oosterse kruidenmix

Vorige week vertelde ik je al hoe je zelf een woksaus kunt maken en dat heb ik geweten. Omdat er dus blijkbaar zoveel belangstelling is voor het zelf maken van sauzen en mixen, heb ik hier een makkelijke Oosterse kruidenmix voor je om zelf te maken. Het enige dat je hoeft te doen is een aantal kruiden te kopen en die samen te voegen in een schone glazen pot. Gewoon zo een waar de bruine bonen of de erwtjes in gezeten hebben. Even wassen op 75 graden in de vaatwasser en hij is direct te gebruiken. De kruidenpot bewaar je gewoon in je keukenkastje. Ga je rijst, bami of nasi maken dan gebruik je wat mij betreft 1 el per persoon van dit mengsel. Ben je met vier personen dan kun je dus 5 maaltijden hier mee kruiden. Dat is handig toch. Maar ik leer je vandaag ook het etiket van een kant en klare kruidenmix te lezen en vertel je een geheimpje over E-621. En wist je dat kurkuma, ofwel geelwortel, dat ook in je eigen kruidenmix gaat, supergezond is. Ik leg je uit waarom. 

Oosterse kruidenmix

We beginnen met het recept voor de kruidenmix. Tussen haakjes staan de namen waaronder het kruid of de specerij ook te koop is.

Meng

1 el komijnzaadjes (in poedervorm heet het Djinten)

3 el kurkuma (geelwortel ook bekend als Koenjit)

1 el kardemom

1 el knoflookpoeder

3 el laos (Galanga)

3 el djahé (gember)

4 el kerriepoeder

2 el korianderzaadjes (in poedervorm heet het ketoembar)

2 el gemalen peper (of chilivlokken als je van wat heter houdt)

1 el zeezout

Hoe ga je te werk?

Maal de komijnzaadjes en de korianderzaadjes fijn in een vijzel. Of gebruik dit handige apparaatje van Rosti Mepal. Het is een soort maalsteentje. Je doet de specerijen of kruiden erin en draait de twee helften in tegengestelde richting tegen elkaar. Zo maal je de kruiden fijn. Aan een kant zit een gaatje waardoor je het poeder eruit kan strooien als je wilt. Heel handig en het staat mooi in je keuken. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Hoe bak je de kruiden?

Doe wat olie in je pan of wok en verhit die 1 minuut. Voeg meteen je kruidenmix toe en roer heel even goed door. Ga dan direct verder met je overige ingrediënten.

Waarom zelf je nasikruiden maken:

Ik heb hier het etiket van een willekeurige nasi kruidenmix
Roerbak Mix:
Groenten 22% (ui, wortel, rode paprika, prei, sperziebonen), zout, kerriekruiden (bevat MOSTERDZAAD), aroma (bevat TARWE, GERST), *suiker,
palmvet, knoflook, aardappelzetmeel, *gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, *maltodextrine, SESAMOLIE, gember, zonnebloemolie, sojasaus
(SOJABOON, TARWE), GARNALENPOEDER, citroensappoeder.

Wat zit hier in dat je liever niet eet:

*Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten

Dat is namelijk een andere naam voor E621. Ofwel vetsin ook bekend als monatriumglutamaat. Het zit in nagenoeg alle kant en klare kruidenmixen en is een smaakversterker. Het is inmiddels aardig bekend dat dit geen fijn E-nummer is en daarom mijden steeds meer mensen het. Net als hier krijgt het vaak een andere naam op het etiket  zoals:

Mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat.

*Zout

Staat hier op nummer 2 op de etikettenlijst na de 22% groenten. Kortom er zit minder dan 22% zout in maar het staat wel op de 2e plek. Zout wordt gebruikt omdat veel mensen het lekker vinden en het goedkoop is. Ik gebruik in mijn mix slechts 1 el zout en 24 el kruiden en specerijen.

*Suikers

Dat staat hier op de 5e plek. Maar ook de maltodextrine is ook een suiker dat wordt gewonnen uit aardappels of mais. het wordt snel opgenomen in je bloed en daarom niet zo geschikt voor mensen met diabetes.

*Gluten

Vaak zitten er in kant en klare kruidenmixen tarwe en aardappelzetmeel oftewel gluten. Dat is helemaal niet verkeerd, maar als je glutenvrij wil eten kun je de kant en klaar mixen dus beter laten staan.

kruidenpotten op rij

 

Zelf mixen is veel goedkoper!

Hoewel je even wat kruiden in huis moet halen is dit echt veel goedkoper dan zo’n dure mix uit de winkel. Bovendien zijn deze kruiden sowieso lekker om al je oosterse gerechten mee te spicen. Dus totaal geen overbodige luxe vind ik. Grootste voordeel is dat je op deze manier een aantal zeer gezonde voedingsmiddelen eet. Want al de kruiden die je mixt hebben hun eigen goede werking. Een van de beste specerijen is kurkuma en ik leg je hier uit waar deze geelwortel allemaal goed voor is.

 

Kurkuma’s gezonde geheimen:

-Kurkumapoeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen.

-Er zit curcumine in die ontstekingsremmend zou werken. Vermoed wordt zelfs dat het zou werken tegen Alzheimer, want dat komt in India, waar ze dit specerij veel eten, nauwelijks voor.

-Er wordt ook onderzoek gedaan naar de heilzame werking van Kurkuma tegen kanker. Bewijzen dat het helpt genezen zijn er nog niet. Maar er zijn wel genoeg aanwijzingen om door te gaan met het onderzoek.

-Kurkuma is vooral heilzaam als je het rechtstreeks aanbrengt. Als je het eet neem je er veel minder van op en is het minder heilzaam. Maar slecht is het in ieder geval niet.

-In Azië kleuren ze er ook hun rijst mee.

-Het zit ook in kerriepoeder, want kerrie is een samenstelling van verschillende kruiden en specerijen en niet 1 kruid. Het geeft de gele kleur aan kerrie.

-Kurkuma staat ook bekend als kleurstof E100. Dus als je dit op een etiket ziet staan is dat prima.

Verwacht geen directe wonderen omdat je kruiden en specerijen eet. Eet het ook niet als geneesmiddel, maar weet wel dat het je lijf sowieso goed doet. Eet ook kruiden zo gevarieerd mogelijk, dan krijgt je lijf van alles genoeg binnen! Richt je niet teveel op één specifiek kruid of specerij, want hoe goed het ook is, teveel is nooit goed voor je.

 

oosterse kruidenmix

TG Facebook Comments

27.10.2015
Geplaatst in gezondheid, kruiden, Saus
0 reacties


0 reacties

You must be logged in to post a comment.