pancake Tuesday of Shrove Tuesday. Deze wordt altijd gehouden op de dag vóór Aswoensdag. Ook de Fransen houden het op die dag en noemen het Vette Dinsdag. In Noord Holland noemden ze het de Dikke Dinsdag en bij carnavalvierders in het zuiden van het land heet het de Vastenavond.

Maar goed, hoe je het ook noemt, deze dinsdag stond bekend als de laatste kans om je nog te buiten te gaan aan lekker vet voedsel voordat de vastentijd begon. En dat betekende vroeger vooral lekker pannenkoeken eten, vandaar. Om klokslag 12 uur begint de vastentijd en breekt Aswoensdag aan.

Nu hoor ik je denken wat is dat ook al weer, Aswoensdag? Nou, dat is dus de dag na carnaval en de eerste dag van de Vastentijd. In het zuiden van ons land doen ze die dag nog wel eens aan haringhappen en halen (een paar)mensen een Askruisje in de kerk. En dan is het echt vasten geblazen….nou ja voor sommigen dan….

De vastentijd loopt 40 dagen door en eindigt op Paaszondag. Met Pasen is de Vastentijd dus weer voorbij en mogen we uitgebreid aan de Paasbrunch. Met pannenkoeken misschien?

Ik heb in ieder geval een grappig pannenkoeken dessert. Misschien lekker voor je kids na een dag werken op school en misschien ook leuk om te maken en weg te geven aan opa, oma of de oude buurvrouw. Tenslotte bakt op Pannenkoekendag jong voor oud!

Maar goed hier het simpele en grappig idee van een spiegelei-pannenkoek.

pannenkoek

Recept spiegelei pannenkoeken

Ingrediënten

250 gr Bloem

500 ml Melk

2 eieren

Snufje zout

1 appel, geschild en geraspt (optioneel)

Kaneel

Roomboter

Kwark

Een pot abrikozen op sap.

Bereiding:

Doe de bloem, het zout, de eieren en de melk bij elkaar in een kom en roer met een garde goed door elkaar.

Als je een lekkere zoete twist aan je pannenkoeken wil geven, doe dan de appelrasp door het beslag samen met een half theelepeltje kaneel.

Zet een bakpan op een hoog vuur en verwarm die voor.

Doe een klontje boter in de pan en draai die even goed rond. Doe een soeplepel beslag in de pan en draai het beslag rond. Bak de pannenkoek tot de bovenkant niet meer nat is. Draai hem dan om en bak nog een halve minuut. Op naar de volgende pannenkoek

Doe de gebakken pannenkoeken telkens op een bord en leg dar folie over. Zo blijven ze warm.

Voor dit pannenkoekentoetje neem je een flinke eetlepel kwark en daar maak je een mooi rond hoopje in het midden van de pannenkoek mee.

Leg in het midden een halve abrikoos, die je eerst even uit hebt laten lekken anders wordt het een natte bende op de pannenkoek.

Klaar is kees. Eet smakelijk!

pannenkoek

TG Facebook Comments

17.03.2016
Geplaatst in zoetigheden
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.