orzoschotel Vandaag heb ik een orzoschotel voor je. Daarmee maak je meteen kennis met een nieuw ingrediënt, en wel orzo. Orzo is eigenlijk een graan, maar ook de naam voor een pasta. En ik kook vandaag met deze pasta die er uit ziet als een grote rijstkorrel. Ik ken orzo uit de Italiaanse keuken en gebruik het meestal in een maaltijdsoep. Maar je  kunt er ook prima een ander gerecht mee maken zoals deze orzoschotel. Orzo is tegenwoordig te koop in de grotere supermarkten, delicatessenaak en bij de Turkse supermarkt. Kun je niet direct orzo vinden, neem dan een kleine pastasoort, zoals macaroni, voor dit gerecht.

Recept

Orzoschotel uit de oven

4 personen-60 minuten-redelijk makkelijk

bevat gluten, lactose en vlees

orzoschotel

Ingrediënten:

100 ml olijfolie

150 gr spekblokjes

een grote ui, gesnipperd

1 winterpeen (250 g), in stukjes

1 prei in ringen

3 tenen knoflook, fijngehakt

250 gr orzopasta

een blikje tomatenpuree

250 ml groentebouillon

3 el gedroogde Italiaanse kruiden

een bol buffelmozzarella van goede kwaliteit

50 gr oude kaas, geraspt

bakje cherrytomaten

zout en zwarte peper

Bereiden:

Verhit in een grote pan de olijfolie en bak hierin als eerste de spekblokjes.

Voeg dan na 5 minuten de ui en knoflook toe. Als die glazig zijn doe je er de wortelstukjes en prei bij en bak ze, af en toe omscheppend, mee.

Voeg vervolgens de orzo met de tomatenpuree toe en roerbak deze 2 minuten.

Zet intussen de oven aan op 180 graden en vet een ovenvaste schaal in met wat olijfolie.

Neem de pan van het vuur en voeg de bouillon, de kruiden en de tomaten in blik toe.

Voeg naar smaak zout en peper toe  en laat dit 15-20 minuten pruttelen. Roer af en toe even om zodat de orzo niet aan de pan gaat plakken.

Stort dan de inhoud van de pan in een grote ovenschotel.

Breek de mozzarella in stukjes. Schik ze over de ovenschotel heen. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze tussen de mozarella. Bestrooi met wat oude geraspte kaas en zwarte peper.

Bak de orzoschotel nog zo’n 10 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en de tomaten zacht zijn. Haal de schaal uit de oven en serveer direct.

orzoschotel

TG Facebook Comments

05.06.2019
Geplaatst in ovengerecht
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.