-
Kookworkshops 2022
-
-
13 april: Kook je Slank en Fit VU Woerden (vol)
-
21 april: Lezing De Verleiding van de Supermarkt Idea Soest
-
23 april : Ouderwets Conserveren Hoeve Ravenstein (vol)
-
24 september Inmaken en wecken bij Pelita in den Dolder (vol)
-
19 november workshop Conserveren
-
9 december workshop koken met de seizoenen Camping Het goede leven (vol)
-
Hi, ik ben Annemieke
-
-
Welkom in Mijn Hollandse Keuken waarin ik gevarieerd kook met groenten van Hollandse bodem. Deze zijn door onze boeren met zorg geteeld en hebben door hun versheid al lekker veel smaak. Voeg daar een paar goede smaakmakers aan toe en je hebt binnen no time een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel staan. In mijn kookboek en op dit blog deel ik graag mijn creatieve en duurzame manier van koken met je. Niet alleen in recepten, maar ook in handige tips en leuke verhalen. En heb je zin om een keer samen met mij te koken? Kom dan naar een van mijn kookworkshops op Hoeve Ravenstein in Baarn (Utrecht). Of ik kom naar jou met een workshop helemaal op maat gemaakt naar jouw wensen.
-
Stimpstamp met karnemelksaus -
Tags
aardappelpuree (2) aardbeientaart (2) ansjovis (2) appel (2) appeltaart (2) bloemkool (2) boerenkool (3) bospeen (2) citroenmelisse (2) courgette (5) Gebakken rode kool (1) gepofte aardappel (2) Gevulde pompoen (3) glutenvrij (2) gnocchi (2) Goede start salade in a bowl (1) hangop (2) Hoeve Ravenstein (2) Hollandse garnalen (2) hutspot (3) kip (2) knolselderij (3) koekjes (2) kruiden (2) kruidkoek (2) lasagne (2) muffins (3) orzo (1) orzoschotel (1) Pasta (6) pastinaak (2) Peren-speculaascake (1) Piccalilly (2) pompoen (3) ravioli (2) salade (2) salade van schorseneren met spinazie (1) salie (2) scones (2) soep (6) spinazie (2) suikervrij (2) tomaten (3) Witlof plaattaart (1) wortel (2)
-
Verskalender van deze maand
Aspergebedden
Foto: Aspergecentrum Volg mij
-
-
-
-
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- november 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Komende evenementen
Geen komende evenementen
-
Vorige week vertelde ik je al hoe je zelf een woksaus kunt maken en dat heb ik geweten. Omdat er dus blijkbaar zoveel belangstelling is voor het zelf maken van sauzen en mixen, heb ik hier een makkelijke Oosterse kruidenmix voor je om zelf te maken. Het enige dat je hoeft te doen is een aantal kruiden te kopen en die samen te voegen in een schone glazen pot. Gewoon zo een waar de bruine bonen of de erwtjes in gezeten hebben. Even wassen op 75 graden in de vaatwasser en hij is direct te gebruiken. De kruidenpot bewaar je gewoon in je keukenkastje. Ga je rijst, bami of nasi maken dan gebruik je wat mij betreft 1 el per persoon van dit mengsel. Ben je met vier personen dan kun je dus 5 maaltijden hier mee kruiden. Dat is handig toch. Maar ik leer je vandaag ook het etiket van een kant en klare kruidenmix te lezen en vertel je een geheimpje over E-621. En wist je dat kurkuma, ofwel geelwortel, dat ook in je eigen kruidenmix gaat, supergezond is. Ik leg je uit waarom.
We beginnen met het recept voor de kruidenmix. Tussen haakjes staan de namen waaronder het kruid of de specerij ook te koop is.
Meng
1 el komijnzaadjes (in poedervorm heet het Djinten)
3 el kurkuma (geelwortel ook bekend als Koenjit)
1 el kardemom
1 el knoflookpoeder
3 el laos (Galanga)
3 el djahé (gember)
4 el kerriepoeder
2 el korianderzaadjes (in poedervorm heet het ketoembar)
2 el gemalen peper (of chilivlokken als je van wat heter houdt)
1 el zeezout
Hoe ga je te werk?
Maal de komijnzaadjes en de korianderzaadjes fijn in een vijzel. Of gebruik dit handige apparaatje van Rosti Mepal. Het is een soort maalsteentje. Je doet de specerijen of kruiden erin en draait de twee helften in tegengestelde richting tegen elkaar. Zo maal je de kruiden fijn. Aan een kant zit een gaatje waardoor je het poeder eruit kan strooien als je wilt. Heel handig en het staat mooi in je keuken. Klik hier voor meer informatie.
Hoe bak je de kruiden?
Doe wat olie in je pan of wok en verhit die 1 minuut. Voeg meteen je kruidenmix toe en roer heel even goed door. Ga dan direct verder met je overige ingrediënten.
Waarom zelf je nasikruiden maken:
Ik heb hier het etiket van een willekeurige nasi kruidenmix
Roerbak Mix:
Groenten 22% (ui, wortel, rode paprika, prei, sperziebonen), zout, kerriekruiden (bevat MOSTERDZAAD), aroma (bevat TARWE, GERST), *suiker,
palmvet, knoflook, aardappelzetmeel, *gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, *maltodextrine, SESAMOLIE, gember, zonnebloemolie, sojasaus
(SOJABOON, TARWE), GARNALENPOEDER, citroensappoeder.
Wat zit hier in dat je liever niet eet:
*Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten
Dat is namelijk een andere naam voor E621. Ofwel vetsin ook bekend als monatriumglutamaat. Het zit in nagenoeg alle kant en klare kruidenmixen en is een smaakversterker. Het is inmiddels aardig bekend dat dit geen fijn E-nummer is en daarom mijden steeds meer mensen het. Net als hier krijgt het vaak een andere naam op het etiket zoals:
Mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat.
*Zout
Staat hier op nummer 2 op de etikettenlijst na de 22% groenten. Kortom er zit minder dan 22% zout in maar het staat wel op de 2e plek. Zout wordt gebruikt omdat veel mensen het lekker vinden en het goedkoop is. Ik gebruik in mijn mix slechts 1 el zout en 24 el kruiden en specerijen.
*Suikers
Dat staat hier op de 5e plek. Maar ook de maltodextrine is ook een suiker dat wordt gewonnen uit aardappels of mais. het wordt snel opgenomen in je bloed en daarom niet zo geschikt voor mensen met diabetes.
*Gluten
Vaak zitten er in kant en klare kruidenmixen tarwe en aardappelzetmeel oftewel gluten. Dat is helemaal niet verkeerd, maar als je glutenvrij wil eten kun je de kant en klaar mixen dus beter laten staan.
Zelf mixen is veel goedkoper!
Hoewel je even wat kruiden in huis moet halen is dit echt veel goedkoper dan zo’n dure mix uit de winkel. Bovendien zijn deze kruiden sowieso lekker om al je oosterse gerechten mee te spicen. Dus totaal geen overbodige luxe vind ik. Grootste voordeel is dat je op deze manier een aantal zeer gezonde voedingsmiddelen eet. Want al de kruiden die je mixt hebben hun eigen goede werking. Een van de beste specerijen is kurkuma en ik leg je hier uit waar deze geelwortel allemaal goed voor is.
Kurkuma’s gezonde geheimen:
-Kurkumapoeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen.
-Er zit curcumine in die ontstekingsremmend zou werken. Vermoed wordt zelfs dat het zou werken tegen Alzheimer, want dat komt in India, waar ze dit specerij veel eten, nauwelijks voor.
-Er wordt ook onderzoek gedaan naar de heilzame werking van Kurkuma tegen kanker. Bewijzen dat het helpt genezen zijn er nog niet. Maar er zijn wel genoeg aanwijzingen om door te gaan met het onderzoek.
-Kurkuma is vooral heilzaam als je het rechtstreeks aanbrengt. Als je het eet neem je er veel minder van op en is het minder heilzaam. Maar slecht is het in ieder geval niet.
-In Azië kleuren ze er ook hun rijst mee.
-Het zit ook in kerriepoeder, want kerrie is een samenstelling van verschillende kruiden en specerijen en niet 1 kruid. Het geeft de gele kleur aan kerrie.
-Kurkuma staat ook bekend als kleurstof E100. Dus als je dit op een etiket ziet staan is dat prima.
Verwacht geen directe wonderen omdat je kruiden en specerijen eet. Eet het ook niet als geneesmiddel, maar weet wel dat het je lijf sowieso goed doet. Eet ook kruiden zo gevarieerd mogelijk, dan krijgt je lijf van alles genoeg binnen! Richt je niet teveel op één specifiek kruid of specerij, want hoe goed het ook is, teveel is nooit goed voor je.
TG Facebook Comments
0 reacties
You must be logged in to post a comment.